Obavijesti

News

Komentari 39

SDP i dalje propada. Kada će se povesti rasprava o Peđi Grbinu?

SDP i dalje propada. Kada će se povesti rasprava o Peđi Grbinu?
1

Peđa Grbin svojedobno je tražio ostavku Davora Bernardića zbog lošeg rejtinga stranke i tvrdio da je taj rejting rezultat nerada i zapuštenosti. Danas SDP opet zaostaje za HDZ-om, a SDP ne traži ostavku Grbina.

VIDEO

Peđa Grbin jako se jučer trudio biti zvijezda dana.

Prvo je u trideset sekundi zaradio tri opomene od predsjednika Hrvatskog sabora, i to prije nego što je saborska rasprava uopće počela, zatim su se mediji uhvatili njegove žalopojke o tome da ne smije ići na porod svog prvog djeteta u bolnicu, postavio je par bitnih pitanja Andreju Plenkoviću, a onda ga je premijer spomenuo u svojoj polemici s Tomislavom Tomaševićem.

Sve u svemu, izgledalo je to kao uspješan radni dan šefa oporbe.

Samo, čini se da je takvih dana ipak premalo za predsjednika SDP-a Peđu Grbina. Jer njegova stranka sve više zaostaje u anketama za HDZ-om. 

Još veći zaostatak

Prije desetak dana SDP je bio na 16 posto anketne podrške u istraživanju Crobarometra čak 13 postotnih poena iza Plenkovićeva HDZ-a, stranke koja generira afere, skandale, promašaje i neuspjehe, koja se bori sa svojim lokalnim šerifima, čiji ministri su konstantno pred smjenom, a premijer pod paljbom. Slični trendovi primjetni su i u drugim anketnim istraživanjima.

Sreća je što Grbin ne mora na parlamentarne izbore još tri godine. Pitanje je ipak što će dotad ostati od SDP-a. I od Peđe Grbina na njegovu čelu.

SDP, naime, nastavlja svoje potonuće i pod šefom stranke koji je godinama rušio i napokon srušio Davora Bernardića, velikim dijelom i zbog postojanog pada popularnosti SDP-a. No sada se taj pad pod Grbinom nastavlja - i produbljava.

A sam Grbin ne trpi pritisak stranačke oporbe. Skoro kao ni Plenković. Za razliku od Bernardića.

Stvari odlaze predaleko

"Smatrao sam da je bolje reagirati prije nego sve ode predaleko", objašnjavao je Grbin prije par godina u intervjuu Telegramu svoj zahtjev za smjenom Bernardića. "U međuvremenu stvari su doista otišle daleko".

Kao što daleko odlaze stvari i pod Grbinom.

Međutim, njegovu ostavku u SDP-u još nitko ne traži. Grbin je nastupio kao spasitelj i takvim ga očito još uvijek doživljavaju u stranci.

Unatoč činjenici da je prije dvije godine hvalio Gordana Marasa i tvrdio kako bi, "da se nije pojavio Maras i dao zagrebačkom SDP-u kakvu-takvu život, situacija bila gora nego što je sad, a sad je katastrofalna". A nedavno je odbacio Marasa kao kandidata za gradonačelnika i raspustio zagrebački SDP.

Je li Peđa zaista bolji od Bere?

Također, prije dvije godine, Grbin je koristio loš rejting SDP-a kao argument prilikom traženja ostavke Davora Bernardića. Uhvatio se čak primjery Australije gdje su, kako reče, zastupnici zbog lošeg rejtinga Vlade tražili odlazak predsjednika svoje stranke, koji nije samo predsjednik stranke, nego i premijer. Prvi zahtjev je došao u subotu ili nedjelju. Premijer je odstupio u četvrtak. "Dakle, ne", kazao je tada Grbin, "ne mislim da je pretjerano dati ostavku zbog lošeg rejtinga u anketama".

Pa zašto onda Grbin ne daje ostavku u trenutku kad njegova stranka debelo zaostaje za HDZ-om?

I zašto se o Grbinovu mandatu na čelu SDP-a ne raspravlja jednako žestoko kao o mandatu Bernardića? Samo zato što je Bernardić bio loš, a Grbin je navodno bolji?

Što govore ankete

Grbin je 2018. godine tvrdio kako je rejting samo odraz onoga što stranka radi ili ne radi. "U ovom slučaju su ankete odraz SDP-a koji ne radi dovoljno dobro, koji ne uspijeva otvoriti prava pitanja za građane Hrvatske, a često i na pitanja koja otvori ne uspijeva dati prave odgovore"..

A čega su ankete sada odraz?

Svojim dolaskom na čelo SDP-a Peđa Grbin nije umrtvljenoj stranci ubrizgao dovoljno snažnu injekciju adrenalina. Nezadovoljni birači odlijevaju se prema Možemo!, u anketama još izraženije i slobodnije. Plenković dominira političkim prostorom, a činjenica da mu se Zoran Milanović nameće kao glavna opozicija baca u drugi plan Peđu Grbina i čini ga tek predsjednikovim malim od kužine.

Bukač s Pantovčaka

Čak i kad bi netko želio obraćati pažnju na Grbina, bukač s Pantovčaka mu to svojim histeričnim eskapadama otežava. Pa stoga, kao što je Milanović odmagao SDP-u kao predsjednik stranke, sada mu odmaže kao predsjednik države.

No to svejedno ostavlja pitanje što SDP namjerava napraviti s Peđom Grbinom. Dokle misli tolerirati pad rejtinga pod njegovim vodstvom? Skori lokalni izbori ne moraju nužno biti mjerilo uspjeha čelništva stranke, jer se u hrpi gubitnika uvijek može iskopati poneki pobjednik. No što nakon toga?

Nema opozicije

HDZ i Plenković trebaju snažnu opoziciju, ali ne samo u vlastitim redovima, već i na političkoj sceni, kao i u Saboru gdje se Grbin trudi privući pažnju čak i provociranjem opomena Gordana Jandrokovića.  

Ovako, i pod Grbinom, kao i pod Bernardićem, post-milanovićevski SDP klizi u susret onoj kletvi Tomislava Karamarka da će "svesti SDP na pet ili šest posto glasova". Sada nije pet ili šest, ali je petnaest ili šesnaest posto u anketama.

Jučer je svojim opomenama Peđa Grbin pokazao da se jako trudi da ga se shvati ozbiljno. Pitanje je, međutim, kada će SDP shvatiti ozbiljnost situacije u kojoj se našao pod Grbinom. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke