Obavijesti

News

Komentari 50

'Volio bih živjeti u zemlji gdje nam ovakav zakon ne treba!'

'Volio bih živjeti u zemlji gdje nam ovakav zakon ne treba!'
1

Zakonom o strateškim investicijskim projektima propisani su rokovi za realizaciju. Ako se zahtjev ne obradi na vrijeme, administracija će plaćati 5000 kuna po danu

VIDEO

Sabor raspravlja o konačnom tekstu Zakona o strateškim investicijskim projektima

- Zakon treba promatrati kao instrument brzog pokretanja investicijskog ciklusa te neophodnog gospodarskog rasta koji nam treba u sljedećim godinama - rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Kriterij da bi se projekt imenovao strateškim je da vrijednost ulaganja mora biti najmanje 150 milijuna kuna. Zakon treba promatrati kao instrument kojim će se ubrzati procesi ishođenja dokumentacije za ostvarivanje javnih i privatnih projekata koji su od strateškog interesa za državu. Zakonom su propisani rokovi za realizaciju projekta ali i tko je odgovoran za odrađivanje pojedinih koraka. Državnu administraciju koja zahtjev ne obradi u zadanom roku predviđene su kazne od 5000 kuna po danu kašnjenja.

- Volio bih živjeti u zemlji gdje ovakav zakon nije potreban i iskreno se nadam da nam za dvije godine neće biti potreban, kada završimo reforme, jer zemlja koja je uredna, brza, efikasna u javnoj upravi ovaj zakon ne treba. Mi nažalost danas trebamo taj zakon da bi bar strateške investicije uveli u red. Dokaz toga su brojne investicije koje su došle u Agenciju za investicije i konkurentnost i koje se jedna po jedna rješavaju iz raznoraznih razloga, što tromošću, pasivnošću, neodlučnošću i nedonošenjem odluka tijela državne uprave, što lokalne ili regionalne - rekao je Vrdoljak.

Ubrzanju procedure pridonijet će i što strani investitori, koji su tek osnovali podružnicu u Hrvatskoj, neće više biti dužni dostavljati obrasce BON1, BON2 ni potvrdu o nekažnjavanju. Oporba je prozvala vladajuće da se ovim zakonom zaobilazi lokalnu samoupravu, a resorni ministar je uzvratio:

- Ne može se niti jedan projekt staviti na listu strateških projekata, a kamoli ozbiljnije razmotriti ako nije suglasan s prostornim planom županije, općine ili grada. I svi oni koji govore da ćemo preskakati procedure da bi izbjegli mišljenje lokalne i regionalne uprave nije dobar argument - kazao je.

Goran Marić (HDZ) upitao je ministra kako je došao do kriterija da ulaganje mora iznositi najmanje 150 milijuna kuna da bi određeni projekt proglasio strateškim, dok primjerice onaj od 149 milijuna kuna to ne može biti. 

Upitao je i što je s investitorima koji nisu isplaćivali plaće dvije godine, a solventni su ili su sudjelovali u predstečajnoj nagodbi i država im je otpisivala dugove. Ustvrdio je da su kriteriji dvojbeni, nejasni i neprovjerljivi

Vrdoljak mu je uzvratio da je primjedba deplasirana, a kazao je da je upravo oporbeni prijedlog bio da se ukine kaznena evidencija i da se u kriterijima pozive na solventnost.

- Što sam trebao napisati? Ne mogu biti investitori strateških investicijskih projekata lopovi, kriminalci, populisti bez sadržaja. Naravno da ne mogu biti lopovi i kriminalci jer su vjerojatno u zatvoru. Ali ne znam kako trebam nabrojati sve one koji trebaju ne biti investitori. Kriteriji za strateške projekte prepisani su iz Zakona o poticanju investicija i poboljšanju investicijske klime - rekao je Vrdoljak.

- Hrvatska popušta pod ucjenama ekonomskog imperijalizma - kazao je čelnik Laburista Dragutin Lesar. Europom se polako ali sigurno širi ekonomski apartheid kojega provode snažne multinacionalne kompanije i banke. One su već toliko snažne i jake da na tržištu ne vode samo međusobni duel u cilju zauzimanja nekog tržišta, nego su toliko jake da mogu utjecati, ucjenjivati i diktirati gospodarske politike država koje su prekasno počele izlaziti iz gospodarske krize - kazao je. Iako pozdravlja sve što može koristiti za gospodarski razvoj.

- Nijedan zakon nije riješio nijedan problem jer probleme rješavaju ljudi, a ne zakoni. Nemam veliku iluziju velikog uspjeha - kazao je Lesar.

Nezavisni zastupnik Damir Kajin smatra da su ovakvi zakoni Hrvatskoj potrebni, jer je činjenica da investicija nema. Ipak smatra da samo donošenje zakona neće pokrenuti investicije.

- Nema investicija, nema ih u Istri, nema ih u Zagrebu, nema ih u Slavoniji, nema ih po Dalmaciji. Svi se lažemo i mislimo da će europski fondovi Hrvatsku pokrenuti. Mislim od toga daj Bože kad bi nešto bilo, ali neće biti ništa - rekao je Kajin.

Replicirao mu je HDZ-ov Marić.

- Kad govorite o strateškim investicijama jedino što se radi strateški u posljednje vrijeme u Hrvatskoj je da se strateški sve više brine da bude što više nezaposlenih - ustvrdio je Marić.

Osvrnuli su se i na povećanje PDV-a

Saborska rasprava iskorištena je i za komentar mogućeg povećanja PDV-a. Goran Marić (HDZ) rekao je da i sama najava uvođenja poreza na nekretnine i povećanja PDV-a ima učinak kao da se izglasa zakon o sprječavanju investicijske aktivnosti u Hrvatskoj.

- Najava poreza na nekretnine i najava povećanja PDV-a s 25 na 26 ili 27 posto je doslovce kao da izglasamo zakon o sprječavanju investicijske aktivnosti - kazao je Marić.

Njegov kolega Frano Matušić kazao je kako Vlada vuče poteze koji zbunjuju investitore. Na PDV se osvrnuo i Boro Grubišić (HDSSB).

- Jedne godine je bio 25 posto, onda je smanjen na 10 posto, sad je 13 posto. Koliko će biti sutra, jasno se pitaju ti investitori. I ta nesigurnost u propisima Republike Hrvatske dovodi do smanjenog interesa, smanjenog zanimanja za investiranje - rekao je.

Zakon o strateškim investicijama okarakterizirao je kao diskriminacijski i prokoruptivan. HDZ-ovcima je uzvratio Marin Jurjević (SDP):

- Impresioniran sam količinom genijalaca, sveznadara, enciklopedista, renesansnih tipova koji govore ama baš o svemu i svačemu bez prestanka iz oporbenih redova. Kako je takva hrpa genijalaca ostavila ovakav 'močvarluk', ovakvu ekonomsku Hirošimu, ovakvo beznađe, moralni rasad, korupciju kao blato koje se vuče po nogama političara koji su vodili ovu državu. Kako se to dešava? I sada napadaju Vladu da sporo kao neko društvo izgleda komunalno čisti tu močvaru, ostvaruju uvjete da procvjeta cvijeće - upitao je.

Odbor za Ustav o referendumu i ustavnim promjenama

Saborski Odbor za Ustav bi trebao u srijedu raspravljati o zahtjevu građanske inicijative "U ime obitelji" i o primjedbama na SDP-ov prijedlog ustavnih promjena kojima bi se propisalo nezastarijevanje politički motiviranih ubojstava, javlja HRT. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi