Obavijesti

News

Komentari 0

Sastanak: Skuplji plavi dizel omogućio je potpore ribarima

Sastanak: Skuplji plavi dizel omogućio je potpore ribarima

Uprava za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede održala je u četvrtak u kaštelanskoj luci Brižine sastanak sa stotinjak ribara iz četiri dalmatinske županije

Ribari će od Vlade RH zbog rekordnih cijena plavog dizela dobiti potpore u iznosu od 75 milijuna kuna.

Vlada će kao pomoć ribarstvu dati potporu u iznosu od 75 milijuna kuna, ali ne samo ribarima već i prerađivačima, te bi se uz to povećale i već postojeće potpore. Iako su isplate planirane između 15. travnja i 1. lipnja ribari apeliraju da se birokracija ubrza jer stanje nikada nije bilo teže. Početkom prošle godine cijena plavoga dizela je bila četiri, a sada je veća od 8 kuna.

'Ulovio sam tonu meduza, one kidaju mrežu i teško ih je izvući'
'Ulovio sam tonu meduza, one kidaju mrežu i teško ih je izvući'

Ravnatelj Uprave za ribarstvo Ante Mišura je rekao da je rok za dostavu potpora do 15. travnja; i kako budu stizali predmeti, oni će ih odmah obrađivati, pa će tako onaj tko pošalje prije, vjerojatno prije i dobiti potporu.

Predsjednik Ceha ribara Splitsko-dalmatinske županije Antonio Šunjić naglasio je kako cijeli dio ribarstva ima probleme zbog ove situacije. I ne samo ribarstvo već i druge grane, pa će s potporom pokušati u početku riješiti svoje probleme, dodao je.

Rekao je kako je ribarima teško i na ovako visoke cijene goriva su neisplativi. Ističe da su im isplate potpora jako bitne jer imaju dva lovostaja iz prošle godine koji im nisu isplaćeni jer još uvijek nije usvojen operativni plan.

Ribari nezadovoljni, brodovi su dvostruko stariji od kapetana
Ribari nezadovoljni, brodovi su dvostruko stariji od kapetana

Šunjić je rekao da se ovakav sastanak na kojem je bilo stotinu ribara još nije održao; prezadovoljni ribari nisu, ali su zadovoljni jer im se ukazala bilo kakva pomoć i vidjelo se da su u problemu, rekao je.

"Ovi ljudi trebaju pomoć, ne danas, nego još jučer. Ukoliko budemo čekali na provedbu te pomoći mjesecima onda se bojim da će veliki dio posada doživjeti debakl i ostati privezani trajno", poručuje predsjednik Odbora za ribarstvo Hrvatske poljoprivredne komore Petar Baranović.