Obavijesti

News

Komentari 5

Sasuli paljbu na vladu: Grozan video podsjeća na deportaciju

Sasuli paljbu na vladu: Grozan video podsjeća na deportaciju
1

Video koji traje 43 sekunde objašnjava da će europskim građanima koji žive ili se žele nastaniti u Ujedinjenim Kraljevstvu od 2021. britanske vlasti provjeriti identitet, mjesto boravka i sudsku kartoteku.

VIDEO

Video koji je objavilo britansko ministarstvo unutrašnjih poslova o procesu registriranja europskih građana koji borave u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon Brexita, izazvao je u petak oštre kritike zbog sadržaja video i lošeg timinga u vrijeme blagdana Božića i Nove godine.

Taj video koji traje 43 sekunde je u četvrtak objavljen na Twitteru i u njemu se objašnjava da će europskim građanima koji žive ili se žele nastaniti u Ujedinjenim Kraljevstvu od 2021. britanske vlasti provjeriti identitet, mjesto boravka i sudsku kartoteku. Oni koji nemaju dozvolu boravka morat će platiti 65 funta ili 72 eura. Ta procedura će biti pokrenuta 30. ožujka 2019., dan nakon Brexita i trajat će do 30. lipnja 2021.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova bi trebao zahvaliti svim Europljanima koji se brinu za bolesne, starije osobe i invalide u sklopu britanskog sustava zdravstvene zaštite, umjesto da se obraća prijetećim tonom", reagirao je u petak na Twitteru laburistički zastupnik Jonathan Ashworth.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'Glasovanje o sporazumu o Brexitu bit će tijekom siječnja'
'Glasovanje o sporazumu o Brexitu bit će tijekom siječnja'

"Držimo da taj podsjetnik na Božić da je potrebno podnijeti molbu da bi ostali u zemlji u kojoj žive, nije imao dobar prijem diljem Ujedinjenog Kraljevstva. Loš timing", reagirala je udruga the3Million, koja brani interese Europljana u Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Građani EU su ovdje dobrodošli, nije normalno da moraju platiti da bi ostali", rekao je gradonačelnik Londona Sadiq Khan. "Vlada bi trebala odustati od tih neopravdanih troškova".

Verzija Mayinog plana za brexit mogla bi proći u parlamentu
Verzija Mayinog plana za brexit mogla bi proći u parlamentu

Glavni urednik časopisa The Spectator, Fraser Nelson je izrazio žaljenje zbog groznog videa i nespretnog tona koji podsjeća na deportaciju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je naglasilo da je bitno da građani EU i članovi njihovih obitelji znaju što im je činiti kada procedura stupi na snagu u ožujku 2019.

"Građani EU daju važan doprinos našem gospodarstvu i našem društvu i mi želimo da oni ostanu", rekao je glasnogovornik ministarstva.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a