Obavijesti

News

Komentari 180

Milinović: Hrvatsku je najviše opustošio El komunizmo ninjo

Milinović: Hrvatsku je najviše opustošio El komunizmo ninjo
21

Poput Einsteina, ove dvije godine ministar Linić je našao tisuće razloga u svojim pogreškama kako ne može doći do svog cilja i cilja ove Vlade, rekao je Milinović

VIDEO

Pred saborskim zastupnicima našao se prijedlog rebalansa proračuna. Prije rasprave Laburisti i HDZ zatražili su stanku zbog smjena u KB Dubrava. Tamo je smijenjeno nekoliko šefova koji nisu vodili evidenciju o štrajku. 

Laburist Branko Vukšić smatra da Vlada šikanira medicinsko osoblje te upozorava da će zbog ovakvog odnosa liječnici i medicinske sestre otići u inozemstvo.

- Tko će liječiti hrvatske građane? Ministar zdravlja će organizirati brzopotezne tečajeve za one SDP-ovce koje još nisu uspjeli zaposliti u državnim službama. Kako do toga ne bi došlo tražimo da zaustavite torturu, nered i kaos u hrvatskim bolnicama i vratite stručnjake na pozicije koje su zaslužili stručnošću i radom, a svojim aparačicima dajte mjesta koja zaslužuju - ustvrdio je laburist.

Reiner: U zadnja četiri mjeseca Hrvatsku napustio 151 liječnik

Željko Reiner (HDZ) upozorio je da je u posljednja četiri mjeseca Hrvatsku u "egzodusu trbuhom za kruhom" napustio 151 liječnik, a još ih se sprema. I medicinske sestre, kaže, uče strane jezike kako bi iz Hrvatske otišle čim prije. Ustvrdio je da nije štrajk razlog za manji broj usluga, nego nedostatak novca te je upozorio da će se tako i nastaviti jer je to vidljivo iz rebalansa proračuna za ovu godinu i prijedlogu proračuna za 2014. godinu. Reiner je kazao da nije došlo do sanacije zdravstva jer nisu pokrenute strukturne reforme, ali ni pokriveni svi dugovi.

Linić: Rješenje je u novim radnim mjestima i investicijama 

Ministar financija Slavko Linić predstavio je u Saboru rebalans proračuna za ovu godinu. Kazao je da su prihodi manji od planiranih i to za 2,9 milijardi kuna. Krivo je procijenjen i gubitak na temelju PDV-a i carini vezano za ulazak u EU, projekcije gospodarskog rasta koje su bile bazirane samo na investicijama nisu realizirane, ali da nije ostvarena ni želja da se deficit zadrži na 10 milijardi kuna, već je on skočio na pet posto, odnosno 16,3 milijarde kuna. Ustvrdio je da je to rizično za Hrvatsku zato što rješavanje deficita ne može biti u gospodarskom rastu koji je bio proklamiran isključivo kroz potrošnju. 

Rješenje je kaže otvaranje novih radnih mjesta i nove investicije. Uz veliki deficit problem je i rast javnog duga, a Vlada posebno vodi računa kako ga smanjiti, kazao je ministar. 

HDZ pohvalio Linića jer je priznao neuspjehe Vlade

U replikama HDZ-ovci su ministra pohvalili što je konačno iskreno govorio o neuspjesima Vlade, koji je rezultat krive ekonomske politike ove nesposobne Vlade. Gordana Jandrokovića (HDZ) zanimalo je da li je ministar za taj neuspjeh spreman odgovarati.

Linić: Mogu se hvaliti rezultatima, jer popravljam vašu štetu

- Ostavite da građani na izborima sude o našoj krivnji. Dok popravljam vašu štetu i uništavanje hrvatske budućnosti smatram da se mogu hvaliti rezultatima - uzvratio mu je Linić.

Frano Matušić (HDZ) zabrinut je što Vlada u rebalansu predviđa gospodarski rast od 0,2 posto iako stručnjaci govore da ćemo imati pad od 0,8 posto. Linić mu je odgovorio da Vlada smatra da je taj rast moguće ostvariti investicijama, koje su tvrdi, moguće i u studenom.

Oporba je prozvala ministra financija da je s rebalansom trebalo ići prije ili odmah nakon ljeta kada se još nešto moglo promijeniti u društvu. Branko Bačić (HDZ) upitao je Linića je li ovakvim rebalansom i vremenom u kojem ga predlaže zapravo poziva MMF u Hrvatsku da umjesto Vlade uredi i popravi stanje u društvu. 

'MMF nam priznaje da su reforme jednim dijelom provedene'

Linić se složio da se od rebalansa u studenom može "vrlo malo očekivati". S obzirom da je HDZ-ovac spomenuo MMF, Linić mu je poručio da pročita njihova izvješća.

- Hajde, budite ljubazni pa pročitajte. Za razliku od vas koji govorite neistinu da nismo proveli reforme, interesantno, MMF i Europska komisija priznaju Vladi da su reforme jednim dijelom provedene. Pa zato postoji četverogodišnji mandat gospodine zastupniče. Hrvatska je zemlja u krizi, uništena zahvaljujući politici vaše stranke, uništena neprovođenjem reformi od strane vaše stranke. Ova Vlada četiri godine će trošiti na provedbu reformi. Interes Vlade je provođenje reformi i dovođenje rada u državu, a neovisno o tome kako ćemo proći na izborima - uzvratio je Linić.

HDZ-ovci su ustvrdili da smo umjesto tsunamia investicija, koje je Vlada najavljivala, dobili tsunami nezaposlenih

Vukšić: Rasta nema ni za statističku pogrešku 

Laburist Branko Vukšić ustvrdio je da aktualna vlast nije ostvarila ni rast koji bi se mogao okarakterizirati kako statistička pogreška. 

- Oko nas bi trebalo biti toliko dobre atmosfere koliko je u Londonu magle. A mi hrlimo u mrak, u predindustrijsko doba, u robovlasničko beznađe - ustvrdio je laburist.

Napomenuo je da političari na vlasti umjesto reformi ugađaju koalicijskim partnerima, ulizuju se glasačima porukama. Kazao je da ćemo i dalje imati najglomazniju lokalnu samoupravu i državnu upravu.

- Bit ćete gladni ali imat ćete svoje načelnike, gradonačelnike i župane, ne njih dvadeset već ako i zatreba četrdeset, njima fotelje, a vama građanke i građani kontejneri za smeće kao nadomjestak za švedske stolove - kazao je.

Podsjetio je da su prije dvije godine vladajući narod bombardirali sloganom "Bolje u plusu tri plaće, nego u minusu da ti se plače".

'Nisu obitelji dužne jer su obijesne, već zato što nemaju posla ili rade za crkavicu'

- O čemu danas ministar Linić govori, nego o minusima o kojima rida 700.000 obitelji, pola Hrvatske. Nisu dužni jer su obijesni, nego zato što nemaju posla, jer rade za crkavicu, dužni su i umirovljenici jer ne mogu sastaviti kraj s krajem - ustvrdio je Vukšić.

Zaključio je da je Vlada umjesto posla koje je obećavala danas osigurala samo neozbiljno rebalansiranje i nerealne proračunske planove.

Milinović: Mene Linić podsjeća na Einsteina

Darko Milinović (HDZ) kazao je da bi Slavko Linić trebao biti ministar zdravstva jer očito i njime upravlja.

- Mene ministar Linić podsjeća na Einsteina, vjerovali ili ne. Kaže Einstein nisam pogriješio već sam našao tisuće razloga kako ne mogu doći do nekog cilja. Ove dvije godine ministar Linić je našao tisuće razloga u svojim pogreškama kako ne može doći do svog cilja i cilja ove Vlade - ustvrdio je

"Hrvatsku je pogodio tajfun HDZ-ove vlasti"

U saborskoj raspravi potegnulo se i pitanje koji je tajfun opustošio Hrvatsku.

- Jel' to Hrvatsku možda pogodio tajfun El ninjo? Nije. Hrvatsku je pogodilo nešto puno gore, to je tajfun HDZ-ove vlasti koja je trajala 17 godina. U naletima tog tajfuna u privatizaciji otpuhano je, nestalo zauvijek 350.000 radnih mjesta, 90% privatizacije izvedeno je na kriminalan, protuzakonit način.

To je taj negativni humus na kojem je trebao rasti prosperitet hrvatskog društva. Rastao je prosperitet 100-tinjak odabranih ili 1000 odabranih ili 3000 odabranih, ali 90% društva je palo na koljena i sve priče trebaju poći odatle, ne radi vraćanja u prošlost nego radi rezanja nevjerojatne agresivnosti i arogancije u diskusijama koje čujemo gdje se vlast koja "nit' luk mirisala, nit' luk jela" okrivljuje za ono što ste vi kolege napravili tj. vaša vlast - kazao je Marin Jurjević.

Uzvratio mu je Darko Milinović (HDZ):

- Pa 40-tih godina je Hrvatsku najviše opustošio El komunizmo ninjo koji je prouzročio tsunami poglavito u Splitu El baja ninjo - ustvrdio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 180
VIDEO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'
DVOSTRUKO UBOJSTVO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'

Dvostruko ubojstvo šokiralo je Bjelovar u subotu ujutro. U stravičnom zločinu još je jedna žena teško ozlijeđena potvrdili su iz policije
Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'
POLUGE VLASTI

Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'

Plus+ NOVI EXPRESS Uvid u kuloare Banskih dvora, gdje se ispod glasa analiziraju najnoviji detalji dogovora s DP-om, premijerovo raspoloženje i ono što dolazi u trećemu mandatu