Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
29 komentara

'Intenzivno se traži optimalno rješenje za borbene avione'

Oporba zamjera što u godišnjem izvješću o obrani nema analize uzroka debakla nabave borbenih aviona. Ministar ponavlja da Vlada nije napravila ništa krivo i da se radi na pronalaženju optimalnog rješenja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
29 komentara

Sabor je raspravio izmjene Zakona o obrani. Njima se jača kibernetička sigurnost, omogućava osnivanje međunarodnih vojnih zapovjedništava, pri čemu je ministar istaknuo Centar za obuku helikopterskih posada u Zemuniku, ali i da će u novom ustroju Hrvatske vojske biti Zapovjedništvo za kibernetički prostor kao odgovor na sve učestalije kibernetičke napade, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Raspravljeno je i godišnje izvješće o obrani za prošlu godinu. 

- Mnogo je izazova pred nama, ali smatram da smo Hrvatskoj vojsci vratili sjaj koji je imala u Domovinskom ratu, poručio je ministar obrane Damir Krstičević

Oporba zamjera što u njemu nema analize uzroka debakla s nabavkom vojnih zrakoplova. 

- Taj je posao proglašavan poslom stoljeća i jedinim od krucijalnih projekata ove Vlade, jasno je da očekujemo duboku i detaljnu analizu i detektiranje razloga i uzroka debakla koji smo doživjeli - rekao je Franko Vidović (SDP) 

Peđa Grbin (SDP) naveo je kako su u izvješću ne piše ništa od svih onih dopisa iz SAD-a, navodeći kako ministar očito misli da su zaboravljene sve laži koje je izrekao u tom poslu. 

Ministar Krstičević ponavlja da Vlada u postupku nabave nije napravila ništa krivo, što je potvrdila i saborska većina odbijajući SDP-ovu interpelaciju. 

- Vlada ostaje čvrsto opredijeljena za pronalaženje optimalnog rješenja za opremanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva borbenim avionima novije generacije i na tome intenzivno radimo - poručio je Krstičević. 

Mirando Mrsić (Demokrati) upitao je treba li nam militarizacija Hrvatske. Podsjetio je da mnoge bogatije zemlje manje izdvajaju za vojsku:

- Pitam gdje je Hrvatska danas? Tko Hrvatsku danas ugrožava i kad izdvajamo više sredstava za obranu i osnivamo još jedno zapovjedno središte. To je u dogovoru s međunarodnim, s NATO-om i međunarodnim suradnicima, ali je opet pitanje zbog čega Hrvatska izdvaja toliko sredstava za Ministarstvo obrane. Irska, u koju je otišla naša mladost iz Hrvatske izdvaja 0,3 posto - kazao je Mrsić. 

Hrvatska izdvaja 1,7 posto BDP-a za obranu i na desetom je mjestu po izdvajanjima u odnosu na susjedne zemlje, dok za obrazovanje izdvaja najmanje među članicama NATO-a, rekao je Mrsić. Naveo je i da se ministar Krstičević otkad je došao na čelo Ministarstva obrane ponašao kao vojnik i general, a ne kao civilni ministar obrane. 

- Očito da ministar Krstičević treba raščistiti da li vojnik ili je civil - kazao je.  

Ministar Krstičević zastupnicima je predstavio izvješće o provedbi strategije nacionalne sigurnosti, navodeći da je stanje stabilno:

- Glavni izazovi su povećane terorističke prijetnje u Europi, procesi u jugoistočnom susjedstvu, ilegalne migracije, strano obavještajno djelovanje, kibernetičke prijetnje i hibridno djelovanje -  kazao je. 

Zastupnici Mosta kao sigurnosni problem naveli su iseljavanje, a Nikola Grmoja prozvao je Vladu da nije zaštitila zemljište i vode.

- Zbog toga će Most već sutra pokrenuti zaštitu izvora i vode u hrvatskom Ustavu, odnosno prava na pitku vodu kao javno dobro za sve hrvatske građane - poručio je Grmoja. 

PRATITE UŽIVO

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message