Obavijesti

News

Komentari 31

Sberbank napušta Hrvatsku, sklopili su ugovor o prodaji s tvrtkom srpskog 'kralja šećera'

Sberbank napušta Hrvatsku, sklopili su ugovor o prodaji s tvrtkom srpskog 'kralja šećera'

Sberbank Europe AG potpisala ugovor o kupoprodaji dionica o prodaji pojedinih podružnica u CEE regiji s ciljem fokusiranja na druga tržišta, priopćili su u srijedu

VIDEO

Ruski bankarski gigant Sberbank napušta hrvatsko i tržišta u hrvatskom susjedstvu, priopćili su u srijedu navečer iz te banke navodeći da su potpisali ugovor o prodaji svojih banaka podružnica grupaciji pod kontrolom srpskog poduzetnika Miodraga Kostića, poznatog i kao 'kralja šećera.

Vlasnik AIK banke s kojom je Sberbanka potpisala ugovor je Miodrag Kostić, jedan od najbogatijih ljudi u bivšoj Jugoslaviji i najveći poduzetnik u Srbiji, kojeg često nazivaju 'kraljem šećera' zbog činjenice da je to biznis na kojem se obogatio,  piše Jutarnji list. 

 - AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d. Kranj i AEC Ltd. potpisali su kupoprodajni ugovor sa Sberbank Europe AG o preuzimanju podružnica u Hrvatskoj (Sberbank d.d.), Srbiji (Sberbank Srbija a.d. Beograd), Sloveniji (Sberbank banka d.d.), Bosni i Hercegovini (Sberbank BH d.d. Sarajevo i Sberbank a.d. Banja Luka) i Mađarskoj (Sberbank Magyarország Zrt.) čija ukupna aktiva iznosi 7.329 milijarde eura. Realizacijom ove akvizicije bankarsko tržište Hrvatske će dobiti snažnu financijsku instituciju i pouzdanog partnera zajednice - navodi u priopćenju AIK Banka.

Sberbanka želi u sljedeće dvije godine prodati Fortenova grupu
Sberbanka želi u sljedeće dvije godine prodati Fortenova grupu

Priopćenje Sberbanke donosimo u cijelosti.

Sberbank Europe AG potpisala ugovor o kupoprodaji dionica o prodaji pojedinih podružnica u CEE regiji s ciljem fokusiranja na druga tržišta.

Dana 3. studenog 2021. godine, Sberbank Europe AG potpisao je ugovor s društvima AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d., Kranj i Agri Europe Cyprus Limited o prodaji svojih banaka-podružnica u Bosni i Hercegovini (Sberbank BH d.d. Sarajevo i Sberbank a.d. Banja Luka), Hrvatskoj (Sberbank d.d.), Mađarskoj (Sberbank Magyarország Zrt.), Srbiji (Sberbank Srbija a.d. Beograd) i Sloveniji (Sberbank banka d.d.).

Ukupna imovina navedenih banaka iznosi 7,329 milijardi eura i upravljaju s ukupno 162 poslovnice te servisiraju oko 600.000 klijenata (podaci za kraj 2020. godine).

Sberbank Europe AG donio je odluku o smanjenju svoje geografske prisutnosti u središnjoj i istočnoj Europi kako bi se usredotočio na svoja ključna tržišta i ispitao nove poslovne modele. Sberbank Češka ostaje u vlasništvu Sberbank Europe AG i nastavit će poslovati sukladno usvojenim poslovnim modelom.

200 zaposlenika Sberbanka zaplesalo 'Jerusalemu' na više od 30 lokacija diljem Hrvatske
200 zaposlenika Sberbanka zaplesalo 'Jerusalemu' na više od 30 lokacija diljem Hrvatske

Nakon detaljne analize nekoliko opcija, transakcija s AIK Bankom, Gorenjskom bankom i Agri Europe Cyprus Limited, pokazala se najatraktivnijom iz perspektive Sberbank Europe AG.

Kupci su u značajnoj mjeri prisutni u regiji i imaju jasnu viziju budućeg razvoja te podržavaju daljnji rast banaka, čime se osigurava da će klijenti i dalje moći računati na usluge iste visoke razine kvalitete.

Zaključenje transakcije podliježe odobrenjima nacionalnih i međunarodnih regulatora, kao i nacionalnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, što se očekuje u 2022. godini.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a