Obavijesti

News

Komentari 19

Saudijska Arabija objavila je da prekida odnose s Iranom

Saudijska Arabija objavila je da prekida odnose s Iranom
5

Odlučili smo prekinuti diplomatske odnose s Iranom i zahtijevamo odlazak članova iranskog diplomatskog predstavništva, kaže ministar vanjskih poslova Al-Džubeir

VIDEO

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Džubeir objavio je u nedjelju prekid diplomatskih odnosa Saudijske Arabije s Iranom, nakon napada na veleposlanstvo u Teheranu i oštre iranske reakcije na pogubljenje jednog šijistkog saudijskog vjerskog vođe.

"Saudijska Arabija je odlučila prekinuti diplomatske odnose s Iranom i zahtijeva odlazak u roku od 48 sati članova iranskog diplomatskog predstavništva", rekao je na konferenciji za novinare u Rijadu.

On je osudio "negativna i agresivna uplitanja Irana u arapske poslove koja često izazivaju štete i uništenja", ustvrdivši da je napad na veleposlanstvo u Teheranu u skladu s onim što je okarakterizirao prijašnjim iranskim napadima na strana veleposlanstva i iranskom politikom destabilizacije regije stvaranjem "terorističkih ćelija" u Saudijskoj Arabiji.

Napadi na veleposlanstvo Saudijske Arabije u Teheranu i na saudijski konzulat u Mašhadu su jasna kršenja svih međunarodnih konvencija, rekao je i optužio iranske vlasti da nisu ništa učinile da ih spriječe.

Saudijsko pogubljenje šijitskog vjerskog vođe Nimra Bakera al-Nimra, oštrog kritičara vlasti u Rijadu, pogoršalo je napetosti na Bliskom istoku, posebice u Iranu gdje su prosvjednici djelomično uništili saudijsko veleposlanstvo.

Saudijski konzulat u Mašhadu je također napadnut. Četrdeset prosvjednika je uhićeno u Teheranu i 4 u Mašhadu. 

Osude postupka Saudijske Arabije već dva dana stižu sa svih strana, a u nedjelju se oglasio i irački vrhovni šijitski klerik, veliki ajatolah Ali al-Sistani koji je kazao da je šijitski svijet s "velikom tugom i žaljenjem primio vijest o mučeništvu više naše vjerske braće u regiji čija je krv prolivena u nepravednoj agresiji".

Francuska i Njemačka u nedjelju su izrazili žaljenje zbog smaknuća koje je dan ranije Saudijska Arabija izvršila nad 47 osoba, među kojima je bio i šijitski klerik, gorljivi kritičar vladajuće dinastije, što je urodilo prosvjedima i nasiljem u više bliskoistočnih država, javljaju agencije.

Vođa libanonskog Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah je izjavio da je smaknuće al-Nimra "krvava poruka" te da Rijad diljem svijeta želi potaknuti sektaške sukobe.

"Kuća Sauda želi sukob sunita i šijita. Oni su ti koji su iskre sukoba palili prije, a to čine i sada u svakom kutku svijeta", kazao je Nasralah.

Šeik Nimr al-Nimr (56), žestoki kritičar sunitske dinastije Al Saud, bio je istaknuta osoba oporbenog pokreta koji se 2011. u vrijeme narodnih pobuna poznatih kao arapsko proljeće pojavio na istoku Arabije, gdje živi najveća šijitska zajednica, manjinska u toj sunitskoj zemlji.

Njegovo je pogubljenje dočekano u Iranu silovitim prosvjedima na čijoj se meti našlo saudijsko veleposlanstvo u Teheranu, a vrhovni iranski vođa, ajatolah Ali Hamnej upozorio je da će "Božja ruka" stići krivce za pogubljenje "tog mučenika" koji je "nepravedno" smaknut.

Teheran je nakon vijesti o smaknuću al-Nimra smjesta reagirao i optužio Rijad da je previše usredotočen na istaknute osobe umjesto da pokuša na domaćem terenu iskorijeniti islamski terorizam.

"Umjesto da se usredotoče na teroriste Islamske države koji predstavljaju prijetnju regiji i cijelom svijetu, Saudijci pogubljuju istaknute osobe poput al-Nimra", priopćio je u subotu glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Džaber Ansari.

Zabrinutost zbog novonastale situacije izrazili su SAD i UN, podsjetivši da su Teheran i Rijad na suprotnim stranama u sukobima u Jemenu i Siriji.

U trenucima objave prekida odnosa, saudijski diplomati koji su evakuirani iz Irana nakon napada na veleposlanstvo, sletjeli su u Dubaiju na putu u domovinu, objavile su agencije.

Odnosi između dviju zemalja izrazito su se pogoršali nakon Islamske revolucije 1979. i najčešće ih obilježava nesklad oko načina rješavanja kriza u regiji, uz uzajamno optuživanje za pokušaj širenja vlastitog utjecaja.

Saudijska Arabija i Iran već su jednom imali prekinute odnose, od 1987. do 1991., zbog krvavih sukoba između iranskih hodočasnika i saudijskih snaga sigurnosti tijekom hodočašća u Meku 1987.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'
IZBORI 2024.

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'

Prošlo je šesnaest dana od parlamentarnih izbora, ali izborna slagalica i dalje nije završena. HDZ i DP nastavljaju pregovore
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao