Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
48 komentara

SDP-ovci Plenkovića prijavili Povjerenstvu za sukob interesa

Zamjeramo mu pogodovanje ljudima koji su pisali takozvani lex Agrokor. Dakle, ima previše povezanosti i to nije slučajnost, rekao je još sinoć Siniša Hajdaš Dončić...

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
48 komentara

Peđa Grbin i ja smo proučili materijale oko Plenkovićeve uloge u pisanju tzv. lex Agrokor i danas smo podnijeli prijavu Povjerenstvu kojemu smo ga prijavili za sukob interesa. Na taj smo način pomogli Povjerenstvu da pokrene postupak protiv Plenkovića za sukob interesa. Poručio je u četvrtak novinarima u Saboru SDP-ov zastupnik i potpredsjednik Sabora  Siniša Hajdaš Dončić.

MRAK TARITAŠ: 'Premijer je sve znao, na njemu je odgovornost cijelo vrijeme'

Naglasio je kako su to njih dvojica učinili u svoje ime, kao saborski zastupnici, a ne u ime stranke.

Na pitanje u čemu vide elemente sukoba intersa, Hajdaš Dončić je istaknuo da je "zakon vrlo jasan jer ministarstva, kada rade bilo koji zakon, moraju formirati radnu skupinu i ako traže neka mišljenja, onda ih plate vanjskim suradnicima".

RAMLJAK O MAILOVIMA: 'Plenković nije ništa znao oko savjetnika, ja sam ih odabirao'

- Plenković je dovukao neke partnere u pisanje lex Agrokora, što je vidljivo iz e-mailova i medijskih nastupa. Situacija je ovdje vrlo jasna i jednostavna, oni su izbjegli formiranje radne skupine i angažirali su osobe koje su se kasnije naplaćivale isključivo iz Agrokora. Upravo će lex Agrokor, što će se vidjeti u narednim mjesecima, imati veliki financijski utjecaj na proračun Republike Hrvatske, a ima ih već sada jer su mirovinski fondovi izgubili kao što će i banke u državnom vlasništvu, HBOR i HPB, izgubiti dio svojih potraživanja - rekao je Hajdaš Dončić naglasivši kako je "riječ o definitivnom sukobu interesa premijera i nedemokratskom i netransparentnom pisanju zakona". 

Dodao je da je Plenković radio u korist privatnog interesa grupe Borg, a na štetu javnog interesa, koji mu je vjerojatno bio na zadnjem mjestu.

Ključno je pitanje, istaknuo je, kako se zakoni pišu i provode, a ne spinovi koje Vlada pušta da nije bilo vremena. 

- Bilo je vremena i mogli su tražiti dodatna mišljenja i tumačenja, i to su mogli platiti, a to ne može koštati više od 200.000 kuna, što dozvoljava bagatelna javna nabava. Dakle, direktno i odmah su mogli platiti Pravni fakultet i bilo koje stručnjake, a nitko mi ne može reći da zakon koji ima manje od 30 članaka može koštati više od 200.000 kuna - rekao je.

Tema: Afera mailovi

Možda vas zanima i ovo:
Message