Obavijesti

News

Komentari 304

SAD bacile 'majku svih bombi': ISIL udarilo 10 tona eksploziva

SAD bacile 'majku svih bombi': ISIL udarilo 10 tona eksploziva
1

Gađali ciljeve u Afganistanu: Riječ je o bombi teškoj gotovo 10 tona, koja je navođena GPS-om. To je najsnažnija američka nenuklearna bomba i ovo je prvi puta da je korištena na bojnom polju

VIDEO

Američka vojska bacila je ogromnu bombu u Afganistanu, tvrde američki vojni dužnosnici koji imaju izravno saznanje o misiji, javlja CNN. Naziva GBU-43/B 'Massive Ordnance Air Blast Bomb', nadimka 'MOAB', bačena je u 19 sati u četvrtak po lokalnom vremenu. 'MOAB' je poznatija i pod nazivom 'majka svih bombi'. Riječ je o bombi teškoj gotovo 10 tona, koja je navođena GPS-om. To je najsnažnija američka nenuklearna bomba. 

Prema vojnim izvorima, bomba je izbačena iz zrakoplova MC-130, kojim upravlja zapovjedništvo specijalnih operacija američkih zračnih snaga. Vojni izvori navode kako su meta bili borci ISIL-a i njihovi tuneli u okrugu Achin provincije Nangarhar.  Vojska trenutno procjenjuje štetu koju je bomba prouzročila.

Zeleno svjetlo za bacanje masivne bombe dao je general John Nicholson, zapovjednik američkih snaga u Afganistanu. Kazao je kako je bomba bačena na sustav spilja i bunkera u kojima su smješteni borci Islamske države u Afganistanu. Ne zna se koliku je štetu ona proizvela. 

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer svoje je svakodnevno obraćanje o aktualnim vijestima u četvrtak započeo informacijama o tom oružju, te je rekao kako je SAD "ciljao na sustave tunela i spilja koji su borcima Islamske države omogućavali da se slobodno kreću, te im olakšavali da napadaju američke vojne savjetnike i afganistansku vojsku u tom području". 

Prošlog je tjedna u istom okrugu ubijen američki vojnik kojeg je pogodila bomba dok je provodio operaciju protiv Islamske države. 

- SAD ozbiljno shvaća borbu protiv ISIL-a, a kako bi porazili tu skupinu moramo im oduzeti operativni prostor, što smo i učinili -  naglasio je Spicer. 

Kako navode američki vojni izvori, ovo je prvi puta da je ova bomba korištena na bojnom polju. Inače, sama bomba je razvijena tijekom Iračkog rata.

Američki dužnosnici prenose kako obavještajne informacije sugeriraju da su militanti Islamske države u Afganistanu smješteni većinom u Nangarharu i susjednoj provinciji Kunar. Američki dužnosnici procjenjuju da se u toj srednjoazijskoj državi nalazi oko 700 boraca Islamske države, dok Kabul smatra da ih je oko 1500. 

Protiv Islamske države bore se i afganistanski Talibani koji paralelno pokušavaju i zbaciti vladu u Kabulu koju podržava SAD. 

Bomba 'drobi' podzemne tunele i bunkere

- Smisao te bombe jest da ona stvara prekomjerni pritisak koji onda, budući da bomba eksplodira nisko iznad mete, doslovce drobi podzemne tunele i bunkere, poput ovakvih kakve koristi ISIL - kazao je za Business Insider dr. Adam Lowther, direktor škole američkih zračnih snaga.

Ipak, MOAB nije ni blizu snage nuklearne bombe

Iako je riječ o prvoj upotrebi ovakve najsnažnije nenuklearne bombe, Lowther je rekao da ova bomba nije ni blizu nuklearnom oružju i tvrdi da bacanje MOAB-a u Afganistanu nije argument koji bi značio eskalaciju sukoba u Afganistanu.

Za usporedbu, nuklearne bombe koje su bačene na Hirošimu i Nagasaki tijekom Drugog svjetskog rata, imale su eksplozivnu snagu od oko 15 kilotona. Kako navodi Lowther, MOAB sa svojih 0.1 ili 0.2 kilotona nije ni blizu tome.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 304
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"