Obavijesti

News

Komentari 67

SDP-u se koalicija ni ne isplati, HDZ mu se približio na 2 posto

SDP-u se koalicija ni ne isplati, HDZ mu se približio na 2 posto
1

Računica SDP nikako ne može doći do 34, a koalicija do 44 posto glasača. Kukuriku koalicija prema HDZ-ovu bi istraživanju osvojila 37,8 posto glasova

VIDEO

Nakon dviju najjačih stranaka, trećeplasirana, da sama izlazi na izbore, bila bi Hrvatska narodna stranka sa 7,3 posto, a nakon nje HSS sa 5,3 posto glasova. Prag bi na razini cijele države prešli još samo Hrvatski laburisti sa 5,2 posto. Naravno, u pojedinim izbornim jedinicama prag će prijeći i druge stranke - primjerice IDS, koji na razini države dobiva samo 0,9 posto. Zbroje li se rezultati svih stranaka, Kukuriku koalicija (SDP-HNS-IDS-HSU) prema HDZ-ovu bi istraživanju osvojila 37,8 posto glasova - rezultat identičan onome koje je dalo istraživanje Crobarometra za srpanj. Zbog toga u oporbenoj koaliciji još mirno spavaju vjerujući da im zajedništvo donosi prevagu. Međutim, drugi dio istraživanja koje Večernji list posjeduje govori da se koalicija baš toliko i ne isplati koliko oporbenjaci misle. Prema njemu, SDP ni na koji način ne može doprijeti do 34 posto birača, a koalicija do čak 44 posto glasača.

- Ovaj je podatak važan ne zbog apsolutnog broja zatvorenih glasača već zbog negativnog, sinergijskog učinka koalicije - ustvrdila je Ana Tkalec Verčić sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, koja je vodila nezavisni tim stručnjaka na istraživanju provedenom na terenu, u domovima ispitanika. Po njoj, koalicija se strankama ne isplati jer odbijaju mnogo veći broj glasača zajedno nego pojedinačno. Koalicija prema ovom istraživanju SDP-u odnosi puno više nego što njome dobiva, a slične je rezultate, samo na primjeru HNS-a, prije mjesec i pol dana pokazala anketa koju je naručila ta stranka.

Dr. Tkalec Verčić, pak, nije nam željela otkriti koliko je birača zatvoreno, nedostupno HDZ-u i njegovim partnerima. Negativni sinergijski učinak koalicije nije iznenadio uglednog stručnjaka Krešu Macana iz agencije Manjgura.

- Što je više partnera, više je i neprijatelja. Lako je moguće da nekoga tko bi glasovao za SDP odbija HNS ili obratno - komentirao je istraživanje Macan. No on, za razliku od Ane Tkalec Verčić, ne smatra da bi to moglo biti pogubno za Kukuriku koaliciju.

- Izborni je sustav takav da favorizira prvu listu, a na birače koji su vam nedostupni ionako se ne obazirete, važni su vam oni koji glasuju ili bi mogli glasovati za vas - zaključio je Macan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.