News

Komentari 3

SAD šalje agente na Haiti, no ne planiraju pružiti i vojnu pomoć

SAD šalje agente na Haiti, no ne planiraju pružiti i vojnu pomoć

Agenti FBI-ja i ministarstva domovinske sigurnosti na putu su za Haiti kako bi pomogli u istrazi ubojstva predsjednika Jovenela Moisea, priopćila je Bijela kuća nakon što su dvojica Amerikanaca optužena za zavjeru

U pokušaju smirivanja stanja haićanski senat je imenovao prijelaznog predsjednika, a vlasti su zatražile od Sjedinjenih Država i UN-a slanje vojnih snaga na Haiti kako bi pomogle osigurati važna strateška mjesta u zemlji nakon atentata na predsjednika Jovenela Moïsea.

- Kao odgovor na zahtjev haićanskih vlasti za pomoć u istrazi i očuvanju sigurnosti, poslat ćemo što je prije moguće više dužnosnike FBI-ja i DHS-a u Port-au-Prince da procijene situaciju te na koji način možemo pomoći. Pružamo i financijsku pomoć - rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki  na konferenciji za novinare.

Međutim, viši dužnosnik američke administracije rekao je da "nema planova da SAD sada pruži vojnu pomoć".

Američke agencije za provedbu zakona i obavještajne agencije još rade na početnoj procjeni onoga što se dogodilo u srijedu rano ujutro, kada su napadači upali u Moiseovu rezidenciju izvan glavnoga grada Haitija i ustrijelili ga, a njegovu suprugu ranili. Situaciju komplicira optužba da su sudjelovala dva američka državljana, obojica s južne Floride. 

Haićanske vlasti u istrazi su među osumnjičenima identificirale dvojicu Haićanskih Amerikanaca - Jamesa J. Solagesa (35) i Vincenta Josepa (55), kao i četvoricu kolumbijskih državljana. Dužnosnici ne žele reći je li američko veleposlanstvo na Haitiju kontaktiralo s dvojicom Amerikanaca.

- Istraga neće utjecati na pomoć koju pružamo stanovnicima Haitija. Ova je akcija bila odgovor na određeni zahtjev - rekla je Psaki.

Haićanski senat imenovao je u subotu Josepha Lamberta prijelaznim predsjednikom koji će voditi zemlju. Lambert je na Twitteru u petak navečer objavio da je zahvalan na ukazanom povjerenju i da želi utrti put za demokratsku tranziciju vlasti.

Predsjednički i parlamentarni izbori na Haitiju trebali bi se održati u rujnu.

Međutim, Senat, gornji dom haićanskog parlamenta, nema kvoruma još od siječnja 2020. Stoga je nejasno može li Lambert doista preuzeti dužnost.

Najčitaniji članci