Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
76 komentara

Saborski političari dobit će čak 2,75 milijuna kn više nego lani

No navedene iznose parlamentarne stranke i nezavisni zastupnici neće primiti odjednom. Novac koji im je namijenjen na račun će im se “slijevati” tromjesečno u jednakim ratama...

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
76 komentara

I dok predsjednica Kolinda Grabar Kitarović upozorava Vladu kako u vremenima kad država gospodarski bolje stoji to moraju osjetiti i građani na svojim računima, dobri ekonomski pokazatelji idu na ruku političkim snagama u Saboru.

Ove godine parlamentarne stranke i nezavisni zastupnici iz proračuna će dobiti 2,75 milijuna kuna više nego lani. Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav jednoglasno i bez rasprave donio je odluku o raspoređivanju proračunskog novca za njihov rad u ukupnom iznosu od 53,76 milijuna kuna. Prošle godine za istu namjenu na raspolaganju su imali 51,01 milijun kuna. Proračunski novac za parlamentarne stranke i nezavisne zastupnike raspoređuje se tako da se utvrdi jednak iznos za svakog zastupnika te se potom novac raspodijeli strankama i listama u odnosu na broj zastupnika koje su imali u trenutku konstituiranja Sabora.

Novac primaju stranke

Saborski prebjezi tako ne dobivaju proračunski novac, nego on ostaje stranci, odnosno listi s koje su izabrani u parlament. Također, iznosi za svaku izabranu zastupnicu, stranci ili nezavisnoj listi “podebljavaju” naknada za deset posto u odnosu za izabranog zastupnika. Ove godine najviše će profitirati HDZ koji ima 46 zastupnika i 11 zastupnica pa će se na njihov račun sliti 20,32 milijuna kuna, odnosno oko milijun kuna više nego lani. HDZ će tako dobiti novac za Brunu Esih i Zlatka Hasanbegovića koji su napustili stranku nezadovoljni politikom vladajućih te osnovali svoju stranku.

Drugi na listi je SDP koji je na dan konstituiranja Sabora imao 33 zastupnika i 5 zastupnica te će ove godine “uprihodovati” 13,46 milijuna kuna, odnosno 691.000 kuna više nego prošle godine. Iz njihovih redova izašli su Tomislav Saucha i Tomislav Žagar, za koje stranka i dalje prima proračunski novac.

Foto: 24sata.hr

“Treća snaga” u Saboru po visini isplaćenog proračunskog novca je Most. Njima će na ime 11 zastupnika i tri zastupnice račun biti “podebljan” za pet milijuna kuna, što je 255.000 kuna više u odnosu na 2017. godinu.

Oni primaju novac i za Vlahu Orepića koji ih je nedavno napustio, ali su klub podebljali s bivšim SDP-ovcem Žagarom. HNS će primiti 3,35 milijuna kuna, tj. 172.230 kuna na ime tri zastupnika i šest zastupnica.

Upravo je HNS stranka koja je od konstituiranja Sabora izgubila najviše zastupnika, no proračunski novac za njih i dalje prima na svoj račun.

Podsjetimo, zbog neslaganja s politikom Ivana Vrdoljaka, koji je nakon mjeseci odbijanja otišao u koaliciju s HDZ-om te time spasio Andreja Plenkovića i Vladu koju je ranije nazivao “Titanik vlada”.

HNS izgubio četiri zastupnika

HNS se potom raskolio, a njihov brod napustili su Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš, Nada Turina Đurić i Goran Beus Richembergh, koji su osnovali stranku GLAS, koja nema pravo na proračunski novac. HSS će ove godine za četiri zastupnika i jednu zastupnicu dobiti 1,78 milijuna proračunskih kuna što je za 91.500 kuna više nego prošle godine. Živom zidu, IDS-u i SDSS-u, koji imaju po tri zastupnika, iz proračuna će se “sliti” 1,04 milijuna kuna što je 53.800 kuna više nego lani. Promijenimo Hrvatsku, HDS i HSU, koji u Saboru imaju po dvoje zastupnika, na račune će dobiti 699.656 kuna, dok će HSLS, Hrast, SNAGA, stranka Milana Bandića, HDSSB, Reformisti, Abeceda demokracije, koju je na početku zastupao Ivan Pernar, te nezavisni zastupnici Željko Glasnović, Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi na račun primiti 349.828 kuna, a nezavisna zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj 384.811 kuna.

No navedene iznose parlamentarne stranke i nezavisni zastupnici neće primiti odjednom. Novac koji im je namijenjen na račun će im se “slijevati” tromjesečno u jednakim ratama. Uz navedeno, za bruto plaće zastupnika godišnje izdvajamo 50 milijuna kuna, odnosno 25 milijuna kuna neto, a prosječna plaća saborskog zastupnika, bez obzira na to dolazi li na posao, mjesečno iznosi oko 15.000 kuna. Dio njih ima pravo na naknadu za odvojeni život u iznosu od 1000 kuna, a navedene naknade ne isplaćuju se tijekom ustavne stanke.

Zastupnici čije je prebivalište udaljeno više od 50 kilometara od Zagreba imaju pravo na trošak smještaja, i to u mjesečnom iznosu 2500 kuna na ime najma te 500 kuna za troškove režija, a “putnicima” se refundiraju i troškovi prijevoza.

Ukupno tri mjeseca odmora


Plaćamo im i dnevnice te hotelski smještaj tijekom službenih putovanja. U prošloj godini ti troškovi iznosili su 8,28 milijuna kuna. Saborski zastupnici poznati su i po spajanju neradnih dana, a Ustav im osigurava ljetnu stanku u trajanju od dva mjeseca te zimsku u kojoj se odmaraju mjesec dana. Ovi iznosi ne bi bili problem da ne živimo u zemlji koja ima oko 320.000 blokiranih i u kojoj se novac za skupe lijekove prikuplja iz donacija građana.

Poluprazne saborske klupe slika tijekom zasjedanja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U saborskim klupama zastupnici se uglavnom u većem broju pojave tek na glasovanju ili na aktualnom prijepodnevu, kad imaju priliku postavljati pitanja premijeru i članovima Vlade. Od 151 izabranog zastupnika na raspravama, posebno onima koje se odvijaju kasno poslijepodne, ima njih tek desetak. No odnedavno su uvedene i novčane kazne za neopravdani izostanak s posla.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message