Obavijesti

News

Komentari 0

Saznaj držiš li se pravila i zakona pri surfanju internetom

Saznaj držiš li se pravila i zakona pri surfanju internetom
2

Internet omogućava druženje, kreativnost, zabavu, ali krije i mnoge opasnosti. Saznaj što možeš, a što je zakonom zabranjeno na ovom popularnom mediju.

VIDEO


Znate li da se objava svih fotografija, videozapisa i sličnih uradaka na stranicama profila tebe i tvojih prijatelja nalazi u trajnom vlasništvu društvenih mreža, te se njihovom objavom odričete prava na njih? 

Magazin Cool ti donosi savjete za korištenje interneta! 

4 stvari koje ti moraš znati!

1. Facebook je jedna od najrasprostranjenijih društvenih mreža. Jeste li znali da djeca mlađa od 13 godina ne smiju imati Facebook profil? Pažljivo pročitajte pravila korištenja Facebooka. Ukoliko imaš manje od 13 godina,a već imaš svoj Facebook profil, učinjeno je protuzakonito djelo.

2. Znate li da vlasnici društvenih mreža svoje bogatstvo stvaraju na količini i vrsti osobnih podataka prikupljenih od svojih korisnika?

3. Znate li za društvene mreže koje su primjerene učenicima? To su mreže poput eTwinninga?

4. Znate li da se objava svih fotografija, videozapisa i sličnih uradaka na stranicama profila tebe i tvojih prijatelja nalazi u trajnom vlasništvu društvenih mreža te se njihovom objavom odričete prava na njih?

Ne vjeruj svemu što pročitaš na internetu

Internet je odličan izvor informacija i zabave za sve generacije. No, želiš li uživati u internetu i svim sadržajima mogućnostima koje pruža, internet treba koristiti pametno i odgovorno. Iako se na internetu nađe mnogo korisnih podataka, moraš znati i da sve što pročitaš na raznim portalima nije istina i često se mogu naći lažne i zbunjujuće informacije. Važno je zdržati kritičnost, kao i u svakodnevnom životu. I još jedno pravilo vrlo je važno: pravila pristojnog ponašanja iz stvarnog života prinijeti na virtualni.

Pravila kojih se dobro pridržavati

1.Nemoj odmah odbaciti pravila koja ti roditelji žele odrediti za korištenje interneta. Najbolja je opcija da pravila dogovorite zajedno i da ih se pridržavaš. U protivnom, znaš da vrlo lako možeš ostati bez kompa

2.Ako možeš, prijavi se na izborni program nastave informatike u osnovnoj školi jer ćeš tako steći odgovarajuće obrazovanje. Tako ćeš, osim sadržaja o korištenju raznih korisničkih i programskih alata, dobiti i informacije o prednostima interneta, ali i o njegovim opasnostima

3.Prijavi roditeljima svaku neugodnu situaciju s interneta. Samo tako možeš izbjeći veće neugodnosti ili čak elektroničko zlostavljanje.

4.Važno je biti vrlo oprezan pri odabiru prikladnog nadimka i adrese e-pošte kako ne bi otkrili osobne podatke u nazivu. Ako ti je to problem, zatraži pomoć roditelja. Naiđete li na bilo kakav sadržaj koji se učini ilegalnim i neprimjerenim, roditelji ga mogu prijavite na zastita-djece@hakom.hr.

5.Na internetu nemoj ostavljati osobne podatke poput kućne adrese, broja mobitela, punog imena i prezimena, naziva škole koju polaziš, a nipošto nemoj niti upisivati brojeve kartica bankovnih računa svojih roditelja i slične informacije.

Otkrij što ti još donosi novi magazin Cool.  Prati nas i na Cool facebook stranici 


 Cool potraži od petka  20.6 na svim kioscima za samo 1,99kn uz 24sata.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.