Obavijesti

News

Komentari 136

Samo su Gazdi odredili pritvor: Sve su već odavno dogovorili?

Samo su Gazdi odredili pritvor: Sve su već odavno dogovorili?
1

Prije nekoliko mjeseci pojavila se glasina iz političkih krugova da je Ivica Todorić spreman preuzeti odgovornost na sebe, ali da puste njegovu djecu i suradnike. Apsurdna priča sada se više ne čini takvom...

VIDEO

Nakon gotovo osmosatnog ročišta u zgradi suda na zagrebačkom Zrinjevcu, sudac istrage je odlučio da će se svih 12 pritvorenih osumnjičenika u aferi Agrokor ostatak procesa braniti sa slobode. Mjera istražnog pritvora određena je samo prvoosumnjičenom u čitavom spisu, bivšem gazdi Agrokora Ivici Todoriću. To znači, ako se  u iduća tri dana ne odazove na poziv, protiv njega će se raspisati međunarodna tjeralica.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:37

Odvjetnici obrane pozdravili su ovakvu odluku,  govoreći kako je bila jedina pravedna, jer prema njihovom mišljenju, a očigledno to isto dijeli i sudac istrage, tužiteljstvo nije dokazalo da osumnjičenici moraju biti u pritvoru dok traje istražni postupak. Odvjetnici Ivice Todorića, pak, najavili su da će se žaliti na odluku, jednako kao što je to najavilo i tužiteljstvo.

Zanimljivo je kako nikakva mjera opreza nije određena, tako da 14 osumnjičenika nema čak ni zapreku da razgovaraju sa svjedocima tijekom istrage kojih je u istražnom spisu navedeno oko 60. Uz to, Anto Nobilo, odvjetnik Piruške Canjuge, otišao je toliko daleko da je ovo nazvao najvećim debaklom tužiteljstva, posebice stoga što je riječ o najvećem predmetu ikada.   

Istina, odluka je nepravomoćna, odnosno tužiteljstvo ima pravo na žalbu. U međuvremenu su svi osumnjičenici, trenutno dostupni hrvatskom pravosuđu, sinoć, nešto prije ponoći, iz Remetinca otišli svojim kućama.  

POGLEDAJTE VIDEO (Puštanje osumnjičenika iz Remetinca):

Osumnjičeni za aferu Agrokor pušteni su iz Remetinca u Zagrebu Reporter:Ivana Kovačić

Posted by 24sata on 18. listopada 2017

Najveći dobitnici svakako su Ivan i Ante Todorić. Oni nisu bili ova dva dana iza rešetaka, niti će to trebati biti.  Ante Todorić će se navodno danas, a najkasnije u petak, vratiti u Zagreb. Tako je u srijedu najavio njegov odvjetnik Fran Olujić.

Novi list: Bila je samo glasina, ali nakon sinoć...

No, kako piše Novi list, ovime se aktualizira i jedna već nekoliko mjeseci stara glasina iz zagrebačkih političkih krugova, prema kojoj je Ivica Todorić s političkim vrhom dogovorio da je spreman preuzeti odgovornost na sebe, ali da se onda pusti njegovu djecu i suradnike na miru. Do srijede navečer, ta je glasina djelovala apsurdno, no nakon jučerašnjeg dana, više se ništa ne čini nemogućim.

Ivica se ipak neće tako brzo vratiti u Hrvatsku?

Također, sada su i sve glasnija nagađanja da se Ivica Todorić za sada ne namjerava vratiti u Hrvatsku, tako da će oko njegovog izručenja u Zagreb vjerojatno morati odlučivati britanski sudovi.

Zato je navodno i angažirao odvjetnika Michaela O'Kanea, specijaliziranog za pitanja izručenja iz Velike Britanije.

Pribavili su Gazdi više od milijarde kuna?

Podsjetimo, uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, istragom u slučaju Agrokor su obuhvaćeni i ranije pritvoreni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi Uprave ili Nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor. 

Inače, protiv svih njih je pokrenuta istraga jer su Ivici Todoriću, kako sumnja tužiteljstvo, pribavili čak milijardu i 142 milijuna kuna. Ukupnoj šteti državno odvjetništvo pribraja i "nepripadnu imovinsku korist" od dodatnih 320 milijuna kuna pribavljenih za "jednu pravnu osobu" krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU:

22
| Foto: Slavko Midzor/PIXSELL - ILUSTRACIJA
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 136
VIDEO

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'
TODORIĆ NA BLOGU

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'

Ivica Todorić na blogu tvrdi da je Knighthead kupovao obveznice i nakon 9. travnja, a da je na sastanku u travnju odbijena Sber banka, jer se čekalo da Knighthead kupi potrebnu količinu obveznica

NOVA OBJAVA NA BLOGU

Ivica Todorić: Koga zastupa Dolički, Agrokor i Knighthead?

Todorić piše kako pod pritiskom javnosti Dolički brani svoj ugovor i svoj roll up, "zanemarujući činjenicu da se, kao i njegov poslodavac Ramljak, nalazi u neviđenom konfliktu interesa"
DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića
traži ga policija

DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića

Sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, DORH je izdao europski uhidbeni nalog protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina, priopćili su