Obavijesti

News

Komentari 18

Šuker: Hrvatska je već uplatila prvu tranšu svog EU članstva

Šuker: Hrvatska je već uplatila prvu tranšu svog EU članstva
6

Rasprava o EU fondovima: Ugovoreno je 80,47 milijuna eura sredstava programa IPA, dok je krajnjim korisnicima i ugovarateljima plaćeno 56,65 milijuna eura

VIDEO

Saborski zastupnici u četvrtak raspravljaju o Izvješću o korištenju pretpristupnih programa pomoći EU za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja. Riječ je o pomoći prije ulaska Hrvatske u EU. Ipak, oporba je iskoristila priliku da prozove vladajuće zbog sljedećih šest mjeseci i nemogućnosti dobivanja akreditacije.

Izvješće je predstavio zamjenik ministra regionalnog razvoja EU Jakša Puljiz. U prvih šest mjeseci prošle godine Europska komisija je Hrvatskoj doznačila 73,40 milijuna eura. Također, ugovoreno je 80,47 milijuna eura sredstava programa IPA, dok je krajnjim korisnicima i ugovarateljima plaćeno 56,65 milijuna eura.

- Što se tiče postupka akreditacije i postupka izrade programskih dokumenata u prvoj polovici godine je, što se tiče nacionalnih tijela, odrađen ogroman, ogroman posao. Čekamo još uvijek pozitivno mišljenje Europske komisije - rekao je Puljiz.

Krenula je paljba iz redova HDZ-a. Ante Babić poručio je kako su vladajući sve projekte dobili na dlanu od HDZ-ove Vlade. Puljiz mu je odgovorio da stanje pripremljenosti na početku 2012. nije bilo sjajno. 

Ivan Šuker (HDZ) je pak upozorio kako je Hrvatska već uplatila "prvu tranšu svog članstva u EU", a na to se uskoro nadovezao i njegov stranački kolega Dujomir Marasović.

- Sve to su pretpristupni fondovi. Što si uzeo, uzeo, što nisi uzeo, nisi ništa izgubio. Ali sada mi godišnje moramo platiti 500 milijuna. Ako smo iz Europe uzeli 500 milijuna tek smo na pozitivnoj nuli. Mi trebamo uzeti još 500 milijuna da bismo nešto dobili od Europe. Ne vidim nikakve pokazatelje u ovoj državi da bi ova Vlada sposobna izvući milijardu eura godišnje. Nema šanse, nema nade - rekao je Marasović.

Draženko Pandek (SDP) istaknuo je kako je izvješće "iznimno detaljno u prezentiranim brojkama".

- U detalje je jasno vidljivo kakvo je bilo kretanje, dinamika ugovaranja, dodjeljivanja, doznačivanja odnosno isplaćivanja sredstava programa IPA - rekao je Pandek. Zaključio je kako se u Klubu SDP-a u potpunosti slažu s izvješćem.

Sumrak vladajućima: Što ćete sad? Koga ćete sad optužiti?

- Onaj tko zna, zna. Tko ne zna vječno optužuje nekog drugog i netko mu je drugi kriv, poručila je Đurđica Sumrak (HDZ) vladajućima. Upozorila je kako je u studenom 2013. trebalo mijenjati Zakon o potporama te da bi se u tom slučaju mjere mogle koristiti.

- Dobila bi se i zakonska osnova za mogućnost financiranja iz Fonda za ruralni razvoj. Što se sad događa zbog istog tog neznanja i nebrige? Tek sada se pristupa žurnoj izmjeni ovog Zakona, a sva plaćanja za mjere ruralnog razvoja izdvojit će se iz državnog proračuna. Što ćete? Ponovno uzimati radnicima, poljoprivrednicima? Što ćete napraviti? Koga ćete sad optužiti? - poručila je Sumrak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime
ČUDO NA SVETOM DUHU

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime

Iako beba službeno nema ime, dr. Alfirević nam je otkrio kako dječačića zovu Ivan, po doktoru koji ga je zaprimio te noći

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fico je kritično!'
NAPADAČ UHIĆEN

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fico je kritično!'

Kako javljaju slovački mediji, upucan je nakon izlaska sa sjednice Vlade. Navodno je upucan s više hitaca u prsa i trbuh, napadač je uhićen...
Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić  i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija
'NIKAD JE NE BI OSTAVIO'

Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija

Za nestanak je obitelj saznala kad su ih nazvali iz vrtića da nitko nije došao po djevojčicu. U sve se uključila i policija. Obitelj moli, ako ga je netko vidio da javi njima na broj 097/670-1528 ili policiji na 192