Obavijesti

News

Komentari 10

'Sanader nikada nije tražio da surađujemo s nekom tvrtkom'

'Sanader nikada nije tražio da surađujemo s nekom tvrtkom'
1

Kada je iz Ministarstva obrane 2008. došao u Ministarstvo unutarnjih poslova Berislav Rončević je "zatekao suradnju s Fimi mediom iz proteklog razdoblja"

VIDEO

Bivši HDZ-ov ministar obrane i unutarnjih poslova Berislav Rončević kazao je da od premijera Ive Sanadera nikada nije dobio nalog da s nekom tvrtkom poslovno surađuje pa tako ni marketinškom agencijom Fimi medijom preko koje se, po tvrdnjama Uskoka, punio HDZ-ov "crni fond".

Svjedočeći na ponovljenom suđenju za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki Rončević je na zagrebačkom Županijskom sudu kazao da mu je Sanader samo jednom proslijedio e-mail jednog izraelskog proizvođača naoružanja i rekao da "vidi ako nam nešto od njih treba". No, poslovna suradnja s njima nikada nije ostvarena, kazao je Rončević.

Kada je iz Ministarstva obrane 2008. došao u Ministarstvo unutarnjih poslova Rončević je "zatekao suradnju s Fimi mediom iz proteklog razdoblja". Ta je marketinška agencija, kazao je, radila nekoliko medijskih kampanja vezanih uz sigurnost prometa na cestama, no ona nije imala monopol jer je MUP surađivao i s drugim agencijama.

Na pitanje sjeća li se naputka sa sjednice predsjedništva HDZ-a tko i kako može prikupljati donacije za stranku Rončević je kazao da je "jednom prilikom na kraju jedne sjednice glavni tajnik rekao da ima sastanak s predsjednicima županijskih odbora jer ih mora izvijestiti o novim odredbama Zakona o financiranju političkih stranaka prema kojem sve donacije moraju bti prijavljene i sve se moraju registrirati putem glavnog tajništva stranke".

Bivši predsjednik uprave ACI-ja Ante Violić potvrdio je da je javna tvrtka koju je vodio od 2005. do 2013. surađivala s Fimi mediom, ali o detaljima nije želio govoriti jer se zbog toga i on našao pod istragom. Kazao je i da iz stranačkih krugova poznaje bivšeg HDZ-ova rizničara Mladena Barišića, no nije se mogao sjetiti jesu li se upoznali prije ili nakon sklapanja ugovora s Fimi mediom.

Ipak, dodao je da s Barišićem nikada nije bio nasamo ili razgovarao o Fimi mediji. No, kada su mu Uskokove tužiteljice predočile raniji iskaz u kojem je ustvrdio da se s Barišićem našao 2009. u jednom restoranu te da su razgovarali o Fimi media, Violić je kazao kako o tome ne želi govoriti.

Uz Sanadera, Barišića i HDZ na optuženičkoj klupi u ovom slučaju su i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević, vlasnica Fimi medie Nevenka Jurak te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček.

Svi su na početku ponovljenog suđenja, za razliku od prvog postupka, odbacili optužbe za izvlačenje novca i punjenje "crnog stranačkog fonda" preko marketinške agencije Fimi media po kojoj je slučaj postao poznat u javnosti. Suđenje je lani u lipnju krenulo iznova pred izmijenjenim vijećem zagrebačkog Županijskog suda nakon što je Vrhovni sud 2015. srušio nepravomoćnu presudu kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora i povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna.

HDZ je u prvostupanjskom postupku bio kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna. Unatoč priznanjima u prvom postupku Barišić je kažnjen s tri godine zatvora, Branka Pavošević s godinu i pol, a Nevenka Jurak s dvije godine zatvora i oduzimanjem 2,5 milijuna kuna koristi. Uvjetnu kaznu dobio je jedino Maček koji se nije žalio na presudu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Jako nevrijeme s tučom pogodilo je Slavonski Brod: 'Ode mi svo cvijeće, a i jagode'
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Jako nevrijeme s tučom pogodilo je Slavonski Brod: 'Ode mi svo cvijeće, a i jagode'

SLAVONSKI BROD - Jaka grmljavina nakon toga je počeo padati led i kiša. Jedno pet minuta sigurno. Uništeno mi je cvijeće i jagode, kazala je čitateljica. Slavonski Brod pogodilo je snažno nevrijeme. DHMZ je najavio da će tijekom dana prevladavati sunčano vrijeme uz moguće lokalne pljuskove sredinom dana, pretežno na istoku zemlje. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočnjak, na Jadranu jugozapadni vjetar.

Pobjednik Eurosonga Nemo deklarira se kao nebinarna osoba. Evo što taj pojam znači
PREDSTAVNIK ŠVICARSKE

Pobjednik Eurosonga Nemo deklarira se kao nebinarna osoba. Evo što taj pojam znači

Nebinarna osoba je osoba čiji se rodni identitet i/ili ekspresija ne podudaraju s rodom koji joj je pripisan pri rođenju, navodi portal Dugineobitelji...
Gdje su danas članovi Rive? 'Ja sam pobijedio na Euroviziji, ali danas vozim taksi i sretan sam'
DOVELI EUROSONG U ZAGREB

Gdje su danas članovi Rive? 'Ja sam pobijedio na Euroviziji, ali danas vozim taksi i sretan sam'

Plus+ Na vrhuncu slave zadarsku grupu ugasio je rat. I svatko je otišao svojim putem. Emilija Kokić (55) jedina je ostala na estradi, no u međuvremenu je postala i psihoterapeutkinja te ima školu pjevanja