Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
200 komentara

Izglasali su povjerenje: U Vladu stiže sedam novih ministara

Vesna Bedeković, Mario Banožić, Marija Vučković, Marko Pavić, Ivan Malenica, Gordan Grlić Radman i Josip Aladrović novi su ministri u Vladi Andreja Plenkovića

Foto: Robert Anic/PIXSELL
200 komentara

Hrvatski sabor glasao je o sedam novih ministara i dva potpredsjednika u hrvatskoj Vladi. Nakon sastanaka sa sedam različitih Odbora, nešto nakon 17 sati, HDZ-ovci su napustili sjednicu. 

Iako je oporba izašla sa sjednice, za iskazivanje povjerenja potpredsjednicima, ministru financija Zdravku Mariću i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću bilo je potrebno 76 glasova, odnosno natpolovična većina. Obojica su dobila dva glasa protiv i 82 glasa za. Time su postali potpredsjednici Vlade. 

Isti broj zastupnika, minimalno 76, bio je potreban za izglasavanje povjerenja novim ministrima. Gordan Grlić Radman je za ministra vanjskih poslova dobio je, kao i potpredsjednici, dva glasa protiv i 82 za.

Ivan Malenica, novi ministar uprave dobio je isti broj, Marija Vučković, nova ministrica poljoprivrede dobila je tri glasa protiv i 81 glas za obavljanje dužnosti ministrice poljoprivrede. Marko Pavić, nekadašnji ministar rada i novi ministar regionalnog razvoja i EU fondova dobio je također 81 glas. Mario Banožić, novi ministar države imovine i Vesna Bedeković, nova ministrica demografije dobili su po 82 glasa. 

Svi ministri osim Josipa Aladrovića, kandidata za ministra rada i mirovinskog sustava, su prisegnuli. 

Aladrović još na Odboru 

HDZ-ovci su ranije tražili od Gordana Marasa (SDP) da izglasaju povjerenje i Josipu Aladroviću, kandidatu za ministra rada i mirovinskog sustava, kako bi u Saboru mogli odraditi izglasavanje povjerenja svih ministara i da oporba "ne oteže", no Maras kao predsjednik Odbora za rad nije to dopustio. Poručio je kako se rasprava mora provesti pa koliko god ona trajala. Sjednica na kojoj Maras presjeda se nastavlja. 

Na plenarnoj sjednici zastupnici će zato izglasati povjerenje šestorici ministara, a o sedmom, Aladroviću, koji bi trebao preuzeti Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, glasat će kad matični Odbor završi sa zasjedanjem.

Maras je ipak popustio te je Odbor završio sa zasjedanjem sa sedam za i pet protiv prijedloga novog ministra izglasali zaključak te će uskoro u Saboru glasovati i o Aladroviću.

Vladajuća većina izglasala je i posljednjeg ministra, Josipa Aladrovića koji preuzima resor rada. Odmah je i prisegnuo. Time je Sabor potvrdio svih sedam novih ministara i dva potpredsjednika Vlade. 

Pogledajte obraćanje Andreja Plenkovića: 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message