Obavijesti

News

Komentari 80

SDP u mraku: Bero pristao da Taritaš pokuša pobijediti Mikija

SDP u mraku: Bero pristao da Taritaš pokuša pobijediti Mikija
1

Jedino zajedno možemo napraviti nešto kako bismo gradu Zagrebu osigurali nužne promjene. Svjesni smo da su nužne promjene u gradu, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić

VIDEO

Svjesni smo da su nužne promjene u gradu i jedino zajednička, ujedinjena opozicija može na ovim izborima polučiti dobar rezultat, ali to znači prije svega zajedništvo i razgovor svih strana, a nikako soliranje i tvrdoglavost. Jedino zajedno možemo napraviti nešto kako bismo gradu osigurali nužne promjene, rekao je Davor Bernardić.

Taj stav nije sasvim jasan, ali je očito suprotan stavu prema kojemu je “SDP velika stranka koja mora imati svojeg kandidata za gradonačelnika”. Upućeniji SDP-ovci dodatno pojašnjavaju da je vrh SDP-a konačno prelomio i da će na izbore izaći podržavajući kandidatkinju HNS-a Anku Mrak Taritaš. To će Davoru Bernardiću teško pasti, ali je riječ o jedinoj odluci koja ima smisla. Davor Bernardić, naime, u svim anketama kotira kao autsajder, a gradonačelničkom kandidaturom dezavuirao bi, obesmislio, i svoju nacionalnu političku agendu. Ne možeš biti kandidat za metropolitanskoga gradonačelnika, računajući na siguran poraz, i spremati se usput za premijera. To jednostavno ne ide zajedno.

Poznavajući naše stranke, možemo biti sigurni da se sad jedino još trguje s brojem mjesta i pozicija u arhipelagu gradskih ustanova, Grada, Skupštine, Holdinga... No unatoč sinergiji, treba reći da je Milan Bandić i dalje favorit za gradonačelnika, a svaki novi kandidat koji uđe u igru osnažit će njegovu poziciju jer on ima stalno biračko tijelo, dok će se drugi kandidati tući oko njegovih ostataka.

Ni jedna anketa ne jamči mu, doduše, pobjedu u prvom krugu.     

Prema zadnjoj anketi Promocije plus iz studenog prošle godine, Milan Bandić mogao je računati na podršku 31,3 posto građana, Sandra Švaljek na 25,2 posto birača, dok je HNS-ova kandidatkinja Anka Mrak Taritaš imala 18,1 posto. Drago Prgomet kao kandidat HDZ-a (od kojeg se odustalo) dobio bi 4 posto, Hasanbegović 6,7 posto, dok je Davor Bernardić uživao naklonost 9 posto potpore birača. No njegova je lista dvostruko jača od Bandićeve. SDP je imao 27 posto potpore, HDZ 21 posto, dok je Mikijeva lista spala na 11 posto. Lista Sandre Švaljek bila je na 9,9 posto, dok je lista Mosta računala na 9,2 posto potpore.

Mehanički izračun sinergija, odokativnom metodom, pokazuje da bi zajednička kandidatkinja SDP-a i HNS-a, Mrak Taritaš, mogla dobiti između 28 i 35 posto glasova. To znači da je Bandić osuđen na drugi krug, a to zagrebačkom gradonačelniku nije dobra vijest. Ostanu li Mrak i Bandić u drugom krugu, sučeljeni, izbori bi se mogli pretvoriti u plebiscit za ili protiv gradonačelnika. Poznata lica u politici od Washingtona do Vrgorca gube izbore. Bandiću je, doduše, u zadnje vrijeme počeo asistirati jedan čudan svat. Famozni Ivan Pernar, koji bi se jednog dana, ako se otvori javni natječaj, mogao natjecati i za Papu ili za glavnog tajnika UN-a. Pernar bi u Zagrebu mogao pobrati svu silu prosvjednih, antiestablishment glasova, nedovoljnu da sebi priskrbi pobjedu, ali dostatnu da Mikuju osigura još jedan mandat. Ako i pobijedi, Bandić bi u Skupštini protiv sebe mogao imati moćnu gomilu protivnika, od SDP-a do HDZ-a. HDZ također kuburi s kandidatom za Zagreb. Navodno imaju neko ime, ali ga čuvaju iza sedam brava kako ga nitko ne bi doznao. To ipak zvuči krajnje neozbiljno. Činjenica da dvije najveće stranke nemaju jake osobnosti u milijunskom gradu više je nego žalosna. To je odraz autoritarne, lenjinističke naravi naših partija, koje su ustrojene kao vojske koje slušaju samo jednog zapovjednika i gdje je svaki glas razlike žigosan kao neprijateljska pojava. Kako je politika postala djelatnost u kojoj solidan novac mogu zaraditi netalentirani, nemoralni, beskičmeni, konjunkturisti najnižeg profila, negativna selekcija postala je vrhunsko pravilo.

Zbog toga i najnadareniji trebaju uložiti silan trud kako bi dosegli razinu mediokriteta. U SDP-u, doduše, još nije sve gotovo. Oko podrške Anki Mrak Taritaš vodi se već dugo borba. Peđa Grbin je prvi bio za to da je SDP podrži, a iza njega su javno stali Glavašević, Zmajlović, Bauk, Boris Lalovac, Biljana Borzan i Fred Matić. Protiv nje je navodno bila manja skupina anonimnih SDP-ovaca. Vjerojatno će cijela stranka javno biti za tu podršku, a onda sve ovisi o rezultatu. Pobijedi li Anka Mikija, bit će to i Berina pobjeda, makar on zbog nje sigurno neće skakati od radosti.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.