Obavijesti

News

Komentari 62

Satelit UARS je pao na Zemlju, vjeruju da je završio u Kanadi

Satelit UARS je pao na Zemlju, vjeruju da je završio u Kanadi
7

Prema posljednjim proračunima satelit je na Zemlju pao u subotu rano ujutro dok je prolazio iznad Kanade i Afrike kao i iznad većih dijelova Atlantskog i Tihog oceana

VIDEO

NASA je potvrdila da je satelit pao u subotu rano ujutro između 4.23 i 6.09 sati po našem vremenu i vjerojatno pao na tlo Kanade, javlja Reuters. Na društvenoj mreži Twitter pojavile su se informacije da je satelit pao u okolini Okotoksa, gradića južno od Calgaryja u zapadnoj Kanadi. Polje na kojem su mogle pasti krhotine obuhvaća oko 800 kilometara. Potvrđeno je da je satelit u Zemljinu atmosferu ušao na području iznad Pacifika. 

Stručnjaci nisu mogli odrediti točno vrijeme i lokaciju pada satelita UARS jer su mu se na putu kroz atmosferu brzina i putanja često mijenjale. Vjeruju da je na Zemlju pao između 4.45 i 5.45 sati u subotu. U tom vremenu prolazio je iznad Kanade i Afrike kao i iznad većih dijelova Atlantskog i Tihog oceana. 

NASA je na svojoj službenoj Facebook stranici objavila kako vjeruje da je satelit pao, ali nisu sigurni na kojoj lokaciji. Točna lokacija i vrijeme pada još nisu poznati. 

Istraživao gornje slojeve atmosfere

UARS (Upper Atmosphere Research Satellite) je težio šest tona. Bio je dug 10,6 metara i u promjeru mjerio 4,5 metara. Satelit vrijedan 750 milijuna dolara NASA je lansirala 1991. godine. Istraživao je gornji dio atmosfere mjereći koncentraciju ozona i drugih kemijskih spojeva, brzinu vjetra, temperature u stratosferi te energiju koju Zemlja prima od Sunca. Isključen je 2005. godine.

Posljednja ruska svemirska postaja, 135 tona težak Mir, u Tihi ocean pao je 2001. godine. Smjer pada navodili su stručnjaci. 

Idući mjesec pada još jedan?

Britanski Telegraph piše kako će krajem idućeg mjeseca pasti još jedan satelit, ovog puta njemački. Satelit ROSAT, težak 2,4 tone na Zemlju će navodno pasti nakon 12 godina u orbiti. ROSAT je isključen 1999. godine nakon što mu je pao sustav za navođenje. Postojale su teorije da su njemački satelit onesposobili ruski hakeri, no takva nagađanja nikada nisu potvrđena. 

Kreće se u orbiti bližoj Zemlji nego što je to bio američki UARS. Vjerojatno neće izgorjeti u atmosferi jer je opremljen velikim zrcalima otpornima na vrlo visoke temperature. Najveći dio koji ipak mogao pasti na Zemlju težio bi oko 400 kilograma. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke