Obavijesti

News

Komentari 0

'Sanader mi je rekao da riješim to i potrošim čim manje novca'

'Sanader mi je rekao da riješim to i potrošim čim manje novca'
4

Iznosi obranu: Polančecu sude za nepotrebnu studiju za koju je potrošeno 500.000 kn. Kaže da mu je Sanader naredio da riješi stvar. Presudu očekuju oko 15 sati

VIDEO

U nastavku suđenja za nepotrebnu studiju svoju obranu počeo je iznositi i Damir Polančec. Rekao je da ga je angažirao Ivo Sanader koji mu je rekao da "riješi to i potroši čim manje novca".

- Sanader me krajem 2006. godine pozvao u svoj ured. Tamo je bio i Milorad Pupovac. Bilo je to važno političko pitanje jer je SDSS bio koalicijski partner i jer su međunarodne institucije inzistirale da se to riješi kako bi se mogli otvoriti poglavlje oko pravosuđa - rekao je Polančec i dodao kako je on bio "dežurni vatrogasac i čovjek u Vladi zadužen za problematične situacije". Ponudio je Sanaderu da se slučaj oko radnika Borova srpske nacionalnosti riješi na način da im država uplati mirovinsko, no to nije odgovaralo odvjetnicima koji rade na proviziju od tužbi.

- Predložio sam Sanaderu i Pupovcu da se plate odvjetnici i osiguraju novci za doprinose. Taj sporazum se nije provodio pa je odvjetnik Petar Miletić podnio još neke tužbe i to mu je bio dodatan trošak - priča Polančec koji je Miletiću i ostalim odvjetnicima ponudio 2,3 milijuna kuna iako su oni tražili 4,5 milijuna. Sam Miletić za sebe je još dodatno tražio 3,5 milijuna kuna za tužbe koje je naknadno podnio. Polančec mu je, kaže, poludio 500.000 kuna da s tim uplati honorar, ali i da izradi studiju. 

- Studija je bila podloga za izradu honorara, a to smo platiti kroz Ministarstvo gospodarstva jer slobodne imovine Borova nije bilo, a trebali smo to brzo riješiti. Možda sam to učinio nespretno, ali zahvaljujući tome riješeno je važno međunarodno i socijalno pitanje i ponosan sam što su ljudi na taj način riješili svoje statuse. Za to sam 2008. godine dobio medalju Grada Vukovara, a danas mi se za to isto sudi. Nisam nikome pribavio nepripadnu korist nego sam smanjio honorare. Sve optužbe odbacujem i optužnicu smatram apsurdnom. Studiju sam vidio tek u Remetincu. Da je došla do mene ranije možda bi tražio njenu nadopunu - rekao je Polančec.

'Nisam kopirao, materijale sam dobio iz Srbije'

Optuženi vukovarski odvjetnik Petar Miletić kazao je u svojoj obrani da studija koju je naručio Polančec nije bila fiktivna.

- Polančec je od mene tražio da se odreknem honorara i ponudio mi da izradim studiju - rekao je Miletić. Dodao je kako spornu studiju nije kopirao s interneta nego da ju je izradio pomoću materijala koje je dobio od kolega iz Srbije.

Ćavara: Odvjetnike je platila Vlada

Na Županijskom sudu u Zagrebu svjedočio je i bivši direktor Borova Mirko Ćavara. Rekao je da je novac za plaćanje odvjetnika dala Vlada i da ne zna zašto je Miletiću kasnije isplaćeno još pola milijuna kuna.

Stanimirović: Polančec je riješio status radnika

Po USKOK-ovoj optužnici, Polančec se 2008. godine s odvjetnikom Miletićem dogovorio o izradi stručno-pravne studije kojom se Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva nikad nije koristilo, ali ju je platilo pola milijuna kuna. USKOK tvrdi da je bivši ministar studiju naručio iako je znao da ona nije potrebna jer je taj problem već bio riješen u pregovorima Vladinih tijela s radnicima Borova. Šef SDSS-a Vojislav Stanimirović, rekao je da su nezadovoljni srpski radnici Borova prijetili balvan-revolucijom ako se ne riješi njihov status, što je uspio Polančec. Nudio im je upis staža, ali ne i otpremninu u zamjenu za odustajanje od tužbe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili
Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH