Obavijesti

News

Komentari 301

Izbačena J. Kosor: Tuđman se svojih suradnika nije odricao

Izbačena J. Kosor: Tuđman se svojih suradnika nije odricao
8

Predsjedništvo HDZ-a J. Kosor je izbacilo iz stranke. Kosor kaže da je to očekivala, ali i da će vidjeti koje su pravne mogućnosti. Smatra da je odluka suprotna statutu

VIDEO

Kosor je u Dnevniku 3 HTV-a kazala kako je priča s HDZ-om za nju završena jer je tako odlučio Tomislav Karamarko i Predsjedništvo stranke. 

- Bez njegove naredbe da se pokrene postupak  i bez njegova naloga Predsjedništvu, to se ne bi dogodilo. To je svakako završena priča, ali ću još iskoristiti pravne mogućnosti - rekla je Kosor. 

Istaknula je kako trenutačna politika HDZ-a nije Tuđmanova politika jer se on svojih suradnika nije odricao i svakom bi davao novu priliku. Ponovila je kako će ostati u Saboru. 

- Ostajem jer mi HDZ mandat ne može uzeti. Nastojat ću pokazati kako djeluje prava oporba u Hrvatskom saboru - poručila je Kosor. 

Kazala je i kako očekuje odlikovanje predsjednika za završetak pristupnih pregovora s EU. 

- Možda je neskromno, ali očekujem odlikovanje. Ali i bez toga, najvažnije je da smo ja i vlada koju sam vodila uspjeli završiti pregovore i što će Hrvatska 1. srpnja postati 28. članica - rekla je Kosor. 

'Nije mi lako, ali sam svima oprostila'

Nije mi jednostavno i nije mi lako, iako sam to očekivala, rekla je Jadranka Kosor komentirajući konačnu odluku Predsjedništva HDZ-a o njezinom izbacivanju iz stranke na konferenciji za novinare. Smatra i dalje da je ova odluka suprotna Statutu stranke. Iako zna da će biti teško pobijati ovu odluku, Kosor je kazala da će nastaviti dalje. Javili su joj se pojedini odvjetnici, a razmotrit će ima li elemenata za ustavnu tužbu.

- Vidjet ćemo dalje koje su pravne mogućnosti. Iako nemam iluzija, napisat ću pismo Europskoj pučkoj stranci i iznijeti sve detalje. Nisam ogorčena, iako sam mislila da ću biti. Svima sam oprostila, i Boriću i Mlakaru i Glavak i Kulušiću. Ja njih u svakom trenutku mogu pogledati u oči - rekla je.

Obrazloženje da je naštetila ugledu HDZ-a za Kosor je krajnje neprihvatljivo. Ustvrdila je da ranije nije govorila protiv vodstva stranke i protiv politike Karamarka, iako smatra da je ona loša.

'Ne okrećem novi list, nego knjigu'

Uz opasku "sutra je novi dan" Kosor je rekla da ne okreće novi list nego knjigu, ali i ustvrdila:

- Ja u neku drugu stranku neću ući - rekla je.

Ostaje u politici, svjesna da ovo nije kraj iako će biti podmetanja i insinuacija. No uvjerena je da će biti sve manje ljudi koji će to prihvaćati. Tek će vidjeti hoće li sudjelovati u nekom Klubu zastupnika. Razumije da se nitko od njezinih kolega ne usudi ništa reći o ovoj odluci predsjedništva HDZ-a, iako se s njom ne slažu. Navela je da se Vladimir Šeks slaže s time da odluka o njezinom izbacivanju nije u skladu sa statutom HDZ-a, ali razumije ga što nije rekao niti jednu riječ.

Kosor je podsjetila da ju je u visoku politiku, doslovce za ruku, doveo Franjo Tuđman, te da njezina politika nije istovjetna politici koju danas provodi HDZ.

- Da se vodila ovakva politika ne bismo niti otvorili Poglavlje 23. niti ga zatvorili. Ne bi završili pregovore - rekla je Kosor.

'Članovi SDP-a kritiziraju svoju Vladu pa nisu izbačeni'

Osvrnula se i na izjavu Tomislava Karamarka da se "sramotna koalicija sa Srbima više neće dogoditi''.

- Mi smo s tom strankom završili pregovore. Zar se to nitko ne usudi reći. Temelje za manjinske zakone još 1996. postavio je Franjo Tuđman. U vrijeme Sanadera donijeli smo odluku o rušenju ustaških spomenika. To je bila politika HDZ-a, europska politika koja ni s čim nije koketirala, niti su se vješale zastave na prozore bilo kojeg našeg člana 10. travnja - napomenula je sada već bivša HDZ-ova zastupnica.

Iako je mislila da nikada neće usporediti HDZ sa SDP-om, napomenula je da ugledni članovi SDP-a kritiziraju svoju Vladu, ministre, javno izriču neslaganje i vrlo oštru kritiku, ali su i dalje članovi SDP-a.

- Ja nisam kritizirala HDZ i izbačena sam - kazala je.

Podsjetila je na postupke njezinog sramoćenja koji su trajali posljednje vrijeme, a prije samog izbacivanja iz stranke. Pobrojala je kako su joj bila oduzeta sva prava zastupnice HDZ-a, da je deložirana sa svog mjesta te da je na njega sjeo jedan od njezinih sudaca. Kazala je i kako je nisu nigdje pozivali.

- Pokazivali su kako se mogu, kad se hoće, gaziti ljudska prava - izjavila je.

Predsjedništvo HDZ-a odbilo je žalbe bivše čelnice stranke te su zaključili da je svojim javnim istupima od prije dva mjeseca nanijela štetu stranci. Visoki sud časti HDZ-a odlučio je izbaciti Jadranku Kosor zbog njenih javnih istupa kojima se protivila politici stranke i negativnim komentarima nanosila štetu HDZ-u.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 301
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili
Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH