News

Komentari 0

'Sankcije ostaju opcija za osobe iz BiH, Dodik štiti samo sebe'

'Sankcije ostaju opcija za osobe iz BiH, Dodik štiti samo sebe'

Komentirajući sadašnju krizu u BiH i Dodikov put u Rusiju na sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom, Escobar je kazao kako je lider bosanskih Srba u Moskvu otišao zaštititi osobne interese

Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar potvrdio je u utorak kako sankcije ostaju opcija za sve one koji su umiješani u korupciju u BiH, a za člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika ustvrdio je kako izaziva krize pokušavajući na taj naći način zaštititi svoje bogatstvo.

Escobar od ponedjeljka boravi u BiH, kamo je stigao u tjednu u kojemu se očekuje da SAD objave novi popis osoba koje će dospjeti pod sankcije Washingtona upravo zbog umiješanosti u korupciju. Sankcije će biti određene temeljem "zakona Magnitsky", donesenog upravo kako bi se kažnjavale osobe koje predstavljaju kriminalnu spregu politike i financijskih moćnika i odgovorne su za pronevjere javnih fondova.

Escobar se u utorak sastao s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, bliskim Dodikovim suradnikom, iz čijeg je ureda nakon toga znakovito priopćeno kako je on američkom izaslaniku prenio da "prijetnje ili uvođenje sankcija bilo kome ne doprinose rješavanju aktualnog stanja u BiH".

U razgovoru za lokalne medije u BiH u utorak Escobar nije izrijekom potvrdio da će na novom popisu doista biti i osoba iz BiH, kazavši samo kako će se, u slučaju da toga ipak bude, one odnositi na pojedince, a ne na državu ili Republiku Srpsku. "To će biti pojedinci i tvrtke umiješane u korupciju", kazao je Escobar kako ga citira portal banjolučkih "Nezavisnih novina". Dodao je kako bi razlog za sankcioniranje mogle biti i izborne manipulacije.

Komentirajući sadašnju krizu u BiH i Dodikov put u Rusiju na sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom, Escobar je kazao kako je lider bosanskih Srba u Moskvu otišao zaštititi osobne interese, a ne da bi nekome pomogao.

Dodikova politika ugrožavanja funkcionalnosti BiH kao države i njenih institucija samo nanosi štetu i to svima u zemlji, jer tjera ljude iz nje ali i odvraća potencijalne investitore, upozorio je Escobar. Kazao je kako od oporbe u RS očekuje da ne slijedi takvu destruktivnu politiku, podsjetivši da je upravo Dodik, koji se sada žali na međunarodnu zajednicu, zahvaljujući njenoj pomoći i došao na vlast 1998.

"Nemojmo zaboraviti da je ista ta osoba koja se žali na bonske ovlasti (visokog predstavnika) netko tko je iskoristio bonske ovlasti u svoju korist, netko čija je politička karijera započela uklanjanjem Radikalne stranke, što mu je omogućilo da preuzme kontrolu i moć u RS", kazao je posebni američki izaslanik za zapadni Balkan.

Najčitaniji članci