News

Komentari 39

SAD: Srušili su avion, mislili da je vojni; Iran: To su velike laži!

SAD: Srušili su avion, mislili da je vojni; Iran: To su velike laži!

Kanadski premijer Justin Trudeau i američki predsjednik Donald Trump tvrde da je moguće da je Iran raketama srušio ukrajinski zrakoplov. Iran pak tvrdi da lažu i da treba čekati rezultate istrage

Državni odbor za prometnu sigurnost (NTSB) SAD-a prihvatio je u petak iranski poziv za sudjelovanjem u istrazi o rušenju ukrajinskog zrakoplova blizu Teherana, za što je SAD izrazio sumnju da ga je srušila iranska protuzračna obrana.

NTSB je priopćio kako su primili formalni poziv od Irana da sudjeluju u istrazi o padu Boeinga 737-800NG sa 176 ljudi. Nesreću nitko nije preživio.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- NTSB je odredio akreditiranog predstavnika za istragu o rušenju - naveo je NTSB u priopćenju. Reutersov izvor tvrdi kako je nejasno što će NTSB-ov predstavnik moći raditi, zbog američkih sankcija. NTSB u priopćenju navodi kako će nastaviti pratiti situaciju oko rušenja i evaluirati razinu sudjelovanja u istrazi.

SAD može sudjelovati u istrazi po međunarodnim pravilima budući da je srušeni zrakoplov izradila američka tvrtka u SAD-u. 

Mislili da je vojni zrakoplov, pa ga srušili? 

Kako javlja Daily Mail, navodno je Iran srušio putnički zrakoplov slučajno jer su mislili da se radi o vojnom, a ne putničkom zrakoplovu. Strani mediji objavili su i snimke aviona koji pada - navodno dokaze da se radi o rušenju aviona.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Kanada, čija su 63 državljana poginula u nesreći, imenovala je svog predstavnika, dok je ukrajinski tim razgovarao s vlastima u Teheranu o tome u četvrtak, rekao je Farhad Parvareš, iranski predstavnik u Organizaciji međunarodnog civilnog zrakoplovstva u UN-u.

Poginuli su također švedski i afganistanski državljani te je tim zemljama također poslan poziv za sudjelovanje u istrazi, dok će Francuska također možda sudjelovati jer je jedna od zemalja u kojoj su izrađeni motori zrakoplova, rekao je Parvareš i odbacio američke i kanadske navode da je Teheran slučajno srušio zrakoplov.

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je u četvrtak da je nekoliko obavještajnih izvora, uključujući kanadske, navelo da je iranska raketa zemlja-zrak srušila Boeing 737 koji je pao u srijedu blizu Teherana.

- Imam sumnje - komentirao je pad zrakoplova u četvrtak Donald Trump

- Osjećam da se dogodilo nešto strašno... Netko je mogao počiniti pogrešku... Ne znam - dodao je. 

'Velike laži SAD-a'

No, kako javlja CNN, Iran tvrdi da SAD iznosi "velike laži". Tvrde da treba pričekati službenu istragu i njezine rezultate prije svih optužbi.

- Oni koji podupiru psihološku operaciju SAD-a, bilo svjesno ili nesvjesno, vrijeđaju obitelji stradalih ljudi u avionu i viktimiziraju ih radi svojih ciljeva - rekao je glasnogovornik iranske vlade Ali Rabiei

Šef Iranskog civilnog zrakoplovstva Ali Abedzadeh rekao je u petak da ne treba vjerovati u optužbe da je Iran srušio ukrajinski zrakoplov te da prije svega treba pričekati analizu crnih kutija. Dodao je da Iran oko nesreće postupa transparentno te su u istragu pozvali američke i ukrajinske stručnjake. 

'Dajte dokaze, pomognite istrazi' 

Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik, rekao je u petak da postoji mogućnost da je njihov avion srušen, no da to još nije potvrđeno. 

- Pozivam vlade SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Kanade da dokaze o tome daju ljudima koji vode službenu istragu - rekao je Zelenski. 

- Ljudski život je važniji od političkih motiva - poručio je. 

Najčitaniji članci