Obavijesti

News

Komentari 200

Most: Konzultacije će možda potrajati i više od dva mjeseca

Na pitanje novinara kako će se onda Most postaviti u četvrtak na konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora, Ivan Lovrinović samo je kratko poručio: 'Vidjet ćemo'

VIDEO

Nacionalno vijeće Mosta započelo je svoj sastanak u srijedu u 10 sati. Na sastanku će analizirati odgovore koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije na njihove prijedloge reformi.

Uoči sastanka Ivan Lovrinović je kazao kako danas neće biti odluke o saborskoj većini, a kako će se Most postaviti u četvrtak na konstituirajućoj sjednici Sabora, samo je rekao: 'Vidjet ćemo'.

VIDEO

Napomenuo je da su njihovi ekspertni timovi proučili reforme, odnosno odgovore HDZ-a i SDP-a. On je pregledavao područje financijske i monetarne politike, ali nije želio odgovoriti tko je bliže njihovim zahtjevima.

Podolnjak: Uvijek se stavlja odgovornost na male stranke

Robert Podolnjak nije rekao hoće li ga Most predložiti za predsjednika Sabora. Kazao je kako on ne može komentirati to pitanje.

- Danas će se razgovarati o pripremama za konstituirajuću sjednicu Sabora - kazao je.

Na pitanje hoćemo li danas biti bliže saborskoj većini Podolnjak je uzvratio kako se uvijek stavlja najveća odgovornost na stranku koja ima 10 posto mandata u Saboru.

- Nije odgovornost na manjoj političkoj opciji, nego na političkim opcijama koje imaju većinu mandata u Saboru - rekao je.

'Konzultacije mogu potrajati i više od dva mjeseca'

O čemu će se razgovarati na sastancima sa SDP-om i HDZ-om kazao je da će se to zaključiti na sastanku, a na pitanje odbiju li velike stranke zajedničku vladu koju predlaže Most, jesu li onda izlaz novi izbori rekao je: 'Ne možemo unaprijed hipotetički govoriti o situacijama koje se mogu dogoditi. Odvija se proces konzultacija. On će biti, kako kažu ustavno pravni stručnjaci, najmanje dva mjeseca, možda i duže. Vidjet ćemo. Sutra se neće dogoditi ništa presudno - Podolnjak.

'Ukinut ćemo sva prava zastupnika nakon prestanka mandata'

Na pitanje zna li koliko će nas koštati ako se konstituira Sabor, rekao je da će Most kao politička stranka ponuditi prijedlog zakona da se ukinu sva prava zastupnika nakon prestanka mandata, i to već na prvoj radnoj sjednici Sabora.

- Iza tog prijedloga stojimo i to ćemo učiniti - rekao je Podoljnak. Kazao je kako taj zakon mogu predložiti neki saborski odbori, primjerice Odbor za Ustav, dakle ne treba biti vlada, i taj zakon može biti izvanredno prihvaćen na sjednici.

- To je naš stav. To ćemo predložiti u Saboru  i to govorimo od početka pregovora. Od toga nećemo odustati, budite uvjereni - rekao je Podolnjak.

Na pitanje je li bilo nemoralnih ponuda, Podolnjak je rekao da 'njemu nitko ništa nije nudio'.

VIDEO

Petrov bez riječi

Među posljednjima je stigao i Božo Petrov, ali novinarima nije htio ništa reći.

Nema Petrine: Nitko me nije zvao

Na sastanak nije došao Stipe Petrina. Kazao je da ga nitko nije zvao da dođe, a smatra da je nezvanom gostu mjesto iza vrata.

'Neke stvari se ne slažu'

Ružica Vukova c kazala je kako je jučer došla jedna dopuna na reforme od HDZ-a i da se danas mora odvagnuti i vidjeti što je to.

Danas moramo kao dio tima i vođe dati svoje izvješće i kompletan materijal usporediti.

- Neke stvari se ne slažu - kazala je Vukovac.

Konkretno, dodaje, za poljoprivredu može reći da će kod poljoprivredne banke biti najveći problem jer je to Mostu najvažnija stvar i od toga neće odstupiti.

VIDEO

Ipak su razgovarali o 'foteljama'

Iako su proteklih dana Mostovci govorili da nisu razgovarali o 'foteljama', na pitanje tko će biti kandidat za predsjednika Sabora, Vukovac je rekla da su o tome malo zadnji puta razgovarali.

- Zapravo sve vrijeme razgovaramo, ali kad donesemo neku konkretnu odluku obavijestiti ćemo javnost - kazala je i dodala da razgovaraju o svim aktualnim temama.

'Ako se ne slažu s nama, bilo bi pošteno da vrate mandate Mostu'

Vukovac tvrdi da se Most nije raspao.

- Imamo 15 čvrstih zastupnika i uz to imamo jako puno ljudi koji su u Nacionalnom  vijeću, a nisu bili na listama. To je sve Most.  Što se tiče ostatka ekipe koja danas nije tu, oni se još uvijek mogu predomisliti ako hoće. Oni su na izbore išli s platformom  Mosta, i po meni bi bilo pošteno vratiti mandat Mostu ako ne budu htjeli dalje s nama surađivati . Ali, to je njihova stvar i mi na tome nećemo inzistirati - rekla je Vukovac.

Strenja Linić: Nisu me zvali iz Uskoka

Na pitanje jesu li je kontaktirali iz Uskoka zbog DORH-ovog naloga da se krene u izvide zbog navodnog kupovanja mandata i prijetnji zastupnicima, Strenja Linić je kazala: 'Meni nisu prijetili niti su mi nudili novac. Zašto bi me zvali iz Uskoka?'

VIDEO

Podsjetimo, Strenja Linić je nedavno rekla da su joj, preko posrednika, iz SDP-a nudili funkciju u izvršnoj vlasti u zamjenu za podršku SDP-u.

Nakon što završe sastanak, Most će u 13 sati razgovarati sa SDP-ovcima na Iblerovom trgu, a dva sata kasnije s HDZ-ovcima u Središnjici na Trgu žrtava fašizma. Na sastanku sa SDP-om trebao bi biti i Zoran Milanović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 200
VIDEO

Zagrepčanka čekala tramvaj i vidjela ovo, nazvali smo ZET. Rekli su nam samo: 'Mijauuu'
LASAGNOMANIJA

Zagrepčanka čekala tramvaj i vidjela ovo, nazvali smo ZET. Rekli su nam samo: 'Mijauuu'

ZET uz natpis 'Rim Tim Tagi Dim' na svim pokazivačima vremena dolaska tramvaja u Zagrebu podržao Baby Lasagnu: 'Komentar ZET-a na to je: 'Mjau'

Mislite da je 'Hej Slaveni' bila himna Jugoslavije? Varate se...
KRONIKE POVJESNIČARA

Mislite da je 'Hej Slaveni' bila himna Jugoslavije? Varate se...

Tijekom 1984. raspisan je novi, ujedno i posljednji natječaj za jugoslavensku himnu
Kuće, stanovi, lova: Što imaju čelnici DP-a i kako je izbačeni profesor stekao milijune eura
IMOVINSKI POKRET

Kuće, stanovi, lova: Što imaju čelnici DP-a i kako je izbačeni profesor stekao milijune eura

Plus+ NOVI EXPRESS Analiza imovinskih kartica i javno dostupnih podatka o poslovnim aktivnostima važnijih pripadnika Domovinskog pokreta, novih partnera u vladi HDZ-a