Obavijesti

News

Komentari 0

SAD: Suđenje četvorki Islamske države, poznatoj kao 'Beatles'

SAD: Suđenje četvorki Islamske države, poznatoj kao 'Beatles'

Prvo suđenje na američkom tlu nekom od vodećih pripadnika takozvane Islamske država počinje u srijedu u Alexandriji, a riječ je o članu ćelije odgovorne za ubojstva i otmice

VIDEO

Prvo suđenje na američkom tlu nekom od vodećih pripadnika takozvane Islamske država počinje u srijedu u Alexandriji blizu Washingtona, a riječ je o članu ćelije odgovorne za ubojstva i otmice, poznate i kao "Beatles".

El Shafee Elsheikh (33), poznat kao Jihadi George, optužen je za sudjelovanje u ubojstvima američkih novinara Jamesa Foleyja i Stevena Sotloffa, kao i dvoje drugih američkih državljana, Petera Kassiga i Kayle Mueller.

Elsheikh i Alexanda Amon Kotey, dvojica bivših britanskih državljana, zarobljeni su u siječnju 2018. u Siriji kada su ih uhvatile kurdske snage dok su pokušavali pobjeći u Tursku.

Vraćeni su američkim snagama u Iraku i prevezeni u Sjedinjene Države gdje su optuženi za otmicu talaca, ubojstvo američkih građana i podršku stranoj terorističkoj organizaciji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Dvoje mrtvih i ranjenih u napadu na sjeveru Izraela
Dvoje mrtvih i ranjenih u napadu na sjeveru Izraela

Kotey je priznao krivnju u rujnu 2021. i zapriječena mu je kazna doživotnog zatvora. Prema sporazumu o priznanju krivnje, Kotey će odslužiti 15 godina u zatvoru u SAD-u i zatim biti premješten u Veliku Britaniju gdje će odgovarati po optužbama za druge zločine.

Elsheikh je odabrao strategiju osporavanja optužnice. Zapriječena mu je bezuvjetna kazna doživotnog zatvora.

Kotey i Elsheikh bili su dio četveročlane džihadističke ćelije, a zbog njihova britanskog naglaska taoci koje su oteli prozvali su ih "Beatlesi".

Sumnjiči se da su sudjelovali u otmici najmanje 27 ljudi u Siriji od 2012. do 2015. godine, od kojih su neki pušteni pošto su vlade njihovih država platile otkupninu.

Taoci su bili državljani najmanje 15 zemalja, među kojima SAD, Danska, Francuska, Japan, Norveška i Španjolska.

Nakon izjave da 'Putin ne može ostati na vlasti', Biden: 'Nisam pozvao na promjenu režima'
Nakon izjave da 'Putin ne može ostati na vlasti', Biden: 'Nisam pozvao na promjenu režima'

"Beatlesi" su osumnjičeni da su mučili i ubijali svoje žrtve te im ritualno odsijecali glave što su snimali videom koje je zatim IS postavljao na internet u propagandne svrhe.

Vođa skupine Mohamed Emwazi, poznat kao "Jihadi John," ubijen je dronom u Siriji u studenome 2015., a četvrti član "Beatlesa", Aine Davis u zatvoru je u Turskoj osuđen na terorizam.

Kotey, kojega su taoci zvali "Ringo", te Elsheikh, kojega su zvali "George", navodno su bili zaduženi za nadzor prostorija u kojima su držani taoci te za koordiniranje pregovora o otkupnini, navode američke vlasti.

Optuženi su za "dugotrajno fizičko i psihološko nasilje prema taocima", a što je uključivalo simuliranje utapanja, elektrošokove i lažiranje smaknuća.

Ricardo Garcia Vilanova, španjolski fotograf koji je držan u zatočeništvu šest mjeseci 2014. godine, ispričao je da su se "mučenja i ubojstva odvijala svakodnevno" u "sadističkoj atmosferi".

Nekoliko bivših europskih talaca trebalo bi svjedočiti na suđenju, a s njima i Jazidkinja koja je bila zatočena zajedno s humanitarnom djelatnicom Kaylom Mueller otetom u Siriji 2013.

Roditelji Kayle Mueller kažu da je njihova kći bila mučena prije nego što je bila predana prvome čovjeku IS-a Abu Bakru al-Baghdadiju koji ju je najprije silovao, a zatim ubio.

Prema optužnici, Elsheikh je rođen u Sudanu, a u Veliku Britaniju došao je kao dijete. Pošto se radikalizirao otputovao je u Siriju 2012. gdje se pridružio IS-u.

Na suđenju će četiri reda u sudnici biti rezervirana za bivše taoce i njihovu rodbinu.

Diane Foley, majka ubijenog novinara Jamesa Foleyja te Bethany Haines, kći britanskog taoca Davida Hainesa planiraju pratiti suđenje.

- Odgovaranje za zločin bitno je ako želimo zauvijek dokinuti praksu uzimanja talaca - rekla je za AFP Foley.

Britanija je oduzela državljanstvo i Koteyu i Elsheikhu, ali ih je izručila Sjedinjenim Državama tek kada je dobila jamstva da se na njih dvojicu neće primijeniti smrtna kazna koja postoji u američkom pravosuđu.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS