News

Komentari 2

SAD je optužio Iran za pokušaj napada na veleposlanstvo

SAD je optužio Iran za pokušaj napada na veleposlanstvo

Iranski dužnosnici rekli su švicarskom izaslaniku da bi SAD trebao prestati s apsurdnim i neutemeljenim optužbama i prijetnjama, navelo je ministarstvo vanjskih poslova

Iransko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je dužnosnika iz švicarskog veleposlanstva u Teheran zbog prosvjeda ispred američkog veleposlanstva u Bagdadu. 

Švicarsko veleposlanstvo zastupa američke interese u Iranu jer Washington i Teheran nisu uspostavili službene diplomatske odnose. 

SAD je optužio Iran za pokušaj napada na veleposlanstvo u prosvjedima u utorak. 

Iranski dužnosnici rekli su švicarskom izaslaniku da bi Sjedinjene Države trebale prestati s apsurdnim i neutemeljenim optužbama i prijetnjama, navelo je ministarstvo vanjskih poslova, a objavila novinska agencija IRNA. 

- Iran nije htio vojni sukob, ali je spreman zaštititi se od ratnih huškača - priopćilo je ministarstvo. 

Američka vojska provela je u nedjelju zračne udare protiv skupine Kataib Hezbollah koja je dio paravojne koalicije u kojoj prevlast imaju proiranske frakcije, a što je bio američki odgovor na ubojstvo američkog civila u raketnom napadu na iračku vojnu bazu u petak.

Predsjednik SAD-a Donald Trump optužio je Iran za orkestriranje nasilnih prosvjeda pred američkim veleposlanstvom u Iraku u utorak. Iran je takve optužbe odbacio, a u srijedu je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei snažno osudio američke napade na proiransku miliciju u Iraku.

- Opet je on (Trump) optužio Iran za napade. Ne možete ništa učiniti. Da razmišljate logično, a to ne činite, shvatili biste da vas druge zemlje mrze zbog vaših zločina u Iranu i drugim zemljama - tvitao je Hamenei.

U međuvremenu irački prosvjednici povukli su se iz zone američkog veleposlanstva u Bagdadu pošto ih je na to pozvala utjecajna iračka šijitska milicija kazavši im da se njihova poruka čula te iz poštovanja prema iračkoj vladi koja nastoji očuvati državni ugled.

Najčitaniji članci