Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
37 komentara

Savjeti stručnjaka: Kako izbjeći blokadu? Planirajte svoj budžet

Prvi je savjet da se treba prestati trošiti više nego što se zaradi. Troškovi se planiraju i dobro je napraviti detaljan mjesečni budžet u kojem moraju biti predviđeni i neplanirani troškove

Bankomat
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
37 komentara

Na malim troškovima može se najviše uštedjeti, pa ako se netko odrekne samo šalice kave na dan, tijekom godine može uštedjeti za tjedan dana ljetovanja, i to za dvoje, ili može uštedjeti za pola rate nenamjenskog minikredita.

Ističu to iz Hrvatske udruge banaka, koja je ove godine pokrenula kampanju podrške blokiranima i širenja financijske pismenosti. Njihovi stručnjaci savjetuju što treba raditi kako bi se živjelo bez prezaduženosti, izbjegao scenarij upadanja u dugove, a onda i u blokade.

- Prvi je savjet da se treba prestati trošiti više nego što se zaradi. Troškovi se planiraju i dobro je napraviti detaljan mjesečni budžet u kojem moraju biti predviđeni i neplanirani troškove. Ako ih ne bude – nagradite se i dio novca prebacite u štednju - savjetuju iz HUB-a.

Jednom podignut kredit nije zauvijek zacementiran i dobro je s vremenom otići u banku i raspitati se mogu li se postići bolji uvjeti njegove otplate kredita, uključujući obračun kamata.

Minus na tekućem? Nikad ne ulaziti u njega iz hira ili ako za to nema opravdan razlog. Ako se već koristi, iz njega treba izaći što prije.

- Kad poželite nešto kupiti, izračunajte koliko sati ili mjeseci morate raditi kako biste zaradili za to. Tad razmislite isplati li se. A ako planirate ljetovanje ili zimovanje, odricanje od malih užitaka ili poroka može donijeti veliku uštedu. Primjerice, odricanjem od naručivanja hrane na poslu godišnje možete uštedjeti i do dvije plaće - ističu iz HUB-a. Ovo je samo dio savjeta financijskih stručnjaka kako držati financije pod kontrolom. No također daju savjete i onima koji su se već prezadužili i ušli u blokade.

HUB za njih organizira posebne radionice u kojima pokazuju da je među onima koji su došli na radionice 20 i 30% blokiranih uspjelo izvući iz blokade uz pomoć stručnjaka, i to za najviše tri mjeseca. Najviše šansi za deblokadu, a da to ni ne znaju, su oni koji primaju mirovine ili su stalno zaposleni.

Krediti

Ako adaptirate stan, umjesto nenamjenskoga kredita bolje je uzeti namjenski jer on ima nižu kamatu

Akcija 

Kad nešto kupujete, pratite akcije i koristite programe vjernosti kako biste manje potrošili

Limit 

Novci se često izgube kupujući svaki dan usputne stvari. Odredite svoj dnevni limit koliko možete potrošiti

Dnevnik 

Vodite dnevnik troškova i analizirajte ih kako biste prepoznali nepotrebne troškove

Nalozi 

Neke blokiraju zbog zaboravljenoga komunalnog računa. Rješenje je trajni nalog za sve račune i kredite

Rate

Savjet stručnjaka je da pri kupnji na rate ukupan dug koji otplaćujete u ratama nije veći od 10% primanja

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message