Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
3 komentara

Bero: Vlada pokazuje da joj nije stalo do borbe protiv korupcije

Vlada je Jelenića predložila na zatvorenoj sjednici održanoj u utorak. Jelenić je trenutno prvi zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, kojemu mandat istječe 24. travnja

Foto: Robert Anic/PIXSELL
3 komentara

Sabor u četvrtak prijepodne raspravlja o nekolicini  međunarodnih sporazuma među kojima i o osnivanju međunarodne zaklade EU i zajednice latinoameričkih i karipskih država -LAC, u kojemu zastupnici vide dobru priliku za suradnju s hrvatskom dijasporom koje je tamo, kako je rečeno, oko pola milijuna.

- Ovo je okvir za znanstvenu, kulturnu, gospodarsku suradnju, za jačanje veza. Poseban interes je i naša dijaspora koja tamo živi, a kroz rad ureda za dijasporu jačat ćemo s njima veze - rekla je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Andreja Metelko Zgombić.

Međunarodna zaklada EU-LAC osniva se kao međuvladina organizacija uz sudjelovanje i doprinos civilnog društva i drugih društvenih aktera, poticanje uzajamnog upoznavanja i razumijevanja dviju regija. Sporazum nema utjecaj na državni proračun jer se njime RH na obvezuje na davanje financijskih doprinosa zakladi, s obzirom da se ona financira temeljem dobrovoljnih uplata.

- Ovo je prilika za dobar oblik suradnje s hrvatskom dijasporom u tim dalekim zemljama, mladima koji su možda zainteresirani doći u domovinu studirati... Mislim da ovo nije prazan papir i politički instrument za stjecanje bodova nego važan dokument za produbljivanje suradnje s našom dijasporom, a prostora za to ima puno - rekao je SDP-ovac Joško Klisović.

Vesna Pusić (Glas) predlaže da se formira posebno tijelo koje bi bilo zaduženo da se Hrvatska zaista i koristi tom zakladom.

- Predlažemo da se formira ili zaduži netko tko bi bio odgovoran za to da se mi i koristimo tom zakladom, dakle da informacija dođe do kulturnih institucija, škola, nevladinih udruga.. - rekla je Pusić. U onoj mjeri u kojoj Hrvatska bude spremna i sposobna koristiti ta sredstva i selekcionirati ljude i institucije, u toj ćemo mjeri, kazala je, i imati koristi od Zaklade.

- Za Hrvatsku je važno prepoznati važnost ovog sporazuma i sve poveznice između Hrvatske i te regije u kojoj je preko pola milijuna ljudi hrvatskog porijekla... Kulturna razmjena i akademska suradnja u tom je kontekstu iznimno važna. Osim rada Ministarstva vanjskih poslova, bilo bi dobro i povezivanje Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske ali i Ministarstva demografije - rekao je HDZ-ov zastupnik Davor Ivo Stier.

Sabor je kratko raspravio i potvrđivanje okvirnog sporazuma između EU i Australije te sporazuma o partnerstvu i suradnji između EU i Novog Zelanda.

CVITANOV NASLJEDNIK Jelenić pred Odborom: 'Dijete sam Državnog odvjetništva'

'Što je zasmetalo Vladi kod Cvitana da su ga morali zamijeniti?'

Po završetku sjednice saborskog Odbora za pravosuđe na kojem se predstavio Dražen Jelenić,  kojega Vlada predlaže za novog glavnog državnog odvjetnika, rasprava o Jeleniću 'preselila' se i u sabornicu.

Vlada je za glavnog državnog odvjetnika odlučila predložiti čovjeka iz sustava, koji ima sjajne reference, kazao je u Saboru ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji je predstavio zastupnicima prijedlog Vlade da se Dražen Jelinić imenuje za novog državnog odvjetnika. 

- Ovo nije akt neprijateljstva prema Dinku Cvitanu, kojem se zahvaljujem na njegovom predanom radu - kazao je ministar navodeći da Cvitan prema zakonu ostaje u sustavu, kao zamjenik glavnog državnog odvjetnika.

O Jeliniću ministar je kazao kako je on cijeli radni vijek proveo u DORH-u, radio je kao županijski državni odvjetnik, a trenutno je jedan od zamjenika glavnog državnog odvjetnika. 

- Percepcija je da je rad DORH-a neuspješan i to se mjeri prema velikim predmetima koji su u tijeku i gdje nemamo sudski epilog. Mislim da to ne možemo staviti na dušu DORH-a, jer se radi o iznimno teškim predmetima, gdje imamo veliki broj svjedoka i dokaza. Nije jedini sudionik toga DORH nego i sud koji mora donijeti odluku - izjavio je Bošnjaković. 

Peđa Grbin (SDP) upitao ministra što je zasmetalo Vladi kod Cvitana da su ga morali zamijeniti. 

- Ne smeta nas ništa, mi ga nismo razriješili ni smijenili nego mu je istekao mandat. Mislimo da reference Jelenića strše i da će dati jednu novu energiju. Statistika za vrijeme Cvitana je sjajna, no percepcija, što se tiče velikih predmeta, nije dobra - ustvrdio je Bošnjaković.

Robert Podolnjak (Most) upozorio je da se imenovanje novog glavnog državnog odvjetnika radi u zadnji tren. 

- Nemamo razloga sumnjati da je riječ o profesionalcu koji je vrlo iskusan, no Most će biti suzdržani jer nismo zadovoljni transparentnošću izbora - kazao je. 

Pusić: Procedura je isforsirana

Vesna Pusić (GLAS) ustvrdila je kako je procedura oko izbora novog glavnog državnog odvjetnika isforsirana te da je parlament doveden pred završen čin. Navela je kako je posao glavnog državnog odvjetnika vrlo težak, jer se tko god to bio, u radu je pod različitim vrstama političkog pritisaka bilo direktnog ili indirektnog. Pusić je poručila da nema razloga da se ne prihvate izvješća Dinka Cvitana, za kojeg kao i za njegovog prethodnika Mladena Bajića, smatra da nisu bili loši državni odvjetnici. Najavila je i kako će Glas biti suzdržan oko izbora Davora Jelenića za novog državnog odvjetnika. 

- Ne moramo pljunuti na ono što je bilo, da bi doveli nešto novo - poručila je Pusić. 

Bernardić: Vlada pokazuje da joj nije stalo do borbe protiv korupcije

- Vlada koja do prije tjedan dana nije imala kandidata za glavnog državnog odvjetnika, pokazuje da joj nije stalo do borbe protiv korupcije - kazao je Davor Bernardić (SDP). 

- Ne možemo podržati izbor novog glavnog državnog odvjetnika dok se saznamo zašto odlazi Dinko Cvitan. Možda je to zato što je pokrenuo istrage protiv partnera koji drže tanku većinu, možda zbog istrage u Agrokoru gdje se odvija legalna pljačka ili možda jer ne želi raditi po nalogu vladajućih - ustvrdio je Bernardić i pozvao Vladu da otkrije razloge smjene Dinka Cvitana. 

- Nismo protiv čovjeka nego protiv načina izbora. Hoće li državni odvjetnik biti u službi građana ili će biti u službi političkih nalogodavaca - upitao je Bernardić. 

Glavaš podigao tenzije

U Saboru je tenzije podignulo izlaganje Branimira Glavaša koji je najmanje govorio o izboru glavnog državnog odvjetnika. Najavio je tek da će podržati izbor Dražena Jelenića. Pozvao je SOA-u da obrate pažnju na sigurnosne provjere u državnim odvjetništvima na svim razinama. Podsjetio je da je u posljednjoj raspravio o Državnom odvjetništvu ukazao, ne spominjući ime niti jednog dužnosnika DORH-a, kako među tim dužnosnicima postoji čovjek koji je za vrijeme velikosrpske agresije na RH 1991. aktivno sudjelovala u okupatorskim oružanim formacijama koje su razarale, palile i u krvi pokušavale srušiti temelje tek novostvorene Hrvatske države". Naveo je i kako se, da stvar bude gora, radi o čovjeku hrvatske nacionalnosti. Pročitao je Glavaš i reakciju osječkog županijskog odvjetništva.  

- Raspolažem saznanjima kako je današnji zamjenik osječkog županijskog državnog odvjetništva Miroslav Kraljević još u rujnu 1991. godine potpisao prijavu za upis dobrovoljaca u Jugoslavensku narodnu armiju - rekao je. 

Pročitao je i dokument iz kojeg proizlazi da je Kraljević bio sudionik rata i srpskoj vojsci. 

- Ako se utvrdi točnost mojih saznanja tražim da se pokrene postupak njegovog razrješenja. Pozivam novog glavnog državnog odvjetnika i ostale institucije da izvrše dodatnu provjeru. Kako sam ja došao do toga, mislim da oni mogu taj dio posla odraditi lijevom rukom - poručio je Glavaš.

Reagirao je Peđa Grbin (SDP) koji je upozorio da je Glavaš iskoristio svoje izlaganje za difamaciju čovjeka koji je bio tužitelj u postupku koji se protiv njega vodi:

- Jučer smo nažalost svjedočili nemilim događajima u srpskoj skupštini, gdje je jedan osuđeni ratni zločinac uvrijedio i napao hrvatske simbole. Nadao sam se da smo mi u našem parlamentu imuni od toga, jer mi nemamo ratne zločince. Imamo samo one protiv kojih se vode postupci zbog ratnog zločina, ali nisam očekivao da će ti, protiv kojih se vode postupci iskoristiti raspravu kako bi se obračunali s tužiteljima, koji su u okviru svog posla, vodili postupke protiv njih. Prevario sam se -  rekao je Grbin. 

Napomenuo je i kako Glavaš nije pročitao sve odnosno cijelo priopćenje osječkog županijskog državnog odvjetništva. 

- Nije pročitao jedan izuzetno važan pasus, koji potvrđuje da je Kraljević bio na bojišnici dva mjeseca, a ta bojišnica je bila u Nuštru i to na hrvatskoj strani. Glavaš je to prešutio, jer se koncentrirao samo na jedno, a to je difamirati onog koji protiv njega vodio postupak. Tome u Saboru nije mjesto - upozorio je Grbin.

Pozvao je i na smirivanje tenzija, na što je reagirao predsjedavajući Milijan Brkić. 

- Pozivate na smirivanje tenzija, no vi ih potpirujete i omalovažavate zastupnike - uzvratio mu je predsjedavajući. 

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message