Obavijesti

News

Komentari 159

Ukrajinsko veleposlanstvo u Zagrebu primilo 'krvavi paket'. Moskva ogorčena Francuskom

Ukrajinsko veleposlanstvo u Zagrebu primilo 'krvavi paket'. Moskva ogorčena Francuskom

Gradonačelnik Kijeva rekao je u četvrtak stanovnicima glavnog grada da naprave zalihe vode, hrane i tople odjeće u slučaju potpunog pada električne mreže uzrokovanog ruskim zračnim napadima

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.02

Ukupno 1331 Ukrajinac oslobođen iz ruskog zarobljeništva

Više od tisuću Ukrajinaca oslobođeno je iz ruskog zarobljeništva tijekom rata, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski. 

Ukrajinski predsjednik rekao je da njegova zemlja mora vratiti sve koje su zarobile ruske snage. 

Rusija i Ukrajina organizirale su niz razmjena zarobljenika tijekom rata. 

Posljednji je bio jučer, kada su dvije zemlje razmijenile 50 vojnih pripadnika. 

22.33

Bijela kuća: Biden zasad 'nema namjeru' razgovarati s Putinom

Bijela kuća je u petak pojasnila izjavu koju je Joe Biden dao dan ranije, istaknuvši da američki predsjednik zasad ne planira razgovarati s Vladimirom Putinom o ukrajinskom pitanju.

"Zasad nema namjeru razgovarati s Putinom", rekao je u petak John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost koje je u nadležnosti Bijele kuće. "I kao što je (Biden) još rekao, Putin nije pokazao baš nikakvo zanimanje za bilo kakav dijalog - zapravo suprotno", rekao je novinarima.

Joe Biden je u četvrtak izjavio da je "spreman razgovarati s Putinom ako nastoji pronaći način za prekid rata", istaknuvši da ruski predsjednik to "još nije učinio".

21.55

Vjerske ikone izgrebane na zidu komore za mučenje

Potresna snimka prikazuje unutrašnjost komore za mučenje koju su postavile ruske snage u ukrajinskoj regiji Harkov. 

Snimka koju je podijelio ukrajinski političar Pavlo Sushko prikazuje vjerske ikone izgrebane na zidovima komore i crtež cvijeća. 

Također pokazuje krhotine koje su za sobom očito ostavili ruski vojnici, uključujući ono što se čini kao veze za držanje zarobljenika. 

Slične komore otkrivene su i u drugim oslobođenim dijelovima Ukrajine.

21.35

Snowden dobio rusku putovnicu - TASS

Bivši američki obavještajac i zviždač Edward Snowden, koji je razotkrio razmjere tajnog nadzora američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), položio je prisegu na vjernost Rusiji i dobio rusku putovnicu, izvijestio je u petak TASS.

"Da, dobio je (putovnicu), položio je prisegu", rekao je Anatolij Kučerena, Snowdenov odvjetnik, državnoj novinskoj agenciji TASS.

"To je još uvijek predmet kaznene istrage", kazao je novinarima u petak glasnogovornik Bijele kuće John Kirby, rekavši im da sva pitanja o izvješću o Snowdenu upute američkom Ministarstvu pravosuđa, koje je odbilo komentirati.

Američke vlasti godinama žele da se Snowden vrati u Sjedinjene Države kako bi se suočio sa suđenjem za špijunažu.

20.21

UN: Dogovor za zaštitu nuklearke u Zaporižju je blizu

Dogovor o zaštiti najveće europske nuklearne elektrane mogao bi biti gotov uskoro, priopćio je UN. Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Rafael Grossi, rekao je da je dogovor "skoro tu".

"Vjerujte mi... Sada imamo prijedlog na stolu koji jednostavno rečeno ima za cilj zaustaviti ludost bombardiranja najveće nuklearne elektrane u Europi", rekao je.

Nuklearna elektrana trenutno je pod kontrolom Rusije i bila je izložena opetovanim granatiranjem, za što su Moskva i Kijev razmijenili odgovornost.

Jučer je think tank RUSI povezan s britanskom vojskom rekao da zarobljeni ruski dokumenti otkrivaju da je Moskva planirala zauzeti ukrajinska nuklearna postrojenja s djelomičnom namjerom ucjenjivanja Zapada. IAEA se zalagala za stvaranje sigurnosne zone oko elektrane radi zaštite od potencijalne nuklearne nesreće.

Ranije danas, ruska novinska agencija RIA rekla je da je Moskva iznijela svoje stajalište o stvaranju takve zone i da čeka odgovor.

Komentari 159