Obavijesti

News

Komentari 0

Šef EU parlamenta: Odnosi Unije i Rusije su izrazito loši

Šef EU parlamenta: Odnosi Unije i Rusije su izrazito loši

Vrlo je teško izgraditi demokraciju, ali lako ju je izgubiti ako se o njoj ne brinemo. Demokracija se temelji na povjerenju građana u institucije koja se treba svakodnevno obnavljati, rekao je predsjednik EP-a Sassoli

VIDEO

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli ocijenio je u ponedjeljak da su odnosi Europske unije i Rusije na najnižoj razini, te da aktualne napetosti između Ukrajine i Rusije "ne ulijevaju nadu" da će se to uskoro promijeniti, dok su eurozastupnici izrazili nadu da će se Rusija vratiti na demokratski put.

Sassoli je plenarnu sjednicu Europskog parlamenta (EP), koja se ovog tjedna održava u Strasbourgu, otvorio osvrtom na 30. godišnjicu raspada Sovjetskog Saveza.

"Raspad Sovjetskog Saveza priveo je kraju dugo razdoblje Hladnog rata, a mnoge bivše sovjetske republike danas su članice Europske unije", rekao je Sassoli i istaknuo da je zemljama za prijelaz na demokraciju potrebno vrijeme, ali i promjena mentaliteta.

"Vrlo je teško izgraditi demokraciju, ali lako ju je izgubiti ako se o njoj ne brinemo. Demokracija se temelji na povjerenju građana u institucije koja se treba svakodnevno obnavljati", rekao je Sassoli i osvrnuo se na odnose Unije i Rusije.

Rusi prijete raspoređivanjem nuklearnih raketa po Europi
Rusi prijete raspoređivanjem nuklearnih raketa po Europi

"Odnosi EU-a s Rusijom danas su na najnižoj razini", istaknuo je Sassoli, a kriza na istoku Europe "ne ulijeva nadu" da će se to uskoro promijeniti.

Ukrajina optužuje Rusiju da gomila desetke tisuća vojnika uz granicu i priprema se za napad. Rusija to poriče i optužuje Ukrajinu i NATO za destabilizirajuće ponašanje te traži sigurnosna jamstva za vlastitu zaštitu.

Rasa Juknevičiene (EPP), eurozastupnica iz Litve, prve republike koja je u ožujku 1990. proglasila neovisnost od Sovjetskog Saveza, upozorila je da osim Ukrajine i Bjelorusije i Rusi trebaju pomoć. .

"Za moju generaciju raspad SSSR-a bio je velika pobjeda kojoj smo mi doprinijeli. Tada sam bila čvrsto uvjerena da će Ukrajina, Bjelorusija i Rusija postati demokratske zemlje, ali njima je to bilo teže zbog komunističkog režima koji je bio više od šest desetljeća na vlasti", rekla je pučanka i kritizirala jer komunistički zločini nisu osuđeni i kažnjivi u međunarodnoj zajednici kao što su to nacistički.

"Prije svega, ne smijemo se bojati. Putin zastrašuje i nas i svoj narod (...) No zid demokracije jači je od autokracije", rekla je Juknevičine.

EU, Britanija i SAD razmišljaju o sankcijama protiv Rusije
EU, Britanija i SAD razmišljaju o sankcijama protiv Rusije

Njezin sunarodnjak Juozas Olekas iz redova socijaldemokrata rekao je da "nijedna represija ne može ugušiti potrebu za slobodom koju svaka zemlja ima" i da je dužnost EU-a "podržati demokratsku volju ruskog naroda".

Francuski eurozastupnik Bernard Guetta (Renew) rekao je da mu je "nerazumljivo da ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava obnoviti sjećanje na Sovjetski Savez nakon što je Putin u nedjelju sa sjetom govorio o raspadu Sovjetskog Saveza, nazvavši ga propašću "povijesne Rusije".

Guetta je Rusima poručio da je siguran da će se "Rusija vratiti na demokratski put", dok je poljska eurozastupnica Anna Fotyga iz redova konzervativaca poželjela Bjelorusiji, još jednoj bivšoj sovjetskoj republici, da se "riješi svog diktatora (Aleksandra Lukašenka), a Rusiji da "postane prava demokracija koja će prekinuti sve veze sa staljinizmom".

Nicolaus Fest, njemački zastupnik iz kluba Identitet i demokracija, osudio je sovjetski režim, ali dodao da je "bilo pogrešno radovati se liberalnoj demokraciji".

"Liberalna demokracija prijeti svim dijelovima Europe", rekao je Fest i kritizirao zemlje poput Grčke, Austrije, Italije koje prijete sankcijama ljudima koji se ne žele cijepiti.

Njemački eurozastupnik Martin Schirdewan iz redova Ljevice upozorio je da "nam novi hladni rat neće pomoći" i pozvao na "pomirenje" EU-a i Rusije diplomatskim kanalima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa