Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
24 komentara

Same u bolnici zbog korone: 'Imale smo samo jedna drugu'

Rita Duratović i Gabrijela Buljić iz Dugog Sela upoznale su se u bolnici još 2017. Nedavno su ponovno završile u bolnici, a obitelji ih zbog korone nisu mogle posjećivati

24 komentara

Djevojke su gotovo istodobno završile u bolnici na zagrebačkom Rebru. A to im nije prvi put. Upoznale su se još 2017., kad su obje bile hospitalizirane zbog problema sa srcem. Sad, kad su zbog korona virusa zabranjeni posjeti, susret im je došao kao melem na ranu. 

- Ta se usamljenost u ovako teškim trenucima ne može opisati. Zato smo Rita i ja neprestano tješile jedna drugu i zahvaljujući tome uspjele smo prebroditi, po tko zna koji put, naše bolničke dane. Ritu su pustili nedavno, a mene čeka još mali dio puta pa ću i ja ići kući - rekla je Gabrijela. 

Foto: Željko Hladika/24sata O njoj smo pisali prije nekoliko godina kao o hrabroj djevojčici koja unatoč bolesti ne skida osmijeh s lica.

Imala je 13 godina. Gabrijela od rođenja boluje od hipertrofične kardiomiopatije, prirođene srčane greške, zbog koje njezino srce ponekad ima i do 300 otkucaja u minuti. 

Da u trbuhu nema ugrađen defibrilator, koji u trenutku napadaja “strese” Gabrijelu, koja zbog ubrzanog rada srca izgubi svijest, zbog bolesti koju ima mogla bi umrijeti. Gabrijeli je prvi uređaj ugrađen u dobi od pet godina. Od tada je imala šest operacija i promijenila tri defibrilatora. 

Korona virus u trgovini UPOZORILI SVE Video otkrio istinu: Kako kašalj u dućanu brzo širi korona virus

Unatoč svemu, redovito je pohađala školu i trenutačno je učenica drugog razreda Opće gimnazije u D. Selu. Prije dva tjedna joj je pozlilo. Srce joj je počelo ubrzano kucati i srušila se. Tata Dražen odmah ju je odveo u bolnicu. 

Bilo je to dan prije potresa. Rita je došla u bolnicu prije nje. Njoj su prije dvije godine transplantirali srce dječaka koji je imao devet godina. Njezina se bolest manifestirala kad je imala 3,5 godina. Bila je s majkom u Zoološkom vrtu i žalila se da je bole noge. 

U početku se nisu zbog toga brinuli jer su puno hodali. No Rita se žalila i kasnije, kad su stigle kući.

Počela je čupati kosu od bolova. Odjurili su na Hitnu. Nakon niza pretraga dijagnosticirali su joj diletacijsku kardiomiopatiju, bolest srčanog mišića koja vodi do zatajenja srca. 

Kasnije su joj transplantirali srce dječaka. Prvih sedam godina od transplantacije postoji opasnost od odbacivanja organa. To se, nažalost, prije mjesec dana dogodilo Riti. U bolnici su utvrdili da ima prvi stupanj odbacivanja organa. 

STANJE JE SVE TEŽE Najveću epidemiju ospica otkad imamo cjepivo zasjenila korona

Rita se morala pozdraviti s majkom te se pomiriti da je neće vidjeti sve dok ne ozdravi i izađe iz bolnice. Prvih nekoliko dana bilo joj je teško, a onda je srela prijateljicu Gabrijelu. 

Riti su liječnici uspjeli stabilizirati stanje i u četvrtak su je pustili kući, nakon punih mjesec dana. Sretna je što se vratila roditeljima, bratu i sestri, ali i pomalo nesretna što je morala ostaviti prijateljicu.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message