News

Komentari 29

SAD na godišnjicu 11.9. bacio 40 tona bombi na ISIL-ov otok

SAD na godišnjicu 9/11 bacio 40 tona bombi na ISIL-ov otok

Na 18. godišnjicu terorističkih napada na SAD dogodila se eksplozija u veleposlanstvu SAD-a u Afganistanu, a na isti dan Amerikanci su bacili i skoro 40 tona bombi na 'ISIL-om inficiran otok'

Američko vojno zrakoplovstvo bacilo je skoro 40 tona laserski navođenih bombi na otok Qanus koji se nalazi usred rijeke Tigirs u središnjem dijelu Iraka. Kako su opisali, to je otok 'inficiran ISIL-om', odnosno skrovište džihadističkih boraca, a avioni tipa F-15 i F-35 poslani su da ga unište.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Glasnogovornik operacije Joint Resolved, pukovnik Myles B. Caggings na Twitteru je objavio video bombardiranja i napisao: 'Ovako izgleda kada F-15 i F-35 mlažnjaci zrakoplovstva bace 36.000 kilograma bombi na otok inficiran Daeshom' (Daesh - naziv za pripadnike ISIL-a).

Dramatična snimka prikazuje takozvano 'tepih bombardiranje', što znači da je cijela površina otoka pokrivena eksplozijama i uništena.

Pripadnici iračkog bataljuna specijalnih operacija teren su, nakon bombardiranja, temeljito pregledali i očistili. 

 - Onemogućujemo džihadistima da se skrivaju na otoku Qanus - izjavio je general Eric T. Hill dodajući kako stvaraju uvjete u kojima 'naše partnerske vojske mogu osigurati stabilnost u regiji'.

Koalicijske snage i dalje utvrđuju ima li preživjelih ISIL-ovaca, no zasad nisu pronašli niti jednog.

U Kabulu na 18. godišnjicu terorističkih napada na SAD

Nešto poslije ponoći, točno na obljetnicu napada na SAD, svjedoci su izvijestili o dimu blizu ambasade SAD-a u Kabulu. Unutar ambasade čula se poruka preko zvučnika: 'Eksplodirala je raketa'.

Radi se o prvom velikom napadu na afganistansku prijestolnicu otkako je američki predsjednik Donald Trump odustao od razgovora s talibanima kako bi oklončao rat. Dužnosnici su sat vremena nakon napada priopćili kako u napadu nije bilo ozlijeđenih.

 

Najčitaniji članci