Obavijesti

News

Komentari 0

SDA u Sarajevu ostala bez vlasti

SDA u Sarajevu ostala bez vlasti

Efendić, koji je kao kandidat SDA izabran za načelnika sarajevske općine Novi Grad, jedini je koji je iz te stranke uspio u Sarajevu izboriti novi mandat na lokalnim izborima

VIDEO

Stranka demokratske akcije (SDA) ostala je bez vlasti u jedinoj općini u Sarajevu u kojoj je pobijedila na lokalnim izborima 2020., nakon što ju je napustio općinski načelnik Semir Efendić koji je u srijedu potvrdio i kako postaje predsjednikom Stranke za BiH (SBiH).

"Istupio sam iz članstva SDA kad sam se uvjerio da djelujući u njoj ne mogu pomoći napretku države. Svima nam treba obnova", kazao je Efendić novinarima u Sarajevu, gdje je predstavljen kao novi predsjednik Stranke za BiH koju je 1996. utemeljio Haris Silajdžić.

Silajdžić, nekadašnji predsjednik vlade BiH i njen ministar vanjskih poslova, tada je iskazao nezadovoljstvo politikom koju je vodio Alija Izetbegović, neprikosnoveni lider SDA, te se odlučio na novi politički projekt i samostalni nastup na izborima.

Siljaždić je kao čelnik SBiH izabran i za člana Predsjedništva BiH u mandatu od 2006. do 2010. Nakon toga se povukao iz aktivne politike, a SBiH je gotovo nestala s političke pozornice.

Efendić, koji je kao kandidat SDA izabran za načelnika sarajevske općine Novi Grad, jedini je koji je iz te stranke uspio u Sarajevu izboriti novi mandat na lokalnim izborima.

Sada je kazao kako želi konsolidirati Stranku za BiH i omogućiti joj samostalni izlazak na opće izbore 2022. godine.

"Volio bih da rezultat bude takav da barem na nekim mjestima ne trebamo nikakve koalicije", kazao je Efendić.

On je tek jedan u nizu mlađih političara koji su odlučili napustiti SDA u protekle tri godine. Tu spada i Elmedin Konaković, koji je utemeljio stranku Narod i pravda (NiP) kao ključnu članicu nove stranačke koalicije, koja zajedno sa Socijaldemokratskom partijom (SDP BiH) i Našom strankom (NS) ima ambicije preuzeti vlastu u Federaciji BiH i postati dijelom vladajuće koalicije na državnoj razini nakon izbora iduće godine.

Ta je koalicija već uspjela preuzeti vlast u Sarajevskoj županiji i gradu Sarajevu.

Sadašnji predsjednik SDA Bakir Izetbegović pokušao je relativizirati važnost Efendićeva odlaska iz stranke.

"To smo do sada viđali u sportu. Kada nekoj ekipi ne ide dobro onda uzmu nekog trenera ili crnog košarkaša. Hoće li to tako biti s Efendićem, hoće li imati tu snagu i kapacitet, kakav je mogao imati u SDA i razviti ga, vidjet ćemo", kazao je Izetbegović koji je zbog ovakvog komentara izrečenog na javnom servisu BHT 1 dobio kritike zbog istupa koji ima rasističke implikacije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca