Obavijesti

News

Komentari 78

Burno u Saboru: Vesni Pusić Zekanović rekao da 'bude kuš'

Burno u Saboru: Vesni Pusić Zekanović rekao da 'bude kuš'
2

Prije samog glasanja, zastupnici su raspravljali o amandmanima koje su podnijeli na Vladin travanjski paket pomoći gospodarstvu. Nakon današnjeg rada idu na uskršnje praznike, a nastavljaju 15. travnja

VIDEO

Saborski zastupnici u utorak su izglasali Vladin paket mjera pomoći gospodarstvu, tzv travanjski paket. Izmjene tri zakona - Općeg poreznog zakona, o računovodstvu te o ugostiteljskoj djelatnosti zastupnici su izglasali jednoglasno. Ostali zakoni iz paketa izglasani su velikom većinom glasova.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:38

Izglasali su i paket od četiri zakona kojima se produljuje rok važenja osobnih iskaznica, putovnica, vozačkih dozvola i oružanih listova, a sve s ciljem da u epidemiji koronavirusa što manje građana dolazi na šaltere policijskih postaja. Ove isprave važit će 30 dana i nakon isteka valjanosti.  

Izmjene Zakona o lokalnim izborima, kojima se zbog epidemije odgađaju prijevremeni izbori za gradsko vijeće u Orahovici te općinsko vijeće u Otoku, izglasane su većinom glasova - sa 90 glasa za te 40 protiv. 

- Ovakav zakon je trebao biti donesen dvotrećinskom većinom - istaknuli su oporbeni zastupnici naglasivši kako su usvajanjem ovog zakona s ovim brojem glasova prekršeni Poslovnik i Ustav.

Jandroković je poručio kako nije prekršen Poslovnik Sabora jer je za usvajanje potrebna natpolovična većina.

Što se tiče izmjena Zakona o elektronskim komunikacijama, kojim se predlaže praćenje građana u izolaciji putem mobitela, predsjednik Sabora Gordan Jandroković poručio je kako on ipak ide u drugo čitanje. 

A kako bi svi mogli prisustvovati glasovanju, a istodobno poštujući mjere socijalnog distanciranja, zastupnici su se preselili iz podruma Inine zgrade u hotel Westin. U dvorani su postavljene stolice, bez stolova, a zastupnici su na lica stavili zaštitne maske. Podsjetimo, razorni potres je oštetio i zgradu Sabora na Markovu trgu, a postoji mogućnost da se zastupnici u nju vrate nakon uskršnjih praznika, 15. travnja. 

Vlada se prije glasovanja očitovala o amandmanima koje su zastupnici podnijeli na izmjene pojednih zakona te odbila sve iz redova oporbe. 

Najvažnije novine ovog paketa, podsjetimo, su podizanje naknade koje poduzetnici dobivaju po radniku s 3250 na 4000 kuna, te otpis poreza i doprinosa. Dok pravo na direktnu pomoć imaju svi koji su zatvoreni ili imaju pad prihoda, otkazivanje narudžbi i teškoće u nabavi, otpis nije planiran za sve. Doprinose i poreze ne moraju platiti oni koji su zatvoreni i ne posluju te oni koji ostvaruju do 7,5 milijuna kuna prihoda godišnje, a promet im je pao iznad 50 posto. Država će pokriti doprinose za njihove radnike umjesto njih u visini 1825 kuna.  Ako su imali između 20 i 50 posto pada onda imaju odgodu, dok oni veliki, iznad 7,5 milijuna kuna plaćaju doprinose i porez proporcionalno padu prometa. Ako im je pad prometa 65 posto, platit će 35 posto davanja državi za plaće. Tko želi, može plaćati i PDV državi tek kada naplati račune.

Tu su i nove linije kredita za obrtna sredstva, ali i za ulaganja u ruralnim područjima. Niske kamate ionako padaju, pa će biti od 0,1 do 0,5 posto uz poček plaćanja prve rate kredita.

Za turizam se sprema direktna pomoć od 600 milijuna kuna. Turistički sektor se oslobađa i plaćanja niza pristojbi i naknada. 

Što se tiče poljoprivrede, kada je riječ o javnim naručiteljima, oni će morati naručivati najmanje 60 posto poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji su proizvedeni ili prerađeni u Hrvatskoj, a Vlada će otkupiti sve tržišne viškove od malih mljekara i ustupiti posrednicima u lancu doniranja hrane. 53 milijuna ide stočarima i uzgajivačima bilja, kao i odgoda plaćanja dugova.

Vlada će se zadužiti za barem 10 miljardi kod domaćih banaka, a banke odgađaju naplatu kredita tri mjeseca građanima i tvrtkama.

- Odbijate da se država može zadužiti kod HNB-a, koja je njezina. Od Amerike, zemalja europske unije, Japana, ključna institucija koja može spasiti gospodarstvo je središnja banka, a to je kod nas HNB. Ne može HNB sada štiti stabilan tečaj i spašavati gospodarstvo, nešto od toga mora biti ključno, a to je spašavanje gospodarstva i građana. Zaduživanje kod državne banke košta nula posto, ali vi želite da sve ide preko banaka koje će i dalje guliti nas porezne obveznike. Zadužit ćete se kod banaka, a onda ćemo mi sve to morati preko svoje grbače platiti - istaknuo je Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) nakon što je Vlada odbila njegov amandman da se država zaduži kod HNB-a, a ne komercijalnih banaka.

Mostovi zastupnici apelirali su da Sabor ne radi uskršnju stanku nakon današnjeg zasjedanja nego da nastavi s radom i ovaj tjedan. 

- Jer nije predviđeno da se donesu zakoni koji će donijeti moratorij na ovrhe i kredite. Naši građani zaslužuju miran Uskrs Vlada svojim prijedlozima nije mislila na blokirane, ovršene, nezaposlene, umirovljenike i poljoprivrednike - istaknuli su.

No, predsjednik Sabora Gordan Jandroković poručio je kako s radom nastavljaju 15. travnja. 

- Glede nastavka rada Sabora, ovaj tjedan planirano je da nemamo plenarnu sjednicu, ali s obzirom na okolnosti produžili smo rad, jučer i danas radimo, i nastavljamo 15. travnja. Budimo svjesni situacije u kojoj se nalazimo, pratite malo kako rade drugi parlamenti. Bundestag je smanjio kvorum s polovice na jednu četvrtinu. I ono što sada radimo je iznad standarada kako smo radili - poručio je Jandroković (HDZ).

GLAS-ova Vesna Pusić šokirala se riječnikom predsjednika Suverenista Hrvoja Zekanovića koji joj je, kako je rekla, poručio "kuš".

- Pozivam vas sve da se ponašate pristojno i korektno, radimo u posebnim okolnostima. Nisam čuo, ali ako je to zaista tako bilo, najoštrije osuđujem prema onome što je učinio kolega Zekanović - poručio je Jandroković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

UŽIVO Rafalei  slijeću na Pleso
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei slijeću na Pleso

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa