Obavijesti

News

Komentari 11

Sabor odlučio: Zbog napuštanja životinja možete otići u zatvor

Sabor odlučio: Zbog napuštanja životinja možete otići u zatvor

Prijatelji životinja pozdravljaju ovu izmjenu zakona jer se time staje na kraj nekontroliranm napuštanju životinja te njihovoj patnji i smrti u tim situacijama

VIDEO

Sabor je na zadnji dan svog rada izglasao donošenje novog kaznenog djela: napuštanje životinja. Tko napusti domaću životinju, kućnog ljubimca, uzgojenu divlju životinju i drugu životinju koju bi trebao držati pod nadzorom kaznit će se kaznom zatvora do godinu dana. Ako je pak napuštanjem prouzročena smrt životinje ili je napušten veći broj životinja, počinitelj će se kazniti zatvorom do dvije godine.

- Povijesna je to odluka za životinje i rezultat velikog angažmana udruge Prijatelji životinja, koja je još 2021. godine pokrenula peticiju sa zahtjevom da se čin napuštanja životinja tretira kaznom zatvora - javljaju Prijatelji životinja. 

Iz te udruge pozdravljaju promjenu zakona.

- U Udruzi slave i zato što je Ministarstvo pravosuđa i uprave pokazalo da ide ukorak sa zaštitom životinja u drugim europskim zakonodavstvima. Naime, prihvatilo je i naš prijedlog i unijelo u Kazneni zakon novu sigurnosnu mjeru – mjeru zabrane držanja i nabavljanja životinja, u trajanju od jedne od pet godina. Sud ju može izreći onome koji je počinio kazneno djelo nad životinjom ako postoji opasnost da će počiniti isto ili slično djelo. Uvrštavanje ove mjere iznimno je važno zato što smo dosad mnogo puta svjedočili da zlostavljači nakon počinjenja i najtežih kaznenih djela na štetu životinja ubrzo nabavljaju novu životinju, koju isto zlostavljaju, i tako ostaju trajni društveni problem i prijetnja - javljaju Prijatelji životinja.

Dodatni razlog za slavlje je i povisivanje kazni za nanošenje životinjama nepotrebne boli ili izlaganje nepotrebnim patnjama te za usmrćivanje i teško zlostavljanje životinja – dosad se mogla izreći maksimalna kazna do godinu dana zatvora, a sada će biti do dvije godine. Ako se ta kaznena djela počine iz koristoljublja, počinitelj će moći dobiti kaznu zatvora do tri godine umjesto dosadašnje dvije.
 
- Zahvaljujemo građanima koji su potpisali peticiju, nadležnom ministarstvu koje je prihvatilo naše prijedloge, Vladi koja je unaprijedila postojeće odredbe i saborskim zastupnicima koji su podržali propisivanje napuštanja životinja kao kaznenog djela i povisivanje kazni zatvora za kazneno djelo mučenja i ubijanja životinja. Napuštanje životinja zaista je monstruozni čin! Onaj tko ju napusti svjestan je da životinja ne može preživjeti sama, da može stradati u prometu i da smrt od gladi, žeđi ili smrzavanja ne nastupa odmah, nego uključuje dugotrajnu patnju i agoniju - ističu Prijatelji životinja.
 
Očekuju da će ove zakonske izmjene omogućiti lakšu provedbu i učinkovitiju zaštitu životinja u Hrvatskoj. Pozivaju građane da i dalje prijavljuju svako napuštanje i zlostavljanje životinja kako bi izmjene Kaznenog zakona zaživjele u praksi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije