Obavijesti

News

Komentari 0

SAD i Kanada obećali su ojačati gospodarske veze s Meksikom

SAD i Kanada obećali su ojačati gospodarske veze s Meksikom
2

Američki predsjednik Joe Biden, meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador i kanadski premijer Justin Trudeau obećali su ojačati opskrbne lance nakon što su prebrodili ozbiljne poremećaje

VIDEO

Sjedinjene Države, Meksiko i Kanada obećali su na trojnom sastanku ojačati gospodarske veze, proizvoditi više robe u regiji i povećati proizvodnju poluvodiča, premda je integracija ometena aktualnim sporom zbog meksičke energetske politike.

U Bidenovom uredu pronađeni strogo povjerljivi dokumenti
U Bidenovom uredu pronađeni strogo povjerljivi dokumenti

Američki predsjednik Joe Biden, meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador i kanadski premijer Justin Trudeau sastali su se u glavnome meksičkom gradu u utorak i obećali ojačati opskrbne lance nakon što su prebrodili ozbiljne poremećaje tijekom pandemije covida-19.

Lopez Obrador rekao je da će Meksiko pomoći Bidenu da suzbije trgovinu sintetičkim opioidom fentanilom, koji se smatra odgovornim za tisuće smrti u SAD-u.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Čelnici su također obećali smanjiti ugljični otisak svojih zemalja i uhvatiti se u koštac s inflacijom.

Sjedinjene Države, Meksiko i Kanada osudili napad na brazilske državne institucije
Sjedinjene Države, Meksiko i Kanada osudili napad na brazilske državne institucije

"Radimo u budućnosti na jačanju naše suradnje u opskrbnim lancima i ključnim mineralima kako bismo mogli ubrzati napore za izgradnju tehnologija sutrašnjice - upravo ovdje u Sjevernoj Americi", rekao je Biden na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim kolegama čelnicima nakon sastanka.

Lopez Obrador rekao je da će regija promicati gospodarski razvoj stvaranjem odbora za supstituciju uvoza kako bi Sjeverna Amerika bila manje ovisna o drugim dijelovima svijeta.

Biden se upisao u knjigu žalosti za bivšeg papu Benedikta XVI.
Biden se upisao u knjigu žalosti za bivšeg papu Benedikta XVI.

Bijela kuća rekla je da će tri zemlje poboljšati legalne putove za migrante, a Lopez Obrador ponovno je pozvao Bidena da izvrši pritisak na Kongres da donese mjere kojima bi se regulirao migracijski status milijuna Meksikanaca u Sjedinjenim Državama.

Sjedinjene Države priopćile su da će regija početkom 2023. organizirati forum o poluvodičima kako bi povećala ulaganja u stratešku industriju visoke tehnologije kojom dominira Azija.

North American Leaders' Summit in Mexico City

Nade Meksika da izvuče dobrobiti iz jačanja industrije poluvodiča potkopane su energetskim sporom s Washingtonom i Ottawom koji se žale da južni susjedi stavljaju njihove investitore u nepovoljni položaj.

SAD i Kanada službeno su podignuli tužbu protiv Meksika za nepoštivanje Sjevernoameričkog trgovinskog sporazuma.

Washington i Ottawa smatraju da politika jačanja državne uloge u energetskom sektoru meksičkog predsjednika šteti stranim ulagačima i otežava razvoj čiste energije.

Migracija

Bidenova administracija usmjerila je velik dio svoje pozornosti na obuzdavanje ilegalnih prelazaka na južnoj granici SAD-a.

Također bi stvorili virtualnu platformu koja bi migrantima omogućila pojednostavljen pristup i informacije o legalnim načinima ulaska u Meksiko, Sjedinjene Države i Kanadu i smanjila vjerojatnost da će se oslanjati na krijumčare, rečeno je.

Prema Sjevernoameričkom dijalogu o drogama (NADD), tri će zemlje usvojiti "ažurirani strateški okvir" za rješavanje prijetnji koje predstavljaju zabranjeni narkotici, priopćila je Bijela kuća.

Biden: Ne znam što je u tajnim dokumentima koji su pronađeni u uredu koji sam koristio
Biden: Ne znam što  je u tajnim dokumentima koji su pronađeni u uredu koji sam koristio

To bi uključivalo veću razmjenu informacija o kemikalijama koje se koriste za proizvodnju lijekova, uključujući fentanil.

Bijela kuća je priopćila da su tri zemlje također predane smanjenju emisija metana iz krutog otpada i otpadnih voda za najmanje 15 posto do 2030. u odnosu na razine iz 2020. godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a