Obavijesti

News

Komentari 62

Laburisti: Pogrebi će izgledati kao u filmu 'Ko to tamo peva'

Laburisti: Pogrebi će izgledati kao u filmu 'Ko to tamo peva'
10

Zoran Vinković (HDSSB) kaže da se mrtvačnice u nekim gradovima nalaze između dva trgovačka centra pa povorka koja prati pokojnika mora proći kroz blagajnu

VIDEO

Zastupnici su u petak raspravljali o tome mogu li mrtvačnice biti izvan mjesta groblja. Javili su se Laburisti, koji su zaključili da je ovaj prijedlog došao na dnevni red isključivo zbog mrtvačnice u Jastrebarskom, koja se navodno već počela graditi. 

Naime, Zlatko Tušak (Laburisti) rekao je da su grad Jastrebarsko i gradonačelnik pokušali ishoditi dozvolu za gradnju mrtvačnice na trgu u Gorici svetojanskoj, na kojem se nalazi i Crkva Sv. Ane.

- Imam informacije da je u tijeku preuzimanje tendera u gradu Jastrebarskom za izgradnju mrtvačnice i da se unaprijed zna da će Sabor donijeti izmjene i dopune Zakona o grobljima koji će ići na ruku Jastrebarskom - rekao je Tušak.

Mihajlo Zmajlović, saborski zastupnik i gradonačelnik Jastrebarskog rekao da u Jastrebarskom jednostavno nema mjesta za ispraćaj. HDZ-ovci su upozorili da niti jedan zakon dosad nije prošao prvo i drugo čitanje već su svi išli po hitnom postupku. 

Javio se i HDSSB-ov Zoran Vinković, koji smatra da se ovaj zakon treba provesti na dvije razine. Prva se tiče legalizacije već sagrađenih objekata.

- Drugo, treba odrediti koliko će se daleko od groblja mrtvačnice moći graditi. Relativno je hoće li biti pet, deset ili sto metara od groblja ili će biti deset kilometara od groblja - rekao je.

- Jer mrtvačnice u nekim gradovima nalaze se između dva trgovačka centra pa onda povorka koja prati pokojnika mora proći kroz blagajnu - bio je ironičan Vinković. 

Da vladajući od groblja i mrtvih rade kaos i cirkus smatra i Laburist Branko Vukšić. 

- Sve ste podredili osobnim inteesima pa ćete mrtvačnice graditi u centrima gradova, kraj disko klubova, pokraj birtija, uz matične urede, pa i kazališta. Zato će pogrebi po receptu vladajuće koalicije izgledati kao u filmu 'Ko to tamo peva' - kazao je Vukšić.

No, prije nego je zamjenica ministra graditeljstva Ana Mrak Taritaš obrazložila ovaj prijedlog, javio se Vinković i predbacio i Nenadu Staziću što zamjenicu ministra nije pozvao da se očituje o prethodnoj raspravi.

- Vidite kad budete predsjednik Sabora, onda ćete vi voditi sjednicu. Ova vaš primjedba je nepotrebna, jer sam se ja konzultirao sa zamjenicom ministra, ali to vi ne trebate znati, jer niste predsjednik Sabora.- oštar je bio Stazić.

Ana Mrak Taritaš objasnila je koja su osnovna pitanja koja se uređuju ovim Zakonom.

- Prvo je da se broj članova Savjeta prostornog uređenja smanjuje s devet na sedam. Druga tema je da se ukida obveza upravnih tijela da urbanističkoj i građevinskoj inspekciji dostavljaju lokacijske dozvole, rješenja o uvjetima građenja i potvrde glavnih projekata, jer se inspekcija nepotrebno zatrpava. Treće i najbitnije vezano je uz olakšanje prodaje nekretnina na tržištu koje je ionako stalo. Tko ima nekretninu staru 30 godina i želi ju prodati morao je u gruntovnici staviti pozitivnu zabilježbu ili akt pod kojim je uvjetom nekretnina upisana u zemljišne knjige. To je dovelo do dodatnih problema, jer su gruntovnice bile još zatrpanije. To je otežalo promet nekretnina. Sad bi se ta odredba skinula i više se ne bi tražio uvjet pod kojim je nekretnina upisana, dovoljno je samo da je upisana u zemljišne knjige - pojasnila je Mrak Taritaš.

Nakon rasprave o grobljima, zastupnici raspravljaju o Zakonu o prostornom uređenju i gradnji.

Kosor prigovorila hitnoj proceduri

Iako je Kosor imala primjedbu te rekla kako se Klub zastupnika HDZ-a protivi hitnoj proceduri prijedloga Zakona o učinkovitom korištenju električne energije, Šprem ju je odrezao.

- Po hitnom postupku donose se zakoni koji se usklađuju s propisima EU - pojasnio je.

Zastupnici glasuju o uvrštenju prijedloga zakona u dnevni red po hitnom postupku. 

Sjednica je završila. Zastupnici su izglasali sve prijedloge zakona o kojima su raspravljali od srijede. 



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa