Obavijesti

News

Komentari 29

'Intenzivno se traži optimalno rješenje za borbene avione'

'Intenzivno se traži optimalno rješenje za borbene avione'
6

Oporba zamjera što u godišnjem izvješću o obrani nema analize uzroka debakla nabave borbenih aviona. Ministar ponavlja da Vlada nije napravila ništa krivo i da se radi na pronalaženju optimalnog rješenja

VIDEO

Sabor je raspravio izmjene Zakona o obrani. Njima se jača kibernetička sigurnost, omogućava osnivanje međunarodnih vojnih zapovjedništava, pri čemu je ministar istaknuo Centar za obuku helikopterskih posada u Zemuniku, ali i da će u novom ustroju Hrvatske vojske biti Zapovjedništvo za kibernetički prostor kao odgovor na sve učestalije kibernetičke napade, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Raspravljeno je i godišnje izvješće o obrani za prošlu godinu. 

- Mnogo je izazova pred nama, ali smatram da smo Hrvatskoj vojsci vratili sjaj koji je imala u Domovinskom ratu, poručio je ministar obrane Damir Krstičević

Oporba zamjera što u njemu nema analize uzroka debakla s nabavkom vojnih zrakoplova. 

- Taj je posao proglašavan poslom stoljeća i jedinim od krucijalnih projekata ove Vlade, jasno je da očekujemo duboku i detaljnu analizu i detektiranje razloga i uzroka debakla koji smo doživjeli - rekao je Franko Vidović (SDP) 

Peđa Grbin (SDP) naveo je kako su u izvješću ne piše ništa od svih onih dopisa iz SAD-a, navodeći kako ministar očito misli da su zaboravljene sve laži koje je izrekao u tom poslu. 

Ministar Krstičević ponavlja da Vlada u postupku nabave nije napravila ništa krivo, što je potvrdila i saborska većina odbijajući SDP-ovu interpelaciju. 

- Vlada ostaje čvrsto opredijeljena za pronalaženje optimalnog rješenja za opremanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva borbenim avionima novije generacije i na tome intenzivno radimo - poručio je Krstičević. 

Mirando Mrsić (Demokrati) upitao je treba li nam militarizacija Hrvatske. Podsjetio je da mnoge bogatije zemlje manje izdvajaju za vojsku:

- Pitam gdje je Hrvatska danas? Tko Hrvatsku danas ugrožava i kad izdvajamo više sredstava za obranu i osnivamo još jedno zapovjedno središte. To je u dogovoru s međunarodnim, s NATO-om i međunarodnim suradnicima, ali je opet pitanje zbog čega Hrvatska izdvaja toliko sredstava za Ministarstvo obrane. Irska, u koju je otišla naša mladost iz Hrvatske izdvaja 0,3 posto - kazao je Mrsić. 

Hrvatska izdvaja 1,7 posto BDP-a za obranu i na desetom je mjestu po izdvajanjima u odnosu na susjedne zemlje, dok za obrazovanje izdvaja najmanje među članicama NATO-a, rekao je Mrsić. Naveo je i da se ministar Krstičević otkad je došao na čelo Ministarstva obrane ponašao kao vojnik i general, a ne kao civilni ministar obrane. 

- Očito da ministar Krstičević treba raščistiti da li vojnik ili je civil - kazao je.  

Ministar Krstičević zastupnicima je predstavio izvješće o provedbi strategije nacionalne sigurnosti, navodeći da je stanje stabilno:

- Glavni izazovi su povećane terorističke prijetnje u Europi, procesi u jugoistočnom susjedstvu, ilegalne migracije, strano obavještajno djelovanje, kibernetičke prijetnje i hibridno djelovanje -  kazao je. 

Zastupnici Mosta kao sigurnosni problem naveli su iseljavanje, a Nikola Grmoja prozvao je Vladu da nije zaštitila zemljište i vode.

- Zbog toga će Most već sutra pokrenuti zaštitu izvora i vode u hrvatskom Ustavu, odnosno prava na pitku vodu kao javno dobro za sve hrvatske građane - poručio je Grmoja. 

PRATITE UŽIVO

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u