Obavijesti

News

Komentari 51

Sebastian Kurz želi smanjiti socijalne naknade za migrante

Sebastian Kurz želi smanjiti socijalne naknade za migrante
1

Njegov je prijedlog uslijedio usred nedavno iznesenih planova čiji je cilj učiniti Austriju manje privlačnom za migrante. Jedna od točaka je smanjenje naknade za djecu stranih radnika

VIDEO

Zemlje članice EU-a trebale bi smanjiti socijalne naknade za migrante koji stižu iz ostalih država članica kako bi se spriječila zloupotreba sustava socijalne skrbi, izjavio je u nedjelju austrijski ministar vanjskih poslova i integracija Sebastian Kurz. 

Njegov je prijedlog uslijedio usred nedavno iznesenih planova čiji je cilj učiniti Austriju manje privlačnom za migrante. Jedna od točaka je smanjenje naknade za djecu stranih radnika u zemljama EU-a, koja žive u svojim domovinama. 

Kurz, član konzervativne Austrijske narodne stranke (OeVP), poznat po oštrom stajalištu kada je imigracija u pitanju, za javnu televiziju ORF je rekao da bi socijalnu naknadu u drugoj zemlji članici EU-a građani Unije trebali dobivati tek nakon što su ondje živjeli pet godina. U skladu s njegovim prijedlogom naknade za nezaposlene bi se u potpunosti ukinule. 

"Slobodu rada u bilo kojoj zemlji ne bi trebalo miješati sa slobodom izbora najboljeg sustava socijalne naknade" u zemljama EU-a, kazao je Kurz. 

Sloboda kretanja za osobe koje traže posao ključno je načelo Europske unije. 

Ukoliko EU ne primijeni takve restrikcije, zemlje EU-a mogle bi biti preplavljene migrantima, na isti način na koji su preplavljene izbjeglicama, upozorio je Kurz, dodavši da "ne želi dovesti u opasnost slobodu kretanja" nego je "želi potaknuti".

Minimalna socijalna naknada u Austriji trenutačno iznosi oko 840 eura mjesečno, što je više od prosječne plaće u nekim istočnim zemljama Unije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke