Obavijesti

News

Komentari 8

Savić o ograničenju cijena: HEP će pretrpjeti gotovo šest milijardi kuna, morat će izdržati

Savić o ograničenju cijena: HEP će pretrpjeti gotovo šest milijardi kuna, morat će izdržati

Ono što je procjena da bi vrijednosno HEP trebao pretrpjeti, ako bude po našim procjenama, zbog ograničenja cijena i struje, pa i toplinske energije, to je gotovo 6 milijardi kuna, kaže premijerov savjetnik

VIDEO

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever, posebni savjetnik premijera Zvonimir Savić i vlasnik Munje Ivan Miloloža u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govorili o jučer predstavljenim 21 milijardu kuna vrijednim mjerama za pomoć građanima i gospodarstvu,

Savić je rekao da bi HEP zbog ograničenja cijena struje i toplinske energije trebao pretrpjeti gotovo 6 milijardi kuna, ali da će "morati izdržati". Sever je pak zabrinut zbog mogućih umjetnih nestašica, ali Savić uvjerava da za to nema bojazni.

Sever kao potencijalne probleme navodi i da snižavanje cijena pogurne proizvođače, prerađivače i prodavače da dižu druge cijene.

- Ono što se najgore događa u svemu kad je riječ o hrani, to je da najgore prolaze proizvođači i mi krajnji kupci. Negdje između se to samo pridodaje, pridodaje, pridodaje - kaže.

Stručnjaci o novim cijenama struje: 'Ovim mjerama najviše su zakinuti stanovnici priobalja'
Stručnjaci o novim cijenama struje: 'Ovim mjerama najviše su zakinuti stanovnici priobalja'

Savić je poručio da su imali niz razgovora, prije objave mjera, sa sindikatima, poslodavcima, proizvođačima i trgovcima da bi procijenili do koje mjere mogu postupiti kako bi mjere bile i solidarne. Kaže da su definirali i maksimalne marže, za šećer je ona 1 posto i da su za zamrzavanje uzeli proizvode koje dijelom koriste najosjetljivije socijalne skupine.

- Nije ovakva odluka samo jednostrano nametanje Vlade, nego dogovor s dionicima u sustavu da dođemo do rješenja koje obuhvaća u ovom slučaju devet proizvoda - rekao je Savić i dodao da nema bojazni od nestašica i da su mjere privremene jer ne mogu dugo trajati.

Kaže i da se za građane cijene plina neće mijenjati do 1. travnja. dok će za ostale subjekte raspravljati na europskim tijelima. 

Miloloža: Cijene narasle pet do sedam puta

- Ove cijene energenata narasle su ne 50 ili 100 posto, nego pet, odnosno sedam puta. I to je prava činjenična situacija u Republici Hrvatskoj - rekao je Ivan Miloloža, koji je o mjerama Vlade rekao da je svaka pomoć dobra. Kaže i da građani negdje rade te se pita što im znači da će plaćati manje, ako zbog energenata u tvrtki gdje rade možda neće dobiti veću plaću koju su trebali.

Udruga za zaštitu potrošača zadovoljna ograničenjem cijena
Udruga za zaštitu potrošača zadovoljna ograničenjem cijena

"HEP će morati izdržati"

Voditelj je pitao i Savića hoće li HEP izdržati, s obzirom na lošu hidrološku situaciju, uvoz struje...

- Izdržat će. Morat će izdržati, Vlada je tu da pomogne ako bude kriznih situacija. U ovim kriznim trenucima vrijeme je velike solidarnosti - rekao je Savić. Naveo je da je cijena za hrvatska kućanstva 59 eura za megavatsat, a tržišna 450 do 500.

- Možete zamisliti koliki je to onda pritisak na HEP, ovih pola godine, ali opet - sve je u cilju ublažavanja rasta cijena. Ono što je procjena da bi vrijednosno HEP trebao pretrpjeti, ako bude po našim procjenama, zbog ograničenja cijena i struje, pa i toplinske energije, to je gotovo 6 milijardi kuna, rekao je Savić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"