Obavijesti

News

Komentari 7

Sastanak Vlade i sindikata javnih i državnih službi: 'Nemamo prostora za 13. plaću'

Sastanak Vlade i sindikata javnih i državnih službi: 'Nemamo prostora za 13. plaću'

Aladrović smatra da trebamo biti objektivni jer se nalazimo u okolnostima kojima se nalazimo, a to je izlazak iz krize. Pa je i nerealno očekivati 13. plaću tako brzo

VIDEO

Održana je druga runda pregovaračkih odbora Vlade i predstavnika sindikata, o sklapanju temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. Prvo je virtualni sastanak bi s predstavnicima sindikata javnih službi, a potom su se predstavnici Vlade s predstavnicima sindikata državnih službi sastali u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić izvijestio je kako su s ministrom Josipom Aladrovićem dogovorili da će odvojiti kolektivno pregovaranje od osnovice. Sindikati i Vlada nadaju se da će kolektivno pregovaranje završiti u roku na obostrano zadovoljstvo.  

- Sa 1.1. 2024. godine smo se kroz Nacionalni plan oporavka i upornosti obvezali donijeti zakon o plaćama u državnoj i javnoj upravi, što samim time je povezano s kolektivnim pregovaranjima. Očekujemo da ćemo tada kvalitetnije definirati platne razrede i sve što su dijelovi plaća. Siguran sam da će i druga strana to prihvatiti i osvijestiti članstvo o tome. Siguran sam da ćemo imati pravedniji i bolji sustav  - rekao je ministar Aladrović.

Ministar se pohvalio potezom Vlade

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U kolektivnom pregovaranju nije se došlo do samih brojki, ali to će sigurno biti na stolu na idućem sastanku, koji bi trebao biti idući tjedan. Ministar je izvijestio kako je sindikate upoznao s perspektivom državnog proračuna u 2022. 

- Idemo u pozitivan smjer no moramo biti svjesni da smo imali određeni pad u gospodarstvu 2020., da smo investirali preko 12 i pol milijarde za osiguranje radnih mjesta. Nismo dirali plaće, mirovine ni socijalne naknade. To je bila snažna poruka Vlade prema svim  ljudima u državnoj i javnoj upravi. No 2022. godina će biti financijski izrazito zahtjevna godina i tu definitivno nemamo preveliki prostor, no tu su pregovori i vidjet ćemo što će donijeti  - zaključio je Aladrović

S druge strane Jagić se nada da će se zadržati stečena prava, a s obzirom na najavljeno povećanje BDP-a vjeruje da će ispregovarati da zaposleni na kraju dobiju više novaca.

Hoće li sindikati tražiti isplatu 13. plaće, Jagić tvrdi da to nije službeni sindikalni zahtjev, a o tome je pročitao u medijima. 

- Nemamo ništa protiv 13. plaće umjesto božićnice, iako je oporeziva i dalje je veća od božićnice - poručio je Jagić. 

A ima li u proračunu prostora za 13. plaću, ministar Aladrović uzvraća kako se mora biti objektivan, jer se država izlazi iz krize. 

- Tek se vraćamo na 2019. godinu. Očekivati 13. plaću baš tako brzo nije realno. Moramo kreirati očekivanja koja možemo ispuniti. To nije nešto o čemu smo razgovarali niti na jednom sastanku s državnim niti sa javnim službama, a iskreno mislim da neće ni biti - rekao je Aladrović.

Prošlog tjedna su u ime Vlade na sastanku s predstavnicima javnih službi sudjelovali ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, državni tajnik u Ministarstvu financija Stipe Župan, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Stipe Mamić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a