Obavijesti

News

Komentari 104

Vukšić: Brojanjem riječi želi se eliminirati jedne novine, 24sata

Vukšić: Brojanjem riječi  želi se eliminirati jedne novine, 24sata
3

PDV od pet posto odnosit će se samo na novine koje objavljuju autorske tekstove s najmanje 25.000 riječi, dok će ostali i dalje dosadašnjih plaćati deset posto...

VIDEO

Saborski zastupnici raspravljaju o konačnom prijedlogu Zakona o porezu na dodanu vrijednost koji predviđa niži PDV za dio dnevnih novina. PDV od 5 posto odnosit će se samo na novine koje objavljuju autorske tekstove s najmanje 25.000 riječi, dok će ostali i dalje plaćati sadašnjih 10 posto, a u toj visini oporezivat će se i ulaznice za koncerte. 

Neće se smanjivati PDV na određene prehrambene proizvode

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac nije obrazlagao zašto je Vlada odlučila smanjiti PDV samo za dio novina i uvesti navedeni kriterij. Izvijestio je i da se ove godine neće ići na smanjenje PDV-a za pojedine prehrambene proizvode, jer to proračun ne bi izdržao jer se išlo u mini poreznu reformu i rasterećenje gospodarstva. Najavio je da će se niži PDV na pojedine prehrambene proizvode razmotriti iduće godine. 

'Ova klauzula uperena je protiv samo jednim novina'

Na odredbu da se niži PDV plaća na novine koje objavljuju autorske tekstove s najmanje 25.000 riječi, obrušio se laburist Branko Vukšić. Ta je odredba pogrešna i diskriminirajuća i ona ne smije stajati u zakonu, ustvrdio je. Smatra da je ova klauzula uperena protiv samo jednih novina u Hrvatskoj. Iako nije želio navesti o kojim je novinama riječ, a koje ističe, nema potrebe braniti jer su se itekako dobro znale obračunati s njegovim stavovima u Saboru, Vukšić je ustvrdio da se bori za princip. U novinama s 50.000 riječi i s 500.000 riječi može se napisati daleko više žutila nego u novinama s 25.000 riječi.

- Ova odredba odnosi se samo na jedan medij i mislim da su se debelo upleli klanovi kako bi pokušali istisnuti s tržišta jednu novinu ili možda jednu izdavačku kuću - izjavio je Vukšić.

'Zakonom žele maknuti konkurenciju s političke scene'

Napomenuo je da ova odredba nije slučajno pala na pamet nekom činovniku te da se iz ovog slučaja vidi da se ne preže ni od čega i da su u stanju upregnuti Zakon o porezu da bi maknuli konkurenciju s političke scene, kazao je laburist napomenuvši da je to tragikomično. Poručio je da tu odredbu treba mijenjati te omogućiti da se snižena stopa PDV-a odnosi na sve novine, ali i tjednike.

Protiv odredbe je i Goran Marić (HDZ).

- Koja je društvena opravdanost da se različito tretira novina koja ima 24.500 riječi i novine koja ima 25.501 riječ? Nikakva. Razlozi nisu ni navedeni i jedno mogu biti iracionalni, a to ne smije biti u zakonu nikako, iracionalnost - ustvrdio je Marić.

Oporba smatra da je ta odredba naručena

Amandman kojim će tražiti brisanje kriterija da snižena stopa PDV-a vrijedi za dnevne novine koje imaju 25.000 riječi, najavili su iz HDZ-a, Laburisti i nezavisni zastupnik Josip Kregar. Oporba smatra da je ta odredba naručena. 

Kajin: Manji PDV za sve tiskovine

Nezavisni zastupnik Damir Kajin, koji pripada vladajućoj kvoti, složio se s oporbom da bi se manja stopa PDV-a od 5 posto trebala odnositi ne samo na dnevne novine, nego i na druge tiskovine, poput tjednika ili mjesečnika. 

Dalić: Toga nema nigdje!

Martina Dalić (HDZ) smatra da je riječ o nesuvislom kriteriju koji je vezan uz broj riječi, a na temelju kojeg ovisi i stopa oporezivanja. Dalić nema saznanja da takav kriterij postoji u bilo kojoj zemlji, smatra da je on posljedica želje predlagača da poreznim instrumentom nekome "pogoduje nešto malo više, a nekome malo manje".

- Ovo otkriva volju, želju i ambiciju predlagača zakona da ide točkasto, pojedinačno prema nekim pojedinačnim medijima ili nekim pojedinačnim dijelovima društvenog prostora onako kako vjerojatno predlagač zakona smatra potrebnim i kako je sukladno njegovom ideološkom okviru. A to mislim da u zakonu ne smije biti i da se zakonom ne smije raditi - rekla je Dalić.

Marić: Kome je to palo na pamet?

Njezinog kolegu Marića zanima tko je izmislio kriterij 25.000 riječi.

- Ako je mlađi trebao bi postati znanstveni novak, ako je srednje dobi trebao bi dobiti nagradu za znanost, a ako je stariji trebao bi dobiti nagradu za životno djelo - ironično je rekao Marić.

Rađenović: Informiranje i kvaliteta novina su loše

Igor Rađenović (SDP) odbacio je tvrdnje da je SDP ovim kriterijem želio nekome pogodovati. Ovdje se radi o dnevnim novinama koji izdaju određene izdavačke kuće, ali one izdaju i druge časopise, tjednike itd. 

- Jedne od njih izdaju i ovaj drugi dnevni list koji će biti pogođen ovim zakonom i platiti porez 10 posto odnosno ostat će mu porez isti. Ovo rješenje je pronađeno, i zato je nezgodna situacija kolegama iz Ministarstva financija da praktički brane tu situaciju, u suradnji s Ministarstvom kulture koje je predložilo takav kriterij. Vjerojatno se on operativno može i provesti i vidjet ćemo što on nosi. Vjerujem da ćete složiti da je stanje informiranja dnevnih novina i kvalitete danas vrlo, vrlo loše i da je ovo pokušaj da se stvari riješe - izjavio je SDP-ovac. Replicirala mu je Martina Dalić:

'Zašto onda ne bi bila različita stopa za mlijeko s obzirom na količinu masti?!'

- Digli ste branu. Ako se mediji mogu oporezivati razlikovanjem broja riječi, zašto onda ne bi bila različita stopa za mlijeko s obzirom na količinu masti u mlijeku, što je objektivniji kriterij lakše utvrdiv nego broj riječi. Apsurdno, ali otvara takva pitanja i niz drugih - rekla je Dalić.

Iako zakon u suštini smatra dobrim, Srđan Gjurković (HNS) kazao je da primjedbe vezane uz kriterij od 25.000 riječi imaju elemenata.

- Zato u drugom čitanju postoje amandmani, a uvidjeli smo da nakon i prvog čitanja i amandmani i prijedlozi i primjedbe su u znatnoj mjeri usvojene kao što se inače usvajaju u mandatu ove Vlade koliko god govorili da se neki amandmani odnosno primjedbe posebno opozicije ne usvajaju. Koliko znam kolega Beus nešto po tom pitanju priprema - rekao je Gjurković.

'Znamo da su u pitanju samo jedne novine, 24 sata!'

U replici laburist Vukšić ponovio je da je brojanje riječi sasvim sigurno nije dobar kriterij uz napomenu da je to pokušaj cenzure odnosno pokušaj eliminiranja jednih novina,.

- Znamo da postoje samo jedne novine koje su toga tipa, a sad je netko rekao možda nije namjera. Te novine "24sata" su u pitanju, imaju višu nakladu od svih ovih novina kad se zbroje skupa. Prema tome, jest klanovska borba oko tog - kazao je Vukšić.

Mlakar: Treba uvesti PDV i za elektroničke medije

U pojedinačnoj raspravi Davorin Mlakar (HDZ) predložio je da smanjena stopa PDV-a ne vrijedi samo za dnevne novine iznad 25.000 riječi nego za sve uključujući elektronske medije s obzirom na moderno društvo u kojem živimo. Ukazao je i na besmislenost navedenog kriterija

- Zašto brojanje riječi nije uzeto za knjige pa da se knjige do 100 stranica oporezuje po stopi od 25 posto, a one koje premašuju 100 stranica da imaju nekakvu povoljniju poreznu stopu - rekao je.

'Broje li se i neispunjene riječi u križaljkama?'

Zoran Vinković (HDSSB) zapitao je predlagača odnose li se u tih 25.000 riječi i neispunjene riječi u križaljkama, uz napomenu da će oni koji će te riječi brojati u poreznoj upravi imati veliki problem.

Na to se nadovezao laburist Vukšić:

- Da li u to spadaju neispunjene riječi pa recimo okomito može biti tko je naredio odredbu – Milanović, recimo to je jedna riječ s više slova, vodoravno kome se pogoduje – Paviću. I tako. Moglo bi se uvažiti ako idemo kriterijima koje ćemo vi i ja odrediti, međutim ako će odrediti Ministarstvo financija onda se možda te prazne kućice ne broje – rekao je Vukšić. 

Zamjenik ministra financija Lalovac u zaključnoj riječi najavio je da će se razgovarati sa Ministarstvom kulture koje je predložilo ovakvu formulaciju, pa će se Vlada očitovati na zastupničke amandmane.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.