Obavijesti

News

Komentari 96

''Vi, čiji je bivši šef u zatvoru, govorite o sukobu interesa?''

''Vi, čiji je bivši šef u zatvoru, govorite o sukobu interesa?''
1

Tijekom saborske rasprave o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu HDZ-ovac Đakić rekao je kako vidi pomake od prvog čitanja, ali su 'krucijalne točke ostale iste'

VIDEO

Hrvatski sabor nastavio je zasjedanje raspravom o konačnom prijedlogu Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Vlada očekuje da će se Zakonom potaknuti snažnije korištenje poljoprivrednog zemljišta i okrupnjavanje poljoprivrednih gospodarstava. 

Josip Đakić (HDZ) primijetio je pomake u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu u odnosu na prvo čitanje, ali i dodao kako su bitne i krucijalne točke zakona ostale nepromijenjene.

- Ostalo je nepromijenjeno da je gospodarski program najveći kriterij u bodovanju koji će sigurno u ovom centraliziranom zakonu pogodovati krupnom kapitalu i velikim korporacijama. Pa jasno je, kako i ne bi kada muž radi kao direktor, a njegova žena kao zamjenica ili pomoćnica u Ministarstvu poljoprivrede. Jasno da postoji pogodovanje i striktan odnos ministarstva što je zapravo i protuzakonito što je opisano našim zakonima - rekao je Đakić. 

Ministar Tihomir Jakovina mu je odgovorio:

- Ove insinuacije su prilično zlonamjerne. Vi govorite o potencijalnom sukobu interesa, vi čiji je bivši šef ili bivši premijer već mjesecima u sudnici. Vi govorite o kolegici koja je s 27 godina doktorirala, koja je vrsna u svojoj struci i koja je profesor na fakultetu - odgovorio je Jakovina te dodao kako prioriteti u gospodarskom programu više neće biti "kao u većini slučajeva u zadnjih deset godina članstvo političke stranke, rodbinski, partijski i slični plemenski kriteriji".

Oporba tvrdi da prijedlog vodi do centralizacije

Oporba se pobunila, jer smatraju da ovaj prijedlog dovodi do centralizacije.

- Ne odlučuje se više u jedinicama lokalne samouprave, a ja vam tvrdim iz iskustva nikakvi lokalni šerifi nisu dijelili zemlju. Sad ćemo imati savezne šerife u agenciji koji će dijeliti zemlju putem agencije i nastupit će potpuna centralizacija u odlučivanju o tom vrlo važnom resursu - rekao je Zoran Vinković (HDSSB). Ustvrdio je i kako se neće raditi o ravnopravnoj utakmici.

- Ovaj zakon je nešto slično kao kad bih se ja trkao sa Usain Boltom. Moja jedina šansa da ga pobijedim je ta da njega na 50 metara strefi moždani ili infarkt pa onda mogu doći do cilja. Pod uvjetom da se nitko drugi ne natječe osim nas dvojice - rekao je Vinković.

Kritika nije bilo samo od strane opozicije. Naime, pobunio se i Giovanni Sponza (IDS).

- Nas iz Istre brine da će mala obiteljska gospodarstva biti ovakvim sustavom bodovanja i isključivanjem programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem totalno u podređenom položaju - rekao je Sponza.

Ministar Jakovina poručio im je da ne plaše ljude gospodarskim programom.

- Svi naši pravi poljoprivredni proizvođači će vrlo jednostavno moći popuniti upitnike koji će činiti zapravo kostur tog gospodarskog programa, opisati svoju poljoprivrednu proizvodnju i reći na koji način se dalje misle baviti i razvijati svoja obiteljska gospodarstva - zaključio je.

Poslove raspolaganja zemljištem preuzima Agencija

Prema Zakonu, poslove oko raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države preuzet će Agencija za poljoprivredno zemljište, koja će objavljivati pozive, prikupljati ponude, odlučivati o najkvalitetnijim ponuđačima te sklapati ugovore i uvoditi u posjed nove zakupce. 

Vlasnici i posjednici poljoprivrednog zemljišta bit će obvezni to zemljište obrađivati primjenjujući potrebne agrotehničke mjere, ne umanjujući njegovu vrijednost, a mjere će propisivati resorni ministar.

Neobrađeno poljoprivredno zemljište u vlasništvu države ući će u evidenciju Zemljišnog fonda, a takvim će se zemljištem smatrati ono koje nije u funkciji poljoprivredne proizvodnje te ono koje je obraslo višegodišnjim raslinjem. Agencija će imenovati peteročlana povjerenstva koja utvrđuju poljoprivredno zemljište.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa