Obavijesti

News

Komentari 49

Šef 'španjolskog Živog zida' i cura kupuju kuću od 600.000 €

Šef 'španjolskog Živog zida'  i cura kupuju kuću od 600.000 €
1

Naš stranački kodeks nije tek formalnost. To je predanost, to je odluka da se živi onako kako živi radnička klasa jer samo tako možeš istinsku zastupati te ljude, upozorili su članovi stranke...

VIDEO

Čelnik i osnivač španjolske stranke Podemos, svojevrsne tamošnje verzije Živog zida, suočava se s glasovanjem o povjerenju nakon što je najavio da će kupiti kuću vrijednu 600.000 eura. Pablo Iglesias i njegova glasnogovornica i partnerica Irene Montero, našli su se na meti kritika jer su odlukom o kupnji luksuzne nekretnine u planinama kod Madrida pogazili načela stranke. 

Za par koji očekuje blizance rekli su da se počeo ponašati buržujski, a među njihovim najglasnijim kritičarima je stranački kolega Jose Maria Gonzales, inače gradonačelnik grada Cadiza. 

- Naš stranački kodeks nije tek formalnost. To je predanost, to je odluka da se živi onako kako živi radnička klasa jer samo tako možeš istinsku zastupati te ljude, rekao je Gonzales. 

'Nisam mislio da će kuća izazvati takvu buru'

Pablo i Irene su pod pritiskom kritika odlučili svoje mandate ponuditi na raspolaganje. Članovi stranke glasovanjem će odlučiti trebaju li ih oni i dalje voditi, piše Guardian.

- Nisam mislio da će kupnja kuće izazvati takve rasprave i da će to biti neka velike vijest. No, kad ugled političari dođe u pitanje, treba se suočiti s tim, a ne se skrivati. Članovi stranke odlučit će o tome trebamo li ih i dalje voditi, kaže Iglesias.

A kaže da prezire banke: Sinčić podigao kredit za kupnju kuće
A kaže da prezire banke: Sinčić podigao kredit za kupnju kuće

Njegova Irene požalila se kako im je posljednjih dana narušena privatnost te da to nikome ne bi poželjela.

Stranka Podemos nastala je kao redakcija na korupciju političkih elita i mjere štednje koje su posljednjih godina provodili u Španjolsku. Zajedno s Građanskom strankom desnog centra prekrojili su španjolsku političku mapu i dokinuli desetljeća dominacije konzervativne Narodne stranke i socijalističke Radničke partije (PSOE).

No, iako je u posljednje vrijeme Građanska stranka postala vodeća po popularnosti, prvenstveno zbog žestokog protivljenja neovisnosti Katalonije, Podemosu ide znatno teže. Predviđanja da će na izborima prije dvije godine prestići PSOE i postati vodeća stranka u zemlji nisu se obistinila. Nakon toga u stranci su uslijedili brojni sukobi i podjele.

U veljači prošle godine Iglesias je učvrstio svoju poziciji kada je na unutarstranačkim izborima pobijedio umjerenijeg rivala Iniga Errejona. Prema sadašnjem raspoloženju birača Podemos je četvrta stranka s oko 17 posto podrške. Narodna stranka i socijalisti praktički su izjednačeni - podržava ih oko 20 posto birača, a vodeća je Građanska stranka s oko 30 posto. 

Živi zid ili živi užas? Pernar i Sinčić se dokazali kao licemjeri
Živi zid ili živi užas? Pernar i Sinčić se dokazali kao licemjeri

I Sinčić je kupio kuću, ali podosta jeftiniju

Iglesiasova kupnja kuće pomalo podsjeća na nedavni potez Ivana Vilibora Sinčića, čelnika Živog zida i stranke koja se, baš kao i Podemos, također bori protiv elita, banaka, krupnog kapitala., a zalaže za "malog čovjeka". 

Prema podacima iz imovinske kartice, Sinčić je 27. prosinca 2017. godine kupio kuću od 1051 četvornog metra s okućnicom u jednoj od najljepših zagrebačkih četvrti, Markuševcu.

Iako je ranije više puta davao do znanja da prezire banke, nije imao drugog izbora nego krenuti putem kao ostali građani, a to je dignuti stambeni kredit. Riječ je o kunskom kreditu u visini od 515.000 kuna, dok mu kamata iznosi 4,35 posto.

Vilibor Sinčić ima nove dvore: Digao kredit od 515.000 kuna
Vilibor Sinčić ima nove dvore: Digao kredit od 515.000 kuna

Tako će Sinčić i njegova supruga idućih deset godina mjesečno za ratu kredita izdvajati 5300 kuna. No Sinčiću to ne bi trebalo predstavljati problem jer mjesečno prima 16.000 kuna zastupničke plaće.

- Ne volim banke, ali svejedno imam bankovni račun jer ga moram imati - poručio je Sinčić onima koji ga prozivaju zbog ranijih izjava o bankama. Zanimalo nas je je li kuću kupio uz državnu subvenciju.

- Nikakve subvencije nisam koristio - odgovorio je Sinčić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao