Obavijesti

News

Komentari 159

Epidemiolog Kaić: 'Činjenica je da COVID potvrde imaju manje smisla pojavom omikrona'

Epidemiolog Kaić: 'Činjenica je da COVID potvrde imaju manje smisla pojavom omikrona'

Omikron rjeđe izaziva teške oblike bolesti, al uz tako široku cirkulaciju imamo veliki broj hospitaliziranih i umrlih, rekao je Kaić

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.20

Epidemiolog Kaić bio je gost Nove TV i osvrnuo se na aktualnu epidemiološku situaciju, COVID potvrde, omikron i cijepljenje.

- Činjenica je da COVID potvrde imaju sve manje smisla pojavom omikrona - rekao je Kaić.

- Uskoro će, vjerojatno, biti još promjena vezano uz korištenje COVID potvrda. Bit će dosta promjena - dodao je.

Kaić je komentirao i česte promjene po pitanju mjera u borbi protiv korone.

- Tko hoće promjene protumačiti kao razlog za nedostatak povjerenja ili kao neke teorije zavjere - može, naravno. Činjenica je da se stvari mijenjaju jer se mijenja situacija. Iz tjedna u tjedan - objasnio je.

Komentirao je i nisku procijpljenost u Hrvatskoj.

- Još uvijek imamo veliki broj starijih osoba koje se nisu cijepile. Omikron rjeđe izaziva teške oblike bolesti, al uz tako široku cirkulaciju imamo veliki broj hospitaliziranih i umrlih - naveo je.

Postavljaju se mnoga pitanja i po pitanju Booster doze.

- Ako ne vjeruju što struka govori, neka si malo pročitaju znanstvene članke - rekao je Kaić.

Najavljuju se i promjene mjera po pitanju putovanja.

- Donijeli su nove kriterije za kartu, semafor po kojoj označavaju zemlje po riziku za putnike, recimo. Nažalost, gledat će se još i cjepni obuhvat zemlje, koliki postotak stanovništva je cijepljen u regiji neke zemlje - komentirao je.

- Ako Zagreb i Dalmacija imaju isti broj novooboljelih na 100.000 i to bude istim tempom padalo - Zagreb će prije izaći iz crvenog nego li Split. To je totalno pogrešno od Europske komisije i totalno neutemeljeno - objasnio je.

- Ako putnici idu na ljetovanje - svejedno je jesu li na tom mjestu ljudi cijepljeni ovoliko ili onoliko. Bitno je kolika je incidencija bolesti. Jako sam nezadovoljan time, pisali smo Europskoj komisiji da to ne bi trebalo uzeti u obzir - dodao je.

 

20.00

Zamjenica ravnatelja HZJZ o samotestiranju djece: Ne radi se o štapićima koji idu duboko u nos

Najnovije detalje o novima pravilima i mjerama za suzbijanje pandemije za RTL rekla je  Ivana Pavić Šimetin, zamjenicom ravnatelja HZJZ-a.

Nova pravila očekuju se već idući tjedan.

- Možemo ih očekivati oko prvog veljače, možda 2. veljače. U ponedjeljak moramo sve detaljno dogovoriti i pregledati iskustva drugih zemalja i kako Europski centar za kontrolu bolesti preporuči.  U utorak ili srijedu možemo imati završnu verziju - kazala je Pavić Šimetin.

Skraćivanje izolacije na pet dana

- Sve naše preporuke koje vrijedno pišemo vrijede od tog trenutka kada ih objavimo pa će tako i ta da se izolacija skrati na pet dana - dodala je.

Za PCR test se sada čeka pet do čak sedam dana stoga postoji mogućnost da se netko testira i izađe iz samoizolacije prije primitka rezultata.

- Onaj tko se ne testira peti, šesti, sedmi dan on onda izlazi iz samoizolacije po onome kako bi izlazio po onome da se nije testirao. Osobe koje su cijepljene i preboljele, njima traje sedam dana, neovisno o testiranju. Oni koji nisu cijepljeni i preboljeli njima izolacija traje deset dana. Ako ne dođe do testiranja, onda se na taj način, protokom vremena zatvara izolacija - rekla je-

- To se naravno odnosi na osobe koje imaju blagu kliničku sliku ili su bez simptoma, a koje u svakom slučaju u zadnja 24 sata prije zatvaranja izolacije, bilo da je to peti dan na temelju negativnog testa, sedmi ili deseti dan na temelju protoka vremena. Svi, da bi im se zatvorila samoizolacija, moraju biti zadnja 24 sata bez znakova bolesti, a pogotovo bez povišene temperature - objasnila je Pavić Šimetin.

Mnoge zemlje skraćuju vrijeme samoizolacije, postavlja se pitanje hoće li Hrvatska učiniti isto. 

- Ne možemo govoriti o tome da je to trebalo ranije zato što tek sad dolaze dokazi da se to može. Primjerice za samoizolaciju, ona i dalje mora trajati barem sedam dana jer se pokazalo da se može postati pozitivan upravo taj peti ili šesti dan. Što se tiče samoizolacije to su zapravo najnoviji dokazi o tome da je ovdje kraća inkubacija i da tijek bolesti ide brže tako da tek sada istraživanja pokazuju da je to moguće i sigurno - kazala je.

Komentirala je vrhunac petog vala.

- Nama je uzlazni trend 2. i 3. vala trajao deset tjedana, 4. vala 14 tjedana. Sada je već peti tjedan uzlaznog trenda petog vala. S obzirom na veću zaraznost i činjenicu da u svakom trenutku prilični udio naše populacije pozitivan to može biti čak i 10 posto ako gledamo na brzim antigenskim testovima je danas bilo 28 posto pozitivnih. Taj uzlazni trend može biti kraći u ovom valu nego što je bio u ostalim valovima. Pet tjedana je već iza nas, znači još nekakvih 10 dana, dva tjedna, možda koji tjedan više i to bi trebalo biti to - objasnila je Pavić Šimetin.

Osvrnula se i na testiranja učenika ponedjeljkom.

- Naša velika nada je da će tijekom ovog tjedna biti nabavljeni testovi pa bi u tjednu nakon ovog moglo krenuti testiranje, ako bi se uspjeli nabaviti testovi. Nešto od testova je na lageru odnosno u robnim zalihama međutim htjeli bismo da se radi o testovima koji su namijenjeni za samotestiranje sa prednošću onih testova temelju sline ako se ne uspiju nabaviti onda na temelju brisa nosa - rekla je.

- Moram reći da se kod brisa nosa radi o štapiću koji najviše do dva centimetra ulazi u nos. Znači to nije onaj štapić koji ulazi duboko u nazofarinks tako da smo u potrazi da takvim testovima. Ako ih uspijemo nabaviti s tim bi se krenulo 7. veljače u ponedjeljak - zaključila je Pavić Šimetin.  

 

18.39

U šibenskoj bolnici, gdje je situacija u jedinici intenzivnog liječenja početkom mjeseca bila kritična, danas je manje bolesnika. No, županija i dalje bilježu veliki broj novooboljelih.

- Ono što smo mogli predviđati u prethodnim valovima i delta varijanti je bilo to da je 10 posto od ukupno oboljelih na razini županije bilo hospitalizirano. Broj novooboljelih trenutno je izrazito velik, ali je broj hospitaliziranih značajno manji - izjavio je za HRT Kristijan Stipaničev, ravnatelj Opće bolnice Šibenik.

13.00

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak najavio je u subotu da se razmišlja o smjeru skraćenja karantene za sve cijepljene na sedam dana i skraćenje izolacije za bolesne na pet dana, a to će regulirati preporuke HZJZ-a koje će se donijeti uskoro.

Capak je podsjetio kako omikron varijanta koja prevladava u Europi i Hrvatskoj ima drugačije karakteristike i radi se o blažoj bolesti, pogotovo za cijepljene, ali varijanta zaobilazi imunološki sustav i ponovo zaražava preboljele i cijepljene te se brže širi. 

"Ono što je bitno za smanjenje izolacije i karantene je to da inkubacija traje nešto kraće nego kod prethodnih varijanti, a i blaža i srednje teška bolest traje kraće i osoba je kraće zarazna nego što je to bilo s deltom i prethodnim varijantama, što nam daje mogućnost da razmišljamo o skraćenju samoizolacije, odnosno karantene i izolacije za bolesne", rekao je Capak nakon sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite. 

Naveo je kako je jučer objavljen dokument ECDC-a (Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti) koji također preporučuje da se razmotri mogućnost skraćenja izolacije, pogotovo kada postoji opterećenje zdravstvenih sustava i društva.

"To će biti regulirano preporukama HZJZ-a koje će se donijeti skoro, ali ono što smo ovdje dogovorili je da razmišljamo u smjeru skraćenja karantene za cijepljene na sedam dana i skraćenje izolacije za bolesne s blagom ili srednje teškom bolesti na pet dana", rekao je Capak.

Uz to, uvjet za izlazak bolesnih iz izolacije je da 24 sata nemaju simptome i da naprave brzi test. 

Za sve ostale, necijepljene osobe, karantena i izolacija ostat će kao i dosad. HZJZ će te preporuke objaviti u sljedećih nekoliko dana.

Govoreći o visokoj smrtnosti od covida u Hrvatskoj, rekao je kako postoji više faktora koji utječu na visoku smrtnost kod nas. Najbitniji su niska procijepljenost, izrazito stara populacija gdje dominiraju stariji od 60 te visoka prisutnost rizičnih faktora za kronične bolesti poput pušenja, tjelesne neaktivnosti, pijenje alkohola, hipertenzija, dijabetes, zbog kojih smo i prije korone bili u vrhu EU po općem mortalitetu.

Iako u zadnjih mjesec dana imamo gotovo 40.000 reinficiranih osoba te obolijevaju i cijepljeni s dvije doze, najviše što možemo napraviti je cijepiti se s booster dozom jer nudi visoku razinu zaštite, pogotovo od težih oblika bolesti i hospitalizacije, poručio je Capak. Vrhunac zaraze mogao bi trajati još desetak dana do dva tjedna, a nakon toga će brojke padati.

Božinović: Promjene u covid potvrdama kod prelaska granice

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako će se od 1. veljače do kraja veljače produžiti odluke Stožera koje su na snazi, s tim da će najveću promjenu doživjeti uredba kojom se određuje prijelaz preko granica RH i članica EU.

Najavio je kako će se od 1. veljače izdavati EU digitalne covid potvrde za one koji su cijepljeni s dvije doze na 270 dana (dosad 365 dana), kod PCR-a se ne mijenja ništa - 72 sata od testiranja, s brzim antigenskim testom granica će se moći prijeći ako nije prošlo više od 24 sata od testiranja, a kad je u pitanju preboljenje - 180 dana od preboljenja. Odluka će biti objavljena u ponedjeljak.

Od 1. veljače će i Hrvatska u suradnji s HZJZ-om izdavati EU digitalne covid potvrde s tim rokovima važenja zato što se radi o EU direktivi.  

"Postoji i nacionalna komponenta covid potvrda, kod nas je to za djelatnost zdravstva, socijalne skrbi, državne i javne službe. Nakon razgovora smo zaključili da tu ne bismo mijenjali ništa s obzirom na to da je sistem uhodan", rekao je Božinović.

Drugim riječima, svi koji imaju ranije izdane potvrde, i kad je u pitanju preboljenje i cijepljenje, unutar Hrvatske moći će ih koristiti do datuma do kad im je izdana, a to je 365 dana.

Ministar je naveo kako su tražili da se brzi antigenski test prizna kao temelj za preboljenje u EU covid potvrdama, no to na razini EU-a još nije odlučeno. Međutim, istaknuo je kako se sve veći broj zemalja pridružuje toj našoj inicijativi pa računaju da će prije ili kasnije taj prijedlog prihvatiti.

"Što se tiče boostera, stvari za sada nisu definirane. Izdajemo 365 dana nakon primitka treće doze jer još nema dovoljno znanstvenih dokaza da se kaže dokad bi taj booster vrijedio. Praktički vrijedi neograničeno, ali smo morali staviti nekakav datum", objasnio je na upit novinara.

Govoreći o testiranju učenika, rekao je kako je Stožer podržao inicijativu Ministarstva obrazovanja te da je sada samo stvar tehničke izvedbe. Određen kontingent testova postoji i na zalihama Civilne zaštite. 

"Po meni, ne treba čekati cijelu isporuku od tri milijuna, već se može krenuti vrlo brzo uz dobru organizaciju", rekao je Božinović.

Upitan razmišlja li se o ukidanju covid potvrda, rekao je kako je njihova glavna namjena usporavanje širenja bolesti te da ukidanje covid potvrda u EU-u nije na stolu. 

"Ovu varijantu je gotovo nemoguće zaustaviti, ali s ovim mjerama, nošenjem maski, što posebno naglašavamo u zatvorenom prostoru, možemo usporiti, a to je najvažnije kako ne bismo opteretili zdravstveni sustav", poručio je Božinović. 

12.00

“1. veljače produžit će se odluke koje su na snazi. Promjena se odnosi na uredbu prijelaza preko granice. Od 1. veljače izdavat će se covid-potvrde za one koji su cijepljeni s dvije doze na 270 dana, kod PCR-a se ne mijenja ništa – 72 sata od testiranja. Što se tiče BAT-a, s njim će se moći prijeći granica ako nije prošlo više od 24 sata od testiranja i kad je u pitanju preboljenje, 180 dana od preboljenja. I od 1. veljače će i Hrvatska u suradnji s HZJZ-om izdavati EU digitalne covid-potvrde s tim važećim rokovima”, rekao je Davor Božinović.

Sve o novim pravilima o izolaciji, samoizolaciji i covid-potvrdama čitajte OVDJE.

Komentari 159