News

Komentari 1

SAD se konzultira s Arabijom o suzbijanju prijetnja sa sjevera

SAD se konzultira s Arabijom o suzbijanju prijetnja sa sjevera

Neimenovani američki dužnosnik kazao je da je putanja dronova i projektila, koji su doletjeli sa sjevera a ne juga, onemogućila Rijadu da se obrani od njih

Američka vojska objavila je u četvrtak da se konzultira sa Saudijskom Arabijom o tome kako ublažiti prijetnje koje joj dolaze sa sjevera, nakon subotnjih napada na saudijska naftna postrojenja, za koje američki dužnosnici okrivljuju Iran.

Dužnosnici Pentagona odbili su kazati o kakvim bi točno promjenama u saudijskoj obrani mogla biti riječ.

Saudijska Arabija potrošila je milijarde dolara na naprednu zapadnu vojnu opremu koja je pretežito namijenjena sprječavanju napada s velikih visina, a koja se pokazala neodgovarajućom za jeftine dronove i krstareće projektile korištene u subotnjim napadima.

Neimenovani američki dužnosnik kazao je da je putanja dronova i projektila, koji su doletjeli sa sjevera a ne juga, onemogućila Rijadu da se obrani od njih.

"Očito se dogodio napad na ovo naftno postrojenje i Američko središnje zapovjedništvo konzultira se sa Saudijcima o potencijalnim načinima na koje bi se mogli ublažiti budući napadi", rekao je novinarima pukovnik Patrick Ryder, glasnogovornik Združenog stožera američkih oružanih snaga.

Drugi glasnogovornik, govoreći na istom brifingu, odbio je reći vjeruje li američka vojska da su napadi izvedeni s iranskog teritorija, uputivši na saudijsku analizu koja je u tijeku.

"Nećemo to komentirati prije njih", rekao je Jonathan Hoffman, priznajući da postoje indikacije da je Teheran odgovoran.

Dodao je da je cilj da se Iran vrati diplomatskim pregovorima.

 

Najčitaniji članci