Obavijesti

News

Komentari 82

"Ovo već je crveno svjetlo, ne treba prizivati grčki sindrom"

"Ovo već je crveno svjetlo, ne treba prizivati grčki sindrom"
15

Vesna Šakre Ožbolt (DC) navela je da najnoviji podaci pokazuju da je javni dug potkraj trećeg tromjesečja prošle godine dosegnuo 78% BDP-a. Tražena je i stanka

VIDEO

Najnoviji podaci EUROSTAT-a o porastu javnog duga u Hrvatskoj razlog su zbog kojih je u Saboru tražena stanka. 

Vesna Šakre Ožbolt (DC) navela je da najnoviji podaci pokazuju da je javni dug potkraj trećeg tromjesečja prošle godine dosegnuo 78% BDP-a. S obzirom na to da se dug u trećem tromjesečju prošle godine povećao na godišnjoj razini sa 70,7% na 78%, Ožbolt upozorava da se Hrvatska time svrstala u top tri zemlje koje su, zajedno sa Slovenijom i Bugarskom, zabilježile najveće povećanje udjela duga u BDP-u u odnosu na razdoblje prethodne godine. Ožbolt navodi da je to posljedica vrlo sporih strukturnih reformi.

Patrik Macek/PIXSELL

- Hrvatska ni u 2014. nije uspjela stabilizirati javni dug, sporo se provode reforme javnog sektora. Nijedna Vlada do sada nije pronašla čarobnu formulu kako efikasno odraditi restrukturiranje javnog sektora - kazala je Ožbolt.

Zalaže se da se konačno donese Strategija upravljanja javnim dugom i da se donese Zakon o javnom dugu.

Patrik Macek/PIXSELL

Nezavisnom Branku Vukšiću čini se da je praksa ove Vlade da svako malo na telefonskim sjednicama gospodin Zoran Milanović kaže svom ministru financija: "Daj mi molim te nabavi 4 milijarde".

- I ode se s koferčićem i nabavi se taj novac. I to nije dug, taj dug nije problem gospodina Zorana Milanovića i nas koji smo danas ovdje u Saboru, to će biti problem budućih generacija. Tko će otplaćivati taj dug? Ne oni koji se zadužuju nego oni koji tek dolaze. A znamo da ti koji, zbog čega, upravo zbog tog straha, zbog besperspektivnosti je 50.000 ljudi napustilo zemlju - upozorio je.

Slaže se da nam je potreban Zakon o javnom dugu u kojem bi morala stajati odredba "više se ne smijemo zaduživati" što je, svjestan je, gotovo nemoguće.

- Ovo jest crveno svjetlo, ne treba prizivati grčki sindrom, mislim da se to Hrvatskoj neće dogoditi, ali bilo bi dobro da netko dođe iz Vlade, a to je premijer i ministar vanjskih poslova i da pojasne što to znači, na koji način mislimo gospodariti s vanjskim dugom i kako ćemo to vraćati. Hoćemo li se pridružiti onima koji traže otpis dugova - zaključio je Vukšić.

Patrik Macek/PIXSELL

Ivan Šuker (HDZ) ne zna zašto bi se Zakon trebao donijeti.

- U onom trenutku kada se digne ruka za proračun dignuli ste ruku za povećanje javnog duga i ne znam što bi promijenili zakonom. Kada je krenula kriza i kada se išlo u ustavne promjene predlagali smo da deficit državnog proračuna bude ustavna kategorija. Tada sam kao ministar financija bio javno ismijan doslovno. Kakav deficit, kakav Ustav, a kada pogledamo danas situaciju onda vidite da je itekako trebao iz razloga da svi oni koji troše proračunska sredstva moraju znati što im je po Ustavu dozvoljeno i što im nije dozvoljeno - kazao je.

Patrik Macek/PIXSELL

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor pozvala je pak na konsenzus stranaka po pitanju deficita i duga. Podaci EUROSTAT-a su kaže zabrinjavajući te smatra da bi kao zemlja trebali postići dogovor o reformama i kako ih provoditi uz konsenzus vodećih stranaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi