News

Komentari 1

Scholz o imigrantima radnicima: 'Mi smo zemlja imigracije...'

Scholz o imigrantima radnicima: 'Mi smo zemlja imigracije...'

BERLIN Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u srijedu da će njegova vlada olakšati uvjete dolaska stranim radnicima u Njemačku

"Mi smo zemlja imigracije... ali moramo raditi kako bismo postali bolja zemlja za integraciju", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u prvom velikom govoru u parlamentu otkad je preuzeo dužnost prošli tjedan.

Scholz je rekao da će njegova vlada olakšati uvjete dolaska stranim radnicima u Njemačku i njihovu integraciju, te da će se boriti protiv nasilnog ekstremizma koji je najveća prijetnja demokraciji u zemlji.

Nova vlada, sastavljena od socijaldemokrata, Zelenih i liberala, planira olakšati dobivanje njemačkog državljanstva kao i višestrukih državljanstava.

Scholz je također obećao borbu protiv ekstremizma, protiv dezinformacija i apsurdnih teorija.

"Danas u Njemačkoj postoji nijekanje realnosti, postoje apsurdne teorije zavjere, namjerne dezinformacije i nasilni ekstremizam", rekao je Scholz, obećavši odgovor uz korištenje svih sredstava koje demokratska država ima na raspolaganju.

"Budimo jasni: ekstremistička manjina u našoj zemlji okrenula se od našeg društva, od naše demokracije, od naše zajednice i naše države, a ne samo od znanosti i razuma", rekao je Scholz koji je na mjestu kancelara zamijenio Angelu Merkel.

Scholz je također rekao da je uspješna Europska unija prvi nacionalni njemački prioritet, te upozorio da se ne smije dopustiti da sporovi među zemljama članicama zaprijete tom političkom i monetarnom projektu.

Govoreći o Rusiji i Ukrajini, naglasio je da će bilo kakvo rusko kršenje ukrajinskog teritorijalnog integriteta imati visoku cijenu.

"Promatramo s velikom zabrinutošću stanje na rusko-ukrajinskoj granici",. rekao je Scholz pred Bundestagom, donjim domom njemačkog parlamenta.

"Svako kršenje teritorijalnog integriteta imat će visoku cijenu i govorit ćemo jednim glasom ovdje, s našim europskim partnerima i transatlantskim saveznicima", rekao je, dodajući da i dalje želi dijalog s Rusijom.

Zapad trenutačno sumnjiči Rusiju da priprema novu invaziju na Ukrajinu i gomila snage na zajedničkoj granici.

Kremlj odbija te optužbe i tvrdi naprotiv da NATO ugrožava Rusiju naoružavajući Kijev i raspoređujući sve više zračnih i pomorskih snaga na području Crnog mora.

 

(Hina) xmaš ymaš

Najčitaniji članci