Obavijesti

News

Komentari 117

Slovenija ukinula ograničenje: Svi će se cijepiti AstraZenecom

Slovenija ukinula ograničenje: Svi će se cijepiti AstraZenecom

Cjepivo AstraZenece u Sloveniji će moći koristiti sve skupine osim rizičnih kroničnih bolesnika, a oni koji odbiju cijepiti se istim kad na njih dođe red morat će duže čekati, odnosno stati "na kraj reda", javljaju slovenski mediji

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
20.57

Tri umrle i jedna novozražena osoba u Virovitičko-podravskoj županiji

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata testiran je 51 uzorak i utvrđen jedan slučaj zaraze koronavirusom, a tri su osobe umrle, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer Civilne zaštite.

Umrle su dvije žene u dobi 60 i 67 godina, te muškarac star 76 godina.

U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je 14 oboljelih osoba, od kojih je jedna na respiratoru.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 3742 osoba, a 116 je umrlo.

20.28

Liječnik iz KB Dubrava: 'Prošle godine su pacijenti imali 70-80 godina, a sada su '70 i '80 godište

Anesteziolog iz KB Dubrava Nikola Bradić za Dnevnik N1 rekao je kako je u Covid bolnici u Dubravi stanje još uvijek podnošljivo.

“Situacija u bolnici je relativno pod kontrolom, a trenutno imamo preko 320 bolesnika, od toga 53 u jedinicama intenzivne medicine, a 32 na respiratoru.

Dob pacijenata je -promijenjena u odnosu na prošlu godinu, sve su mlađi i mlađi bolesnici. Prošle godine smo imali one od 70-80 godina, a sada su često oni koji su 1970. i 1980. godište, a ima i mlađih. To više nije tjedan ili dva dana da su to teži simptomi, a potom da ode na gore, sada već nakon pet ili šest dana neki završe na respiratoru”, rekao je Nikola Bradić.

Kazao je kako im ponovno u pomoć dolaze kolege iz drugih bolnica.

“Kolege s KBC-a Rebro, KBC-a Sestre milosrdnice, te sa Svetog Duha i Merkura pomagali su nam zimus, a nažalost nam sada opet pomažu. Mi smo zadržali naše tri intenzivne jedinice koje smo iz KB Dubrava pokrivali, ali smo unutar tjedan dana otvorili dvije nove gdje su se prvo vratile kolege iz Sestara milosrdnica, a sada i s Rebra. Najpotrebnije su nam anesteziolozi, ali i svi intenzivisti koji imaju to iskustvo i znanje, te medicinske sestre i tehničari bez kojih bi posao bilo nemoguće obaviti”, rekao je Bradić.

U ovom trenutku imaju dovoljno lijekova za sve što im treba i pokrivaju sve potrebe bolesnika koje imaju u bolnici, rekao je Bradić.

Druženja bi trebalo izbjegavati

“Treba se držati preporuka Stožera, posebno u ovo vrijeme kada situacija nije uopće sjajna. Ljudima nije jednostavno objasniti, znam da se ljudima teško zadržati kod kuće nakon godinu i pol dana pod mjerama. No virus se širi, britanski soj postao je puno brži, treba se čuvati i držati se mjera distance i ne družiti se bez maski”, kazao je Bradić.

201.6

Stručnjaci EMA-e u Moskvi analiziraju rusko cjepivo Sputnik V

Stručnjaci Europske agencije za lijekove (EMA) borave u Moskvi u svrhu evaluacije cjepiva Sputnjik V protiv covida-19, izvijestili su u ponedjeljak ruski mediji.

Predstavnici europskog regulatora sa sjedištem u Amsterdamu, koji je početkom ožujka pokrenuo postupak analize ruskog cjepiva, do sada su posjetili dvije kninike u Moskvi u kojima su boravili pacijenti tijekom ključne treće faze kliničkih ispitivanja.

Stručnjaci EMA-e su razgovarali s medicinskim osobljem dviju klinika, javlja novinska agencija Interfax pozivajući se na neimenovane izvore.

Navodno se planiraju i obilasci proizvodnih pogona, dodaje agencija.

Posjet Rusiji stručnjaka EMA-e dio je postupka analize i ocjene učinkovitosti cjepiva Sputnjik V. 

U okviru postupka analiziraju se rezultati kliničkih ispitivanja, bez obzira što svi podaci još uvijek nisu dostupni, a nije podnesen niti zahtjev za odobrenjem.

Za sada nije jasno koliko bi cijeli postupak mogao trajati.

Iako EMA još uvijek nije dala zeleno svjetlo za Sputnjik V, Mađarske je to cjepivo odobrila po kratkom postupku, a više zemalja EU-a je pokazalo interes za postizanje dogovora s Rusijom o nabavi tog cjepiva.

19.44

Slovenija ukida ograničenje za cijepljenje AstraZenecom

Slovenija će ukinuti ograničenje za cijepljenje cjepivom AstraZenece, pa će se njime ubuduće moći cijepiti svi, bez obzira na dob i spol, osim ako se radi o posebno osjetljivim skupinama kroničnih bolesnika, prema prijedlogu koji su vladi u ponedjeljak dali stručnjaci iz njenog znanstvenog savjeta za covid-19.

Kako je prenijela Slovenske televizija, oni su taj prijedlog poduprli stajalištem Europske agencije za lijekove (EMA) koja je prošli tjedan nakon analize ponovo ustvrdila da je to cjepivo sigurno i učinkovito, da koristi cijepljenja daleko nadmašuju moguće rizike i da se primjena tog cjepiva može nastaviti unatoč pojavi rijetke vrste krvnih ugrušaka.

Pojedine su članice EU-a i nakon takvog stajalište europskog regulatora zadržale ili uvele određena ograničenja za skupine populacije koje će se cijepiti, dok je Slovenija zadnjih tjedana cjepivo britansko-švedske tvrtke koristila za imunizaciju populacije u dobi od 60 do 65 godina.

Ubuduće će se cjepivo AstraZenece u Sloveniji  moći koristiti za sve skupine osim rizičnih kroničnih bolesnika, a oni koji odbiju da se njime cijepe kad na njih dođe red morat će duže čekati, odnosno stati "na kraj reda", javljaju slovenski mediji.

19.41

Plenković o covid putovnicama: 'Sve bi trebalo biti spremno do ljeta'

Premijer Andrej Plenković izrazio je u ponedjeljak uvjerenje da bi se pitanje u vezi sa "zelenim putovnicama" moglo riješiti do ljeta te procijenio da će, s dozama cjepiva koje trebaju stići, biti procijepljena polovica stanovništva do kraja lipnja.

Plenković je, komentirajući dogovor Hrvatske i 12 članica Europske unije oko kriterija za izdavanje tzv. zelene putovnice koja bi u vrijeme pandemije olakšala protok turista, istaknuo da je riječ je o jednom poticaju da se ubrzaju procesi.

"A da li će ta procedura zbog ove inicijative trajati kraće od onih predviđenih tri, četiri mjeseca, to je u ovom trenutku teško reći", rekao je novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Ciljani plan je da to bude do lipnja, a Plenković je na to komentirao da u ovom trenutku ne može reći da će to tako biti. 

"Te procedure imaju svoje vrijeme, to je zakonski tekst, prema tome, on mora proći sve ono što je uobičajeno", rekao je Plenković, a na upit bi li se zbog trajanja procedure moglo dogoditi da te putovnice "preskoče" ovu sezonu. iznio je uvjerenje da bi se to moglo do ljeta riješiti.

Vezano za turističku sezonu, ocijenio je da smo još daleko od prave pune turističke sezone u ovom trenutku, te izrazio uvjerenje da će mjere koje poduzimaju stožeri u svim priobalnim županijama donijeti rezultate.

Procjena je, kaže premijer, da ćemo, s ovim dozama cjepiva koje su u narudžbi i trebale bi stići prema planu, procijepiti oko 55 posto odrasle populacije, dakle iznad 18 godina, do kraja lipnja.

"Da je sve stiglo od AstraZenece što je trebalo stići prema planu, to bi bilo 70 posto i sad bi bili na većem postotku, kao i mnoge druge članice EU", dodao je.

Ponovno je odbacio tvrdnje da covid dodatak umirovljenicima dio predizborne kampanje. "Ne miriše na predizbornu kampanju", poručio je, dodavši da bi po toj logici "po kojoj oporba uvijek traži sve moguće negativno, orkestrirano, pristrano, sve unaprijed dogovoreno" - HDZ trebao dobiti jedno 85 posto glasova na svim izborima.

Plenković je pritom podsjetio da je Vlada tijekom ove godine i prošle omogućila poslodavcima da osiguraju plaće za 680.000 radnika i 120.000 poslodavaca. "Ako je to logika, onda ne znam da li treba izbore organizirati s tih 680.000 radnika i 850.000 umirovljenika", dodao je.

Upitan postoji li mogućnost suradnje s HSU-om na nekim zajedničkim projektima, novinare je uputio da o tome upitaju samog čelnika HSU-a Veselka Gabričevića.

"Razgovore koje vodimo sa strankom, udrugama i sindikatom umirovljenika nisu isključivo vezani uz temu covid dodatka. To su nama partnerske organizacije s kojima razgovaramo. HSU je i u prošlom mandatu u nizu tema bio s nama", rekao je.

Za pitanje duga države prema veledrogerijama, Plenković je naveo da se traže rješenja te da je dijalog nastavljen.

"Svima je jasno da tražimo rješenja. Isplata od 980 milijuna kuna dovela je do toga da su neke od veledrogerija normalno nastavile distribuciju lijekova ustanovama", rekao je.

"Uvjeren sam da će rezultat tih razgovora otkloniti nedoumice kod drugih koji eventualno do kraja nisu pustili u dostavu proizvode kojima omogućuju opskrbu naših zdravstvenih ustanova", dodao je.

S obzirom na to da je HNB revidirao projekciju gospodarskog rasta s 4,9 na 5,9 posto za ovu godinu, Plenković je podsjetio da su procjene HNB-a, Ministarstva financija te različitih međunarodnih financijskih institucija bile "manje- više" negdje oko pet posto, te izrazio uvjerenje da će Hrvatska ostvariti taj rast.

"Vjerujem da ćemo taj rast ostvariti u ovoj godini. Naravno, puno toga će ovisiti o turističkoj sezoni i okolnostima koje će dinamizirati prihode, pa i rast BDP-a", istaknuo je.

Kako će u Velikoj Britaniji na sprovodu princa Philipa moći biti tek 30 ljudi, a zemlja su koja ima i veću procijepljenost od naše, novinari su Plenkovića upitali kako to komentira s obzirom na primjere sprovoda važnih političkih figura u našoj zemlji. "Ja mislim da su oni odabrali epidemiološke mjere koje smatraju primjerenima, ja to poštujem", komentirao je kratko.

Komentari 117