Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Šarlatan za tumor davao sok i zabranio lijekove, mladić umro

Miroljub Petrović, kontroverzni 'doktor znanosti', poznat je po svojim šarlatanskim stavovima da se tumori ne trebaju liječiti u bolnicama, nego njegovom alternativnom terapijom. Sada je zbog toga mladić umro

Foto: YouTube
50 komentara

Kontroverzni 'doktor znanosti' Miroljub Petrović poznat je po svojim šarlatanskim stavovima, kao i tome da uvjerava ljude oboljele od tumora da ne idu kod liječnika, nego u njegov centar, gdje im masno naplaćuje 'liječenje'.

To je novinarima rekla Biljana Jovanović (32), čiji je brat Slavčo Petrov (31) preminuo 7. siječnja jer su slijepo vjerovali riječima Miroljuba Petrovića. Kad je njenom bratu otkriven tumor na mozgu, Petrović im je rekao da ni slučajno ne idu liječniku, jer će mu od njegovih tinktura biti bolje. Kada je mladić preminuo, kaže Biljana, svu krivicu svalio je na obitelj.

Kada je otkrivena Slavčova dijagnoza, cijela je obitelj bila potresena do temelja. Spas su potražili kod Petrovića, jer su gledali njegove snimke o prehrani i liječenju neizlječivih bolesti.

- Godinama smo slušali njegova predavanja ne znajući da će nam jednog dana zatrebati. Kontaktirala sam ga putem maila i odgovorio mi je istog dana. Pisao mi je da se ne bojimo, da se to brzo i lako rješava, pritom nas uvjeravajući da ne idemo kod liječnika - kaže Biljana.

Foto: Blic Slavčo Petrov (31) sa sestrom Biljanom

Bilc je imao uvid u prepisku Biljane Jovanović i Miroljuba Petrovića, koji joj je odgovarao putem maila njegovog Centra za prirodnjačke studije. U odgovoru koji je Petrović poslao piše da nema potrebe za uzbunom, jer se taj problem lako i brzo rješava. Napisao im je 'program ozdravljenja', preporučujući mladiću oboljelom od tumora da 30 dana pije samo sokove, te da kupuju njegove preparate.

Biljana priča da je Slavčo radio magnetnu rezonancu, koja je pokazala da je gotovo 90 posto sigurno da se radi o benignom tumoru i da bi, ako operira tumor, postojala mogućnost da motorička funkcija mozga bude oštećena.

Petrović je oštro reagirao na to što su se usudili obratiti liječnicima. Poručio im je da se ne bave glupostima i da im je on poslao jedinu terapiju koja mu može pomoći, te da lijekove koje je dobio ne uzima, jer nije važno što pokazuje magnetna, već kako se njen brat osjeća. Slavčo je proveo i šest dana u Petrovićevom centru, priča Biljana. Prema njenim riječima, dan u centru naplaćivali su im 890 kuna.

- To je jedna obična kućica s vrtom, nije nikakav institut. Brat je tamo primao tinkture koje izrađuje dr. Petrović, molio se, šetao. Nisu radili nikakva ispitivanja - dodaje Biljana.

Kako se zdravstveno stanje mladića nije promijenilo ni nakon toga, Biljana je opet pisala Petroviću, a on im je odgovorio da ukoliko bi Slavčo bio godinu dana u njihovom centru pod nadzorom 'stručne osobe', sigurno nikad ne bi imao epileptični napad, te da mladić ima problem sa demonima.

Kada je Slavčo preminuo, Petrović je optužio obitelj da je uništila dijete, kaže Biljana. Zbog ovakvog Petrovićevog djelovanja postoje indicije da je počinio teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, kaže za Blic Predrag Milovanović, tužitelj iz Udruženja sudaca i tužilaca Srbije.

- Za ovakvu vrstu kaznenih djela, ako istraga pokaže da je uslijed bavljenja nadriliječništvom nastupila smrt, propisane kazne su od dvije do 12 godina zatvora - kaže Milovanović. On ističe da bi u ovom slučaju sestra preminulog mladića trebala podnijeti kaznenu prijavu protiv Petrovića ili dostaviti dokazni materijal tužitelju koji će pokrenuti istragu i utvrditi činjenice.

Petrović nije želio odgovarati na upite novinara.

Miroljub Petrović poznat je po brojnim lažima i šarlatanskim tezama koje je iznosio u javnosti. On je na čelu takozvanog Fakulteta prirodne medicine, koji nema nijednu akreditaciju za rad, a za 7000 kuna izdaje diplome 'iječnika prirodne medicine'.

U nizu svojih obraćanja putem interneta ili tribinama diljem Srbije, Petrović je iznosio krajnje opasne ideje i stavove. Najpoznatija je da dileri droge trebaju ići 'pod mač, bato'. Iako ima svoj 'institut', on je veliki protivnik prosvjete govoreći da su škole 'ateističke debilane i janjičarski kampovi'.

Izjavljivao je kako 'žene ponekad treba preko usta', da djecu ne treba cijepiti, a ovisnike je upućivao na Branislava Peranovića, svećenika osuđenog zbog ubojstva štićenika centra za odvikavanje od droge.

Negira teoriju evolucije, a zbog stavova koji se kose sa znanošću, Rudarsko-geološki fakultet odbio je njegov magistarski rad.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message